sreda, 29. december 2010

...zbiramo podpise....

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije med 3.1. 2011 in 6.2. 2011 zbira podpise podpore državljank in državljanov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o zakonu o malem delu, ki v tukajšnji prostor vpeljuje novo obliko negotovega in družbeno škodljivega dela.



V ta namen smo na posebnem delu naše spletne strani, v rubriki Aktualno, pripravili informativno gradivo, plakate in letake, pa tudi vsebinsko bogato gradivo o malem delu, njegovih negativnih učinkih in posledicah, o izkušnjah malega dela v tujini.

Objavili smo tudi argumente, zaradi katerih smo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije prepričani, da je treba uveljavitev malega dela preprečiti na referendumu.

Najdete pa lahko tudi informacije o tem, kje in kako se bodo zbirali podpisi podpore ter navodila za elektronsko izražanje podpore.

Gradivo, pripravljeno za referendum o zakonu o malem delu, si lahko ogledate TU.

ponedeljek, 27. december 2010

SKUPAJ V BOJ ! ....malo delo.....

Kakor je že znano, se začnejo podpisi za razpis referenduma proti Zakonu o malem delu zbirati 3. januarja 2011.


        





Obrazec »Podpora volivca zahtevi za razpis zakonodajnega referenduma proti Zakonu o malem delu«, je na voljo vsem z namenom, da ga lahko vsi s svojimi osebnimi podatki izpolnite že pred odhodom na upravno enoto (tam ga pred uradno osebo le podpišete), kar bo prispevalo k temu, da se bo postopek podpisa opravil hitreje s ciljem čim manjše gneče pred okenci.



S strani uradne osebe potrjen obrazec se MORATE ODDATI na stojnici pred upravno enoto, če te ni, pa sindikalnemu zaupniku v podjetju oz. zavodu, ta pa ga mora dostaviti na sedež območne organizacije ZSSS Podravje in Koroška. Posebej bodite pozorni na to, da se obrazec mora izpolniti s TISKANIMI ČRKAMI, saj bo v nasprotnem obrazec treba na upravni enoti ponovno izpolniti.



IZJEMNO POMEMBNO JE DEJSTVO, DA bo potrjen obrazec vrnjen volivcu, saj obrazce podpore zbira pobudnik.Potrjene obrazce je potrebno oddati na stojnici pri upravnih enotah, bodisi sindikalnim zaupnikom oziroma jih dostaviti na območno organizacijo !


Glas oz podpis je možno oddati tudi z digitalnim elektronskim potrdilom, (za tiste , ki ga imajo), zato prilagamo navodila za elektronsko oddajo glasu podpore za referendum proti ZMD preko e-uprave.


Ne pozabite,  03.januarja 2011 se začenja naš skupni boj !

sreda, 22. december 2010

Minister za delo zavrnil predlog ZSSS, da se minimalna plača dvigne na znesek praga revščine

Ekonomsko socialni svet je na današnji seji, v skladu z določbami Zakona o minimalni plači obravnaval predlog ministra za delo za korekcijo višine minimalne plače. Minister za delo dr. Ivan Svetlik je predlagal povečanje minimalne plače za 1,8%, torej zgolj na podlagi podatka o rasti življenjskih stroškov. Glede na to, da Zakon o minimalni plači omogoča, da se pri spreminjanju višine minimalne plače upoštevajo tudi drugi dejavniki, smo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije predlagali, da se višina minimalne plače določi v višini s strani države objavljenega zneska meje tveganja revščine za enočlansko družino, ki je 593 EUR neto. Predlog Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je, da se minimalna plača s sedanjih neto 562 EUR dvigne na 593 EUR neto. Žal je minister predlog ZSSS, da delavci v Sloveniji ne bi prejemali plače, ki so pod pragom revščine, zavrnil in pri tem bil deležen podpore delodajalskih organizacij.



