torek, 18. junij 2013

Izraba letnega dopusta v letu 2013; regres za leto 2013 - sorazmeren ali celoten?


V praksi se je od 12. 4. 2013 dalje, t.j. od uveljavitve sprememb Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) dalje, pričelo zastavljati vprašanje, kako je s pravico do izrabe celotnega oziroma sorazmernega dela letnega dopusta v primeru, ko delavcu delovno razmerje preneha v drugi polovici leta 2013, delavec pa je že pred uveljavitvijo ZDR-1 izpolnil pogoj šestmesečnega nepretrganega delovnega razmerja.

Na podlagi razprave strokovne delovne skupine za razlago določb ZDR-1, v kateri sodeluje tudi ZSSS, je Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve na svoji spletni strani objavilo stališče, iz katerega je jasno in nedvoumno moč razbrati, da se za delavca, ki je v skladu s prej veljavnim 161. členom ZDR do 12. 4. 2013 pridobil pravico do celotnega letnega dopusta (šestmesečno nepretrgano delovno razmerje), upošteva ureditev, na podlagi katere je bila pravica do letnega dopusta in njegove izrabe pridobljena.  Z drugimi besedami povedano to pomeni, da ima delavec, ki mu delovno razmerje preneha po 30. 6. 2013, pravico izrabiti celoten dopust, odmerjen za leto 2013. Pomembna je torej dolžina letnega dopusta, ki je kot takšna navedena na obvestilu o odmeri letnega dopusta za leto 2013 (celotno stališče ministrstva je objavljeno na:  http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/delovna_razmerja_in_pravice_iz_dela/delovna_razmerja/zdr/stalisce_mddsz_letni_dopust/ ). 

 

Stališče je zlasti pomembno iz razloga, ker se na izrabo rednega letnega dopusta veže tudi višina regresa za letni dopust.  Konkretno to pomeni, da delavec, ki ima v letu 2013 pravico izrabiti celoten dopust (ne glede na to, da mu delovno razmerje preneha pred 31. 12. 2013), ima tudi  pravico do celotnega regresa za redni letni dopust za leto 2013. In delodajalec nima pravice zahtevati vrnitve morebitnega preplačila regresa za letni dopust.

 

 Andrej Zorko, izvršni sekretar ZSSS

četrtek, 6. junij 2013

JAVNI POZIV ZVEZE SVOBODNIH SINDIKATOV SLOVENIJE VLADI RS: KONEC JE ODLAŠANJA!

NUJNO OBVESTILO
JAVNI POZIV VLADI RS: KONEC JE ODLAŠANJA!

Na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije smo pravkar poslali javni poziv Vladi RS, v katerem opozarjamo, da se je čas za odlašanje o poroštvih za več podjetij, katere smo izpostavili prejšnji teden, iztekel.
Celoten poziv si lahko preberete spodaj oziroma v priponki.

---------------------------------------------------------------------------------
Ljubljana, 6. 6. 2013
Za:
Mag. Alenka Bratušek, predsednica Vlade RS

Spoštovana predsednica Vlade RS,

Prejšnji teden smo na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) skupaj s sindikalnimi predstavniki iz podjetij AHA Mura, PEKO in SVEA spregovorili o nujnosti ohranitev podjetij, delovnih mest in blagovne znamke ter posledicah neustreznega ravnanja. Pri tem smo jasno izpostavili da ta podjetja ne potrebujejo pomoči v obliki nepovratnih sredstev, ampak tekoča likvidna sredstva oziroma poroštva, in to v čim krajšem času, sicer lahko sledijo najbolj negativni scenariji.

Kolikor pa vidimo iz dnevnega reda današnje seje Vlade RS, ni prav nikjer nobene točke dnevnega reda o poroštvih za ta podjetja, prav tako tudi ne tudi za podjetje MLM (Mariborska Livarna Maribor).

Kako resen je položaj, nam zlahka pove primer podjetja SVEA Zagorje, kjer se za 10. junij napoveduje stavka delavcev, saj niso prejeli plač za marec in april 2013.

