četrtek, 29. september 2011

Javno pismo podjetju Hella Saturnus



Ljubljana, 29.9. 2011





Za:

Hella Saturnus Slovenija d.o.o.

Letališka c. 17,

1001 Ljubljana







ZADEVA: JAVNO PISMO PODJETJU HELLA SATURNUS SLOVENIJA d.o.o.

OB IMENOVANJU NJENEGA GENERALNEGA DIREKTORJA G. CRISTOFA DROSTEJA

ZA MANAGERJA LETA 2011



Vljudnost nam v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) narekuje, da generalnemu direktorju podjetja Hella Saturnus Slovenija gospodu Cristofu Drosteju čestitamo ob imenovanju za Managerja leta 2011. Kolikor lahko razberemo iz sporočila za javnost Združenja Manager ob Managerskem kongresu, ki se danes odvija v Portorožu, bo gospod Droste to priznanje prejel zaradi »finančnih rezultatov, vlaganja v prihodnost družbe, izkazanega odnosa do zaposlenih in okolja ter odličnih vodstvenih kompetenc«. Izkazani poslovni rezultati podjetja Hella Saturnus Slovenija so zares pozitivni - prihodki družbe so se v kratkem obdobju skoraj podvojili: od  134,6 milijona evrov v poslovnem letu 2008 so se povzpeli na 253,5 milijona evrov v koledarskem letu 2010.  Dobiček lanskega leta je znašal 16,8 milijona evrov in bil tako za polovico višji od dobička poslovnega leta 2009. Dodana vrednost na zaposlenega se je s 50.937 evrov v poslovnem letu 2009 dvignila na 61.210 evrov v 2010.

Kaj pa odnos do zaposlenih, za katere je gospod Droste že večkrat izjavil, da so lojalni do podjetja? V Helli Saturnus Slovenija lahko zagotovo pritrdite mnenju, da so prav delavci v veliki meri prispevali k uspešnosti podjetja. Vendar pa se prav tukaj stvar zalomi. Omenjeno sporočilo za javnost Združenja Manager resda zapiše, da ima »kolektiv podjetja v sredini leta 2011 že 2.000 sodelavcev.« Nikjer pa se ne omenja, da je po zadnjih podatkih v tem podjetju agencijskih delavcev kar 962, redno zaposlenih pa le 948. Ali je to ustrezen »odnos do zaposlenih«? Kako vodstvo Helle Saturnusa Slovenija razume ta »odnos do zaposlenih«, je generalni direktor gospod Droste natančneje razložil v nedavnem intervjuju z novinarko Delavske enotnosti, kjer je povedal naslednje:

»Zelo pomembno se mi zdi, da imamo določen delež agencijskih delavcev, saj je po slovenski zakonodaji to najboljša možna prožna delovna sila. V današnjem poslovanju je potrebno biti prožen. Če te prožnosti ne bi ustvarjali z agencijskimi delavci, sploh ne bi bili prožni in bi bili prisiljeni preseliti proizvodnjo v druge dežele, kjer je delovno pravo drugačno in je lažje zagotoviti to prožnost. Smatram, da je zato teh tisoč delovnih mest agencijskih delavcev bistveno bolj varnih, kot da sploh ne bi imeli te možnosti. Prožnost je po mojem zelo pomembna za varnost delovnih mest.«

Ali je sicer vse bolj uspešno podjetje Hella Saturnus Slovenija kdaj vprašalo »prožno« agencijsko delavko, ki je v zadnjih 27-ih mesecih podpisala 27 pogodb o zaposlitvi za delo v Helli Saturnus Slovenija, kaj si misli o bleščečih poslovnih številkah in naraščajoči dodani vrednosti na zaposlenega?

Da ne bi ostali pri moraliziranju, pa podjetje Hella Saturnus Slovenija in njenega generalnega direktorja gospoda Drosteja javno pozivamo, da v skladu z držo družbeno odgovornega in uspešnega podjetja, ki se zaveda pomembnosti odnosa do delavcev, za začetek tretjini (tj. nekaj več kot 300-im) agencijskih delavcev v podjetju ponudite pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas. V treh letih so se prihodki družbe povzpeli za 118,9 milijonov evrov. Čas je, da se v skladu s tem izboljša tudi socialna varnost delavcev, ki za vas in skupaj in z vami ustvarjajo uspešno zgodbo Helle Saturnus Slovenija.

Naj vas ob koncu spomnimo na pozitivno prakso vašega poslovnega partnerja, podjetja Audi, na tem področju, s katerim je podjetje Hella Saturnus Slovenija po poročanju medijev pred kratkim podpisalo pogodbo o izdelavi nove koncernske meglenke. Po poročanju druge letošnje številke publikacije ERM (European Restructuring Monitor, EUROFOUND) bo v zelo kratkem času prav to podjetje spremenilo pogodbe 300 agencijskih delavcev v standardno pogodbo o zaposlitvi.
V pričakovanju vašega pozitivnega odziva družbeno odgovornega podjetja,



Mag. Dušan Semolič

Predsednik ZSSS

  

V vednost:

-        Združenju Manager
-        medijem