Milan UTROŠA

Sekretar ZSSS

četrtek, 16. december 2010

Žaljiv minister Svetlik

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije smo ogorčeni nad ministrom za delo dr. Ivanom Svetlikom, ki je včerajšnjih 22.176 podpisov za razpis referenduma o pokojninski reformi, ki so jih članice in člani Zveze svobodnih sindikatov Slovenije zbrali v rekordnem času, komentiral z besedami, »da je prepričan, da imajo na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije podpise vedno na zalogi.«


Izjava ministra Svetlika kaže na izrazito podcenjujoč odnos do ljudi in žali sindikalne zaupnike ter članice in člane Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ki so včeraj dopoldne podpisovali obrazce za razpis referenduma. Vodstvo Zveze svobodnih sindikatov Slovenije s svojim komentarjem zlonamerno obdolžuje tudi prevare kljub dejstvu, da so članice in člani ZSSS podpisovali dokument, na katerem je zapisan datum seje Državnega zbora RS, na kateri so poslanci sprejeli pokojninski zakon. Očitno je, da ga je število zbranih podpisov v zelo kratkem času tako presenetilo, da ni zmogel drugačnega komentarja od tega, da gre za prevaro.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije zahtevamo, da se minister za delo dr. Ivan Svetlik zaradi svoje žaljive izjave takoj javno opraviči vsem delavkam in delavcem, ki so včeraj dopoldne podpisovali obrazce za razpis referenduma!
 
Mag. Dušan SEMOLIČ


Predsednik ZSSS

sreda, 15. december 2010

VELIK DAN ZA ZSSS - ZAHVALA

Danes je velik dan za Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije. V nekaj urah smo zbrali 22.176 podpisov za referendumsko pobudo za Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki ga je parlament sprejel včeraj. V nekaj urah smo zbrali skoraj 10 krat več podpisov, kot jih zakon določa za sedem dni. Sloveniji smo spet pokazali kar zmoremo. In zmoremo veliko, če smo enotni in če uresničujemo tisto, kar smo se dogovorili. Smo edina organizacija v Sloveniji, ki je sposobna v tako kratkem času organizirati množice, zato nismo povšeči politikom in delodajalcem. Vendar prav zato obstajamo, zato bomo tudi tokrat naredili vse, da uspemo. Z našim referendumom za pravice naših članic in članov in tistih, ki prihajajo za nami.


Zahvala gre vsem, ki ste sodelovali v današnji akciji, od sindikalnih zaupnikov v podjetjih, do sodelavk in sodelavcev v Domu sindikatov, ki so preštevali glasove, ki smo jih zbrali. Vsekakor pa se je spet pokazalo kako pomembna je naša mreža območnih organizacij ZSSS in naši sodelavci v njej, ki ste odlično izvedli akcijo, ki smo jo dogovorili skupaj. Vam gre še posebna zahvala. Vendar smo šele na začetku in če se po jutru dan pozna, ne dvomim, da bomo uspeli. Ker to znamo in zmoremo.

Hvala vam vsem.

Podpisi zbrani....gremo naprej....

ZSSS je danes zbrala več kot dovolj podpisov. Vodstvo Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je danes, ob 14.30 uri, državnemu zboru predložila več kot 2500 zakonsko zahtevanih podpisov za referendumsko pobudo za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki ga je državni zbor sprejel včeraj.


Ko bo razpisan datum za zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma, bomo ponovno državljanke in državljani morali stopiti skupaj.  V spodnji razpredelnici pa si poglejte, kdaj boste izpolnili upokojitvene pogoje po novi zakonodaji:



torek, 14. december 2010

Državni zbor je sprejel nepravično pokojninsko reformo

Državni zbor je na današnji seji sprejel zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Kljub nasprotovanju sindikatov so poslanci in poslanke uzakonili 43 let pokojninske dobe za moške in 41 let za ženske oz. 65 let starosti za polno pokojnino, za vsako predhodno upokojevanje bodo pokojnine bistveno nižje. Takšna odločitev poslank in poslancev je bila pričakovana in za ZSSS ne predstavlja presenečenja. Večina poslank in poslancev vladne koalicije je poudarjala pomen sprejema prav te reforme oz. prav teh zakonskih določb, saj je vlada ves čas pogajanj zavračala sindikalne predloge,
ki so vsebovali reformo, ki je veliko bolj prijazna do delavk in delavcev in nekoliko manj do kapitala. Tudi zato bodo delodajalci v bodoče plačevali bistveno nižje prispevke v pokojninsko blagajno od tistih, ki jih plačujejo delavke in delavci. V preteklih letih so si iz tega naslova lastniki kapitala lahko
razdelili preko 8 milijard dobička več, kot pa, če bi v prispevkih bili izenačeni z delavci, in tako bo tudi naprej.


Zato bomo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pričeli z uresničevanjem aktivnosti, ki jih je sprejelo predsedstvo ZSSS. V zakonskem roku bomo najprej zbrali več kot 2.500 podpisov volivcev za vložitev referendumske pobude, na podlagi katere bo predsednik državnega zbora moral določiti rok za zbiranje 40.000 podpisov za razpis zakonodajnega referenduma. Med tem bodo naši predstavniki v državnem svetu predlagali sprejem odložilnega veta na ta zakon, kar bo v primeru njegovega sprejetja pomenilo obvezo po ponovnem glasovanju o zakonu v državnem zboru, tam pa bo za sprejem zakona potrebna absolutna večina 46 glasov poslank in poslancev. Vlada je napovedala ustavno presojo našega predloga za razpis referenduma in računa na to, da ji bo na pomoč pred ljudmi, katerim vlada, priskočilo ustavno sodišče, saj se boji ponovnega referendumskega kolapsa, kot ga je pred volivci doživela preteklo nedeljo. Prav danes je največja vladna stranka SD javnosti poslala pobudo za spremembo ustave, s katero bi bistveno omejili možnosti referendumskega odločanja volivk in volivcev, s katerim je mogoče odpraviti velike predvolilne prevare, ko politiki pred volitvami obljubljajo eno, po volitvah pa ravnajo bistveno drugače.


O vseh postopkih priprave in izvedbe referenduma bomo članice in člane sindikatov v ZSSS in širšo javnost obveščali sproti. Pri tem pa ne pozabimo, da bo od 3. januarja 2011 potekalo tudi zbiranje 40.000 podpisov volivk in volivcev za zakonodajni referendum o zakonu o malem delu. V ZSSS bomo storili vse, da ljudem omogočimo, da sami odločijo o teh dveh zakonih, na njih bo obstala ali padla socialna država Slovenija.

ponedeljek, 13. december 2010

Referendum proti uveljavitvi Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je potreben...




1. ker je brez soglasja socialnih partnerjev,

2. ker za starostno upokojitev brez malusov/odbitkov zaradi preostrih upokojitvenih pogojev:

a. ne zadošča 40 let pokojninske dobe oziroma 38 let pokojninske dobe - tako za moške kot za ženske pred 65 letom starosti,

b. zadošča za moške šele 43 let pokojninske dobe (brez dokupljene dobe) in najmanj 60 let starosti,

c. zadošča za ženske šele 41 let pokojninske dobe (brez dokupljene dobe) in najmanj 58 let starosti,

d. vsi, ki so se zaposlili pred 17. letom starosti, bodo morali za starostno pokojnino delati od 43 do 45 let, ker se moški sploh ne bo mogel starostno upokojiti pred 60. letom starosti,

e. vse, ki so se zaposlile pred 17. letom starosti, bodo morale za starostno pokojnino delati od 41 do 43 let, ker se ženska sploh ne bo mogla starostno upokojiti pred 58. letom starosti,

f. zaradi prekratkih prehodnih obdobij,

3. ker se bodo na težkih delovnih mestih izčrpani delavci »predčasno« upokojili z do 18% trajnih malusov/odbitkov od pokojnine:

a. kljub 40 pokojninske dobe za moške oziroma 38 let za ženske,

b. kljub starosti 60 let tako za moške in ženske,

c. ker so malusi/odbitki od predčasne pokojnine trajni,

d. ker ni bil sprejet predlog sindikata ZSSS, da se malusi znižajo za pokojninsko dobo pred 20. letom starosti,