Spoštovana predsednica Vlade RS, gre za nekaj tisoč delovnih mestih v okoljih, ki imajo že sedaj visoko stopnjo brezposelnosti. Kakršno koli odlašanje z odločitvami pa preprosto pomeni še več brezposelnosti.

Zato zahtevamo, da se tematika državnih poroštev za ta podjetja nemudoma uvrsti na dnevni red Vlade RS. Vsak dan odlašanja je prepozen!

Mag. Dušan Semolič
Predsednik ZSSS

sreda, 5. junij 2013

Tolmačenje 3. člena ZPIZ-2A, po katerem se vse brezposelne osebe, prijavljene v evidenco ZRSZ na dan 31. 12. 2012, obravnavajo enako in se s tem uresniči namen in cilj sprememb zakona (ZPIZ-2A) - rok za prijavo


Posredujemo obvestilo Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti z dne 28. 5. 2013 glede tolmačenja 3. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju -2A (ZPIZ – 2A), po katerem se vse brezposelne osebe, prijavljene v evidenco Zavoda RS za zaposlovanje (ZRSZ) na dan 31. 12. 2012, obravnavajo enako in se s tem uresniči namen in cilj sprememb zakona (ZPIZ-2A). Bodite še posebej pozorni na datum na koncu obvestila!

 

Ministrica dr. Anja Kopač Mrak je danes sprejela tolmačenje 3. člena ZPIZ-2A, po katerem se vse brezposelne osebe, prijavljene v evidenco ZRSZ na dan 31. 12. 2012, obravnavajo enako in se s tem uresniči namen in cilj sprememb zakona (ZPIZ-2A).

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti glede opozoril o različni obravnavi brezposelnih zavarovancev po ZPIZ-2A poudarja, da smo pri pripravi zakona izhajali iz namena, da se postopni dvig prispevka uredi za tiste zavarovance, ki so bili na dan 31. 12. 2012 vključeni v prostovoljno zavarovanje kot brezposelni, ki so bili vpisani v katero izmed evidenc pri ZRSZ kot aktivni iskalci zaposlitve - praviloma je to sedma alineja prvega odstavka 34. člena ZPIZ-1, podlaga 207.

 

V zadnjih dneh pa se je tudi na ministrstvo obrnilo več brezposelnih oseb, ki so bili na dan 31. 12. 2012 prijavljeni na ZRSZ, vendar so bili vključeni v prostovoljno pokojninsko zavarovanje po drugi podlagi, saj so tudi po drugih podlagah izpolnjevali pogoje za vključitev v prostovoljno vključitev; na primer na podlagi tretjega odstavka 34. člena ZPIZ-1 (vključijo se lahko osebe, ki so v zadnjih desetih letih vsaj pet let vključene v obvezno zavarovanje), kjer sicer ni bil pogoj vpis v evidenco ZRSZ, vendar jih je bila velika večina v to evidenco vpisana in bi bili tako lahko zavarovani tudi na podlagi sedme alineje 34. člena ZPIZ-1.

 

V zvezi s tem je ministrica dr. Anja Kopač Mrak sprejela tolmačenje, da je treba vse, ki so pred uveljavitvijo zakona izpolnjevali ta pogoja, torej da so bili brezposelni in vpisani v evidenco ZRSZ, obravnavati enakopravno, ne glede na to pod katero šifro so bili prijavljeni.

 

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije bo tako na predlog zavarovanca začel postopek ugotavljanja dejanskega stanja, kar pomeni, da bo lahko posameznik v postopku dokazal, da je bil kot brezposelna oseba na dan 31. 12. 2012 vpisan v katero izmed evidenc pri ZRSZ in je torej izpolnjeval pogoje, po katerih bi bil lahko vpisan tudi pod t. i. sedmo alinejo prvega odstavka 34. člena ZPIZ-1 in se torej  tudi njim omogoči znižano plačilo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. 

 

Pod temi pogoji se bodo lahko zavarovanci v skladu z določbo 6. člena ZIZ-2A ponovno prijavili v 30 dneh od uveljavitve ZPIZ-2A. Rok za prijavo torej poteče 7. 6. 2013. 

 


 

Goran Lukič

Izvršni sekretar ZSSS za politike zaposlovanja, migracije in odnose z javnostmi