sreda, 19. oktober 2011

Kaj se dogaja na ministrstvu za zdravje

zaradi vaših vprašanj kaj za boga se dogaja v slovenskem zdravstvu oziroma, kaj počnemo člani organov upravljanja na tem področju vam pošiljam informacijo o trenutnih zapletih z Vlado v odhajanju…



Kaj vse si lahko privošči minister za zdravje V ODHAJANJU g. Marušič  je povsem nesprejemljivo in pomeni dolgoročni udarec za standarde slovenskih zavarovancev. Minister, ki z leporečjem nima težav in je po izobrazbi zdravnik in matematik si je ob dejstvu, da je »Urad za Loterijo Slovenije« torej UMAR objavil v jesenski napovedi v letu 2010 globalne makroekonomske podatke na podlagi katerih je Zavod za zdravstveno zavarovanje pripravil in sprejel finančni načrt za leto 2011, ki ga je potrdila tudi Vlada. Zaradi spremenjenih razmer v gospodarstvu je na podlagi novih dejstev ZZZS pripravil nov rebalans za leto 2011, ki ga pa je minister NERZUMLJIVO ZAVRNIL.



V mesecu aprilu 2011 je Umar makroekonomske napovedi oziroma okvire napovedanega razvoja spremenil. Tako je znižal napovedano stopno rasti BDP iz 3,2% na 1,9%, prav tako pa je zmanjšal napovedano inflacijo iz 2,7 % na 2,2 % ter napovedal zmanjšano rast povprečne bruto plače na zaposlenega v javnem sektorju iz 0,8% na 0,3%. Najhujša pa je bila napoved o zmanjšani rasti prispevne osnove iz 2,8 % na 1 %, saj na njeni podlagi ZZZS prejema več kot 98 % prispevkov. S strani Ministrstva za zdravje so bili tedaj napovedani intervencijski ukrepi Vlade RS za vzdržnost javnih financ, ki bi učinkovali tudi na vzdržnost zdravstvene blagajne. TODA TI UKREPI NISO BILI SPREJETI NITI DO JUNIJA NITI DO DANES. Zato je bil ZZZS prisiljen pripraviti rebalans finančnega načrta.

V mesecu septembru je UMAR v jesenski napovedi gospodarskih gibanj izdal še bolj črnogledo sliko naše prihodnosti. Za leto 2011 še dodatno zmanjšujejo pričakovano stopnjo  rasti BDP iz 1,9 % na 1,4%, zmanjšujejo pa tudi napovedano inflacijo iz 2,2% na 1,6% ter povečujejo napovedano rast plač v javnem sektorju iz 0,3% na 0,5%. Najbolj pa je zaskrbljujoče, da se še močneje napoveduje znižanje napovedane rasti prispevne stopnje iz 1% na 0,2%, KAR POMENI VELIK UDAREC ZA BLAGAJNO ZZZS.



To so osnovni parametri na katerih je moral Zavod pripraviti rebalans finančnega načrta. Torej, ker se ZZZS po sklepu Vlade ne sme zadolževati je bil primoran uskladiti prihodke in odhodke. Tu pa se zgodba začne…..

Minister se gladko malo spreneveda in noče potrditi rebalansa, ker pravi, da bi lahko zavod varčeval drugače.



Toda kako???

Niti en zakon, ki ga je minister pripravil ni šel v parlament. Še več, tam ko bi lahko kaj naredil, kot na primer izdal sklep o skupnih javnih naročilih (to pomeni velik prihranek, saj ne bi bilo potrebno, da vsak zdravnik sam naroča zdravila, proteze itd. ). S tem bi privarčevali krvavo potreben denar. Toda tega ne naredi. Zakaj tega ne naredi sam dobro ve, nenazadnje pa so o njegovih postranskih zaslužkih že zadosti pisali mediji.

DA BO PA MERA POLNA JE V NASPROTJU S POLITIKO ZAVODA IN ZDRAVIM RAZUMOM IZDAL ANEKS 2 (po sprejemu rebalansa proračuna ZZZS), K SPLOŠNEMU DOGOVORU ZA POGODBENO LETO  2011, KI GOVORI O TEM, DA SE VSEM IZVAJALCEM PLAČAJO PLANIRANA POGODBENA SREDSTVA, ČETUDI JIH NI REALIZIRAL IN SE MU NE SMEJO ODVZETI!! NENAZADNJE, JE TO NAREDIL PO POGAJANJIH, TOREJ JE ONEMOGOČIL VZDRŽNOST ZDRAVSTVENE BLAGAJNE OB TEM, DA SO ODHODKI VELIKO VEČJI OD PLANARANIH ODHODKOV (predvsem za zdravstvene storitve in medicinsko tehnično opremo, ter bolniške)NOMINALNO ZA 2,6%.



Ladi Rožič
Izvršni sekretar za ekonomsko področje

Ni komentarjev:

Objavite komentar