četrtek, 20. december 2012

Srečno 2013


Leto, ki se izteka, je bilo težko, neprijazno do velike večine ljudi.

Pot, ki so nam jo vse leto vsiljevali, je pot, ki poglablja gospodarsko, politično, socialno in moralno krizo družbe. Neoliberalni ukrepi, na katere prisegajo mnogi naši politiki, nas peljejo v brezno.

Na to smo opozorili tudi na velikih demonstracijah 17. novembra, na katerih se je sindikatom pridružil velik del civilne družbe.

Te demonstracije in kasnejši protesti so ljudski odgovor na grobe posege v socialne in politične pravice.

 

V Sloveniji se krepi alternativa ukrepom uradne politike, alternativa, ki v ospredje postavlja socialno pravičnost, solidarnost in človeško dostojanstvo. Te vrednote zagotovo tudi ne morejo biti nasprotnik uspešnemu gospodarstvu.

 

Od politikov zahtevamo, da  njihovo ravnanje v celoti v  podredijo pričakovanjem ljudi, zaposlenim, brezposelnim, mladim in upokojencem. Da ustvarjajo državo, ki bo v prvi vrsti ščitila temeljne človekove pravice, ne pa ekonomske pravice – pravice kapitala. Kako težko je to sprejeti kot vodilo potem, ko dobiš oblast!

 

Toda kakšna bo naša družba v prihodnje, je odvisno tudi od nas.

Najslabše je biti ponižen, ustrahovan, razumevajoč do vsega, kar se ponuja od nekaterih evropskih in naših državnih institucij v imenu velikih besed o ukrepih, ki ne poznajo alternative, povzročajo pa revščino, umiranje pravne države in demokracije.

 

Že zato je prav, da se množično in dostojanstveno pridružimo vseslovenskemu protestu, ki bo 21. decembra, in zahtevamo pozitivne družbene spremembe. Rešitev iz sedanje krize je mogoča le, če bodo naši politiki in delodajalci dali prednost ljudem in ne kapitalu.

Naj bo to tudi velik dogodek za spodbuden vstop v novo leto, v leto, za katero upajmo, da bo boljše, da bo prineslo spremembe, ki si jih mi vsi želimo.

 

Bralcem naših e-novic, članicam in članom naših sindikatov, želim v novem letu vse najboljše, še zlasti pa zdravja.

 

mag. Dušan Semolič, predsednik ZSSS 

Ni komentarjev:

Objavite komentar