4. ker bodo pokojnine prenizke:

a. za povprečno tri leta daljšo pokojninsko dobo bomo dobili enako ali celo nižjo pokojnino,

b. pokojninska osnova bo za desetino nižja zaradi daljšega obdobja za njeno odmero,

c. »predčasne« pokojnine bodo od starostnih trajno nižje do 18 % kljub enako dolgi pokojninski dobi,

d. zaradi neugodne formule za usklajevanje bodo pokojnine v primerjavi s povprečno plačo vsako leto nižje,

e. ker varstveni dodatek k prenizki pokojnini ne bo več pravica iz pokojninskega zavarovanja, ampak socialnovarstveni prejemek, za katerega bo treba svojo nepremičnino prepisati na državo,

f. ker so bonusi/pribitki k pokojnini za prostovoljno podaljšanje pokojninske dobe zgolj začasni.


Zato bomo v ZSSS zbrali več kot 2.500 podpisov volivcev, ki jih bomo priložili pobudi, na podlagi katere bo moral predsednik Državnega zbora RS določiti rok za zbiranje 40.000 podpisov volivcev za zakonodajni referendum za Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, na katerem lahko preprečimo uveljavitev tega, za delavce in delavke nepravičnega zakona.

četrtek, 9. december 2010

Delavski semafor glasovanja poslank in poslancev

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije nadgrajuje dosedanjo črno listo poslank in poslancev, na katero so bili uvrščeni vse tiste poslanke in poslanci, ki so s svojim glasom pripomogli k sprejemu zakonodaje v škodo delavk in delavcev. Delavski semafor glasovanja poslank in poslancev, nadgradnja črne liste poslank in poslancev, vključuje prek glasovanja konkretnih poslank in poslancev informacije o tem, v kolikšni meri poslanka oziroma poslanec sledita delavskim interesom.



V Delavski semafor glasovanja poslank in poslancev so zaenkrat zajete odločitve poslank in poslancev glede zakona o udeležbi delavcev pri dobičku, zakona o malem delu in zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.



petek, 3. december 2010

Državni zbor spet premagal ljudi, ki so ga volili

Ljubljana, 3.12.2010


Včeraj je Državni zbor RS sprejel predlog pokojninske reforme v drugem branju. To pomeni, da je zdaj na vrsti dokončno sprejemanje le-te, to pa bi se naj predvidoma zgodilo na redni seji v mesecu decembru (ne bi nas čudilo, če bi bila ponovno sklicana izredna seja). Poslanke in poslanci so včeraj sprejeli 18 amandmajev, med drugim tudi tistega, ki ukinja realno postavitev pogojev za upokojevanje brez malusov (odbitkov), katerega je sprejel matični odbor za delo, družino in socialne zadeve. To je, najmanj 60 let starosti in 40 let (moški) oz. 38 let (ženske) pokojninske dobe, kar je tudi osnovna zahteva ZSSS.

Sprejeli so tudi odločitev, da je za upokojitev brez malusov potrebno imeti 43 let (moški) oziroma 41 let ( ženske) pokojninske dobe in najmanj 60 let starosti. V nasprotnem primeru bo potrebno delati do 65. leta starosti, pri čemer bo pokojnina odmerjena po najnižji možni odmerni stopnji. Vojaščina se bo po novem sicer odštevala od pogojev za upokojitev, vendar samo pod pogojem, da bo odkupljena. Koliko moških v Sloveniji si lahko ob nizkih plačah odkupi vojaščino, pa jih sploh ne zanima. Da o brezposelnih sploh ne govorimo.

