torek, 19. julij 2011

Ali vas je delodajalec obvezno zdravstveno zavaroval?

Obveščamo vas o novi storitvi ZZZS, da lahko vsakdo sam zase takoj preveri, če je zdravstveno zavarovan, tako da napiše SMS, v katerega napiše ZZ in devetmestno številko svoje zdravstvene kartice (na primer: ZZ033108467) ter jo pošlje na številko 031 771 009. Že čez nekaj sekund bo prejel odgovor.



To storitev omogoča on-line kartica zdravstvenega zavarovanja. Dobro je to, da posamezni zavarovanec lahko informacijo pridobi po SMS kar preko svojega mobilnega telefona in torej ne potrebuje pristopa do interneta.

Ta storitev je pomembna za vse, ki želijo preveriti, ali ga je njegov delodajalec obvezno zdravstveno zavaroval (in torej prijavil delovno razmerje).



Lučka Böhm, izvršna sekretarka ZSSS

sreda, 6. julij 2011

Tajkunizacija se seli tudi na medijsko področje!

V naši državi se še naprej nekaznovano širijo tajkunski prevzemi, katerih posledice so uničevanje podjetij in s tem izguba delovnih mest. Poleg podjetij, kot so na primer Velana, Pivovarna Laško, Merkur, Tosama, MIP, smo priče takšnim dogajanjem tudi v podjetju Delo Revije. Podjetnik Matej Raščan si je po poročanju medijev več kot 20 milijonov evrov za prevzem največje slovenske revijalne družbe izposodil kar pri Delu Revijah, kjer je tudi predsednik uprave. S tem je Raščan še pred kratkim nezadolženo družbo pripeljal do večdesetmilijonskih dolgov. Posledice tega dejanja še kako čutijo delavci Dela Revije, med katerimi je tudi kar nekaj honorarnih delavcev. Že tako prekerni delavci namreč že kar nekaj mesecev nimajo plačanih socialnih prispevkov, poleg tega se zelo zamuja s plačili zanje. V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije ostro obsojamo takšen način prevzema in smo solidarni delavkami in delavci podjetja Delo Revije, kljub temu, da niso člani naše sindikalne organizacije.




V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije smo že večkrat javno opozorili na problematiko izjemno slabo reguliranega področja menedžerskih prevzemov. Med drugim smo 31. januarja 2011 na Vlado RS in Državni zbor RS naslovili zahtevo, da naj ta dva organa nemudoma sprejmeta vse potrebne pravne podlage za izvedbo revizije vseh postopkov prevzemov podjetij, ki so bila po prevzemni zakonodaji izvršena do 31. decembra 2010, da se rezultati revizije javno objavijo ter da se v primeru ugotovljenih kršitev prevzemne zakonodaje, netransparentnega in nesmotrnega kreditiranja prevzemov podjetij in pomanjkljivega nadzora nad tovrstnim kreditiranjem (tudi Banke Slovenije) zoper odgovorne osebe s strani države sproži ustrezen postopek. Prav tako smo zahtevali takojšnjo spremembo in sprejem ustrezne zakonodaje, ki bo tovrstne prevzeme podjetij v prihodnje onemogočala in ki bo jasno določala odgovorne osebe ter jih tudi, v primeru ugotovljenih kršitev, ustrezno sankcionirala.



18. aprila 2011 smo prejeli odgovor Ministrstva za pravosodje, v katerem sploh ni odgovora na našo zahtevo za revizijo vseh postopkov prevzemov podjetij, temveč le razlaga da »zgolj navedbe o obsegu bančnih garancij za prevzeme ter zatrjevana škoda pri prevzemih Merkurja in Pivovarne Laško sama zase ne more predstavljati dovolj trdne osnove za trditev, da so bila storjena kazniva dejanja«.



Zato v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije zahtevamo, da Vlada RS takoj predlaga Državnemu zboru RS spremembe prevzemne zakonodaje, ki bo dosledno onemogočela prevzemanje podjetij na takšen način. Banko Slovenije in druge pristojne institucije pozivamo, da dosledno vršijo nadzor nad načinom kreditiranja in onemogočijo pridobivanje kreditov za tajkunske prevzeme. Vlado prav tako še enkrat pozivamo, da sprejme vse pravne podlage za izvedbo revizije vseh postopkov prevzemov podjetij, ki so bili izvršeni do konca letošnjega junija in v primeru ugotovljenih kršitev sproži ustrezne postopke proti kršiteljem.



Mag. Dušan SEMOLIČ

Predsednik ZSSS