četrtek, 22. januar 2015

Pogajanja za socialni sporazum končana. Skupen boj za pravičnejšo definicijo minimalne plače se nadaljuje!


Pogajanja za socialni sporazum končana.
Skupen boj za pravičnejšo definicijo minimalne plače se nadaljuje!
 
Spoštovana članica, spoštovani član sindikata, dela Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.
V torek smo socialni partnerji parafirali besedilo socialnega sporazuma za obdobje 2015 in 2016. Socialni sporazum je ključni element socialnega dialoga, katerega osnovni namen je doseči soglasje med socialnimi partnerji o temeljnih ciljih in rešitvah sistemskih sprememb, ki jih pokriva socialni sporazum. Predlog parafiranega socialnega sporazuma bomo v naslednjih dneh obravnavali še na predsedstvu ZSSS, potrditi ga mora tudi Vlada RS.
Na sindikalni strani smo med drugim dosegli, da se v socialni sporazum zapiše, da se bo v zakonu o izvršbi popravila določba, ki omogoča izvršbo na minimalno plačo ter da se bodo plače usklajevale z inflacijo, toda rasle tudi z delom rasti produktivnosti, ugotovljene na ravni panoge.
 
Moramo pa absolutno poudariti, da delodajalci nikakor niso pristali na izvzem dodatkov iz minimalne plače. Izvzem dodatkov iz minimalne plače bi popravil sedanjo zelo krivično situacijo, ko se delavcu na minimalni plači prav nič ne pozna na končnem zaslužku, ko dela ponoči ali v nedeljo. Ker pa so delodajalci vztrajno zavračali izvzetje dodatkov iz minimalne plače, četudi bi na začetku šlo zgolj za izvzetje dodatka za nočno delo, je bilo celotno besedilo o minimalni plači odstranjeno iz predlaganega besedila socialnega sporazuma za 2015 in 2016.
Kar pa ne pomeni, da bomo kar tako končali boj za izvzem dodatkov iz minimalne plače. Ravno nasprotno – boj za izvzem dodatkov iz minimalne plače bomo ne samo nadaljevali, ampak okrepili. Pravzaprav se pravi sindikalni boj šele začenja. Ena od poti, o kateri se bomo zelo hitro odločili, je tudi ta, da izkoristimo možnost zakonodajne iniciative, pripravimo predlog sprememb zakona o minimalni plači, zanj zberemo najmanj 5000 podpisov in vložimo predlog sprememb tega zakona v parlamentarno proceduro.
 
Zato, spoštovane članice in člani, pred vsemi nami je velika zgodba. In več kot nas bo del te zgodbe, bližji je dan, ko bo zdajšnja nepravična definicija minimalne plače stvar preteklosti.
Seveda boste prvi, ki boste seznanjeni s konkretnimi informacijami o nadaljnjih korakih v boju za spremembo definicije minimalne plače. Do takrat pa vas pozivam – pišite nam. Kontaktirajte nas. Ne pristajajmo na to, da nas utišajo! Povejmo na ves glas, da imamo vso pravico do pravičnega plačila!
 
mag. Dušan Semolič, predsednik ZSSS