Tako je več kot očitno, da bo potrebno delati do 65. leta starosti za pokojnino, ki bo pri večini delavk in delavcev okrog 500 EVR mesečno (ali pa še celo manj!!!!!). Če boš hotel preživeti, pa bo potrebno zaprositi za socialno pomoč in zastaviti svoje premoženje v korist Republike Slovenije. V nasprotnem primeru do socialne pomoči ne boš upravičen.

Prav tako so poslabšali položaj upokojencev, saj se bodo pokojnine po novem usklajevale bistveno slabše kot so se do sedaj. Formula, ki je sprejeta, pa pomeni še nadaljnjo zaostajanje realne vrednosti pokojnin za plačami, v posledici česar se bo tudi kupna moč upokojencev zmanjševala.



Smer, katero so poslanke in poslanci včeraj s potrditvijo pokojninske reforme sprejeli, je tako smer, ki vodi v ukinjanje socialne države in v ustvarjanje revežev. Poslanke in poslanci, ki so včeraj glasovali za odpravo na odboru za delo, družino in socialne zadeve že sprejetih amandmajev, s katerimi so bili postavljeni realni pogoji za upokojitev brez malusov (odbitkov), in hkrati potrdili, da je pokojninska reforma »primerna« za nadaljnjo obravnavo v državnem zboru, so dali ljudem jasno in nedvoumno sporočilo, da jim je več za bonitetno oceno Slovenije, za nadaljevanje politike nepotrebne in nesmotrne porabe javnih sredstev, kot pa za socialno Slovenijo. Enako velja tudi za poslance, ki niso imeli toliko hrabrosti, da bi sprejeli odločitev in so se glasovanja raje vzdržali. Vsi ti so storili korak v smeri, da se v Sloveniji »solidarnost« nadomestiti s »tekmovalnostjo« in »pravičnost za vse« nadomesti s »pravičnostjo za izbrane«. To pa seveda niso delavke in delavci, upokojenci in mladi. Storili so korak k pospešitvi razslojevanja družbe, k delitvi na bogate in revne in k povečevanju medgeneracijskega spora. Ne bi nas čudilo, če bi naslednji korak bila sprememba 2. člena Ustave RS, ki določa, da je Slovenija socialna in pravna država. Verjetna sprememba je namreč »Slovenija je država«. Črtanje besed »pravna in socialna« je namreč v kontekstu vladne politike. Odprava sive ekonomije, zmanjševanja dela na črno in gospodarskega kriminala, odpiranje novih delovnih mest in zaposlovanje mladih pa je nekaj, kar je vladi in mnogim poslancem španska vas.



V ZSSS se bomo temu vsekakor uprli in bomo storili vse, kar je v naši moči, da do uresničitve namer vlade ne pride. Prvi korak je zbiranje podpisov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma (takoj po dokončnem sprejetju pokojninske reforme) in takoj za tem še za sam referendum. Z odločnim NE pokojninski reformi na referendumu bomo rekli NE tudi vladni politiki, ki zmanjšuje socialne pravice, ukinja socialno državo, privilegira bogati sloj in uvaja amerikanizacijo Slovenije. Amerikanizacijo, kjer je glavno vodilo tekmovalnost, kjer imamo zmagovalce in poražence in kjer se pojem pravičnost in solidarnost uporablja samo v demagoških razpravah. Vedno večja revščina in brezdomstvo pa sta normalna pojava.

________________________________________

Referendumske in druge aktivnosti ZSSS ter naše delovanje lahko odslej spremljate tudi na naši novi spletni strani http://nova.zsss.si/ , ki začasno deluje na tem naslovu. Na njej se bodo kmalu pojavile tudi vsebine, ki bodo zaklenjene in dostopne le našim članom. Stran vsebuje tudi novosti, kot je »delavski semafor poslanskih glasovanj«, ki nam bo dober pripomoček pred naslednjimi volitvami.