četrtek, 25. avgust 2011

JAVNI POZIV

Maribor, 25. 8. 2011


Dr. Danilo Türk

PREDSEDNIK REPUBLIKE SLOVENIJE

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE SLOVENIJE

Erjavčeva 17

SI-1000 Ljubljana



Dr. Zdenka Čebašek Travnik

VARUHINJA ČLOVEKOVIH PRAVIC

Dunajska 56,

1109 Ljubljana



Spoštovani, spoštovana!


Pišemo vam iz podravskega dela Slovenije. Iz tistega dela Slovenije, ki je nekoč bil industrijski steber celotne Slovenije, sedaj pa je zatočišče pogorelih podjetij in spominov, od katerih se ne more plačevati tekočih računov.

Pišemo vam v imenu 292 delavk in delavcev podjetja KONSTRUKTOR, ki so nazadnje dobili aprilsko plačo, od takrat dalje pa prejeli zgolj miloščino v vrednosti 100 evrov, skrito v kuverto. Kaj naj povemo tem delavkam in delavcem, ko poslušajo zgodbe politikov, ki razpredajo o fiskalni konsolidaciji, ne upajo pa pogledati v obraz tihega vsakodnevnega boja za preživetje več sto, oziroma več tisoč podravskih posameznikov, posameznic in družin? Zakaj se vedno znova postavlja delavke in delavce v prisilni položaj žrtev nesposobnih menedžerjev? Zakaj morajo ti delavci po nekaj mesecev čakati na kakršen koli prejemek, vmes pa so ujeti v pravno nikogaršnjo zemljo med Zavodom RS za zaposlovanje ter Jamstvenim in preživninskim skladom RS?


Na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije že nekaj let opozarjamo, da je naša insolvenčna zakonodaja neustrezna, in da prepušča delavce propadajočega podjetja samim sebi. 3. junija 2009 je podjetje LTH iz Škofje Loke šlo v stečaj. Pred tem so delavci tega podjetja nazadnje dobili plače za mesec januar. Konec novembra 2010 je eden izmed zaposlenih v podjetju TOM Mokronog podal vlogo za stečaj podjetja. Pred tem je del delavk in delavcev zadnjo plačo dobil konec septembra, drugi del pa sredi oktobra (podjetje jim je poleg regresa in kasnejših plač še vedno dolgovalo tudi del julijskih plač). Prispevki za socialno varnost niso bili plačani od februarja 2010 naprej. 15. junija 2011 je Ljubljansko okrožno sodišče začelo stečajni postopek za enega izmed največjih gradbenih podjetij v Sloveniji SCT. Delavci tega podjetja so nazadnje dobili plače za mesec januar.

In sedaj 292 delavk in delavcev na lastni koži živi primer KONSTRUKTOR.


Spoštovani predsednik države, spoštovana varuhinja človekovih pravic, pozivamo vas, da uporabite vso vašo avtoriteto in se takoj dejavno vključite v reševanje ekonomskih problemov vseh teh delavcev in delavk podjetij KONSTRUKTOR, SCT, TOM MOKRONOG,LTH, itd., ki so se in se še vedno se po nekaj mesecev prebijajo iz meseca iz mesec brez plač, brez upanja na bolje. Kako je mogoče, da se za delodajalce vedno najdejo subvencije ali / in davčne olajšave, medtem ko se delavcem, ki v zameno za osnovno pomoč pogoltnejo svoje dostojanstvo, pokaže vrata?

V pričakovanju vašega ukrepanja, in v imenu več sto delavcev in delavk podjetja KONSTRUKTOR,



Mag. Dušan Semolič,
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije


Gregor Cerar, univ.dipl.prav.
Sekretar območne organizacije

ZSSS Podravje in Koroška

Ni komentarjev:

Objavite komentar