nedelja, 14. december 2014

Vlada je svoje povedala. Prioritete so jasne. Bankam milijarde. Ostalim obljube in kimanje oziroma rezanje in žuganje


Spoštovana bralka, spoštovani bralec,

v četrtek je Vlada RS potrdila izvedbo ukrepov za krepitev stabilnosti Banke Celje. Če smo natančnejši: Vlada RS je na seji na podlagi predloga medresorske komisije iz 20. člena Zakona o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank (ZUKSB) potrdila izvedbo ukrepa za krepitev stabilnosti Banke Celje, to je dokapitalizacijo, prenos tveganih postavk na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) ter izdajo poroštva DUTB. Vlada je na podlagi izdelane poslovne strategije za združitev družb Abanka ter Banka Celje in predloga medresorske komisije iz četrtega odstavka 20. člena ZUKSB v zvezi s to poslovno strategijo, potrdila izvedbo omenjenih ukrepov, namenjenih doseganju krepitve stabilnosti Banke Celje.

Vlada je na podlagi predloga medresorske komisije odločila, da se dokapitalizacija izvede z vplačilom navadnih delnic Banke Celje v znesku 190 milijonov EUR. Vplačilo delnic se izvede z denarnim vložkom in stvarnim vložkom v obliki obveznic Republike Slovenije, in sicer:

95.002.014,36 EUR v denarju; 94.997.985,64 EUR v obveznicah Republike Slovenije. Vlada se je seznanila in na podlagi predloga medresorske komisije tudi soglašala s seznamom tveganih postavk Banke Celje za prenos na DUTB.

Na isti seji je vlada sprejela Načrt za izvajanje ukrepov aktivne politike zaposlovanja (APZ) za leto 2015. Glede na sprejeti proračun RS za leto 2015 bo v okviru načrta APZ za leto 2015 za izvajanje ukrepov APZ namenjeno skupaj 47,2 mio EUR. Vlada je v sporočilu za javnost »pozabila« zapisati, da je to več kot prepolovitev predvidenih sredstev za APZ v letu 2014. V okviru sprememb načrta APZ v letih 2013 in 2014 (sprejetih na seji Vlade RS dne 13. 2. 2014) je bilo za leto 2014 namreč načrtovanih sredstev v skupni višini 104,6 mio EUR. Vlada torej več kot prepolavlja sredstva za APZ, in to za leto, za katerega se po izračunih Urada za makroekonomske analize in razvoj (UMAR ) predvideva 116.700 registrirano brezposelnih.

Spet na isti seji je ista vlada sprejela »informacijo o stanju na področju volonterskih pripravništev v javnem sektorju«, kjer je med drugim sprejela sklep, da »sklepanje novih pogodb o volonterskem pripravništvu v javnem sektorju vlada ne podpira« ter tudi, da »nalaga Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da skupaj z ostalimi ministrstvi pripravi program zaposlovanja oziroma opravljanja pripravništva iskalcev prve zaposlitve ob uporabi sredstev v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 -2020.« Ni kaj, vsi vemo, da je volontersko pripravništvo nič drugega kot izkoriščanje mladih, zato se vsi skupaj lahko le strinjamo, da se ne podpira volonterskih pripravništev. Kaj pa sredstva za plačana pripravništva? Najmanj kar si želimo, je, da bodo mladi obstali na čistini med zelo jasnim in nedvoumnim stališčem, da je volontersko pripravništvo izkoriščanje in nedoločnim datumom zbranih finančnih sredstev, ki bodo omogočila tisto, kar mladim pripada – tj. plačano pripravništvo. To bi dr. Dušan Mramor, kot finančni minister in seveda tudi kot redni profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani zagotovo moral vedeti. Kot tudi to, da bo prepolovitev sredstev za APZ zelo kmalu udarila nazaj po javnih financah, saj na samem ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti opozarjajo, da se bo to znižanje sredstev kmalu poznalo na stopnji brezposelnosti.

 

Vlada je na četrtkovi seji torej jasno pokazala, kaj so zanjo prioritete. Bančni sistem se mora »dokapitalizirati«. Pa naj stane kar hoče.

V enem letu, tj. med decembrom 2013 in 2014 je država vložila v slovenski bančni sistem 5,3 milijarde evrov. Decembra 2013 je za dokapitalizacijo treh največjih bank, v katerih ima država lastniške deleže, namenila skupno 3,012 milijarde evrov ( NLB: 1,551 milijarde evrov; NKBM: 870 milijonov evrov; Abanka: 591 milijonov evrov). Poleg tega je vlada RS v decembru 2013 sprejela sklep o dokapitalizaciji Factor banke in Probanke v višini 454 milijonov evrov. K temu še prištejmo svežo dokapitalizacijo Banke Celje in dobimo 3,647 milijarde evrov javnih sredstev za dokapitalizacijo slovenskega bančnega sistema. Poleg tega je država izdala za okoli 1,7 milijarde evrov poroštev za obveznice, ki jih je ali še bo v zameno za prenesene slabe terjatve izdala Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB).

 

Kdo pa se ob teh silnih milijardah ukvarjal z nepomembnimi malimi milijoni evri za nepomembne male probleme, kot so sredstva za APZ in plačana pripravništva, kajne? Saj je zgolj ena pogodba o izvedbi stresnih testov (od spodaj navzgor), ki jo je sklenila Banka Slovenije s podjetjem Oliver Wymann 16. 8. 2013 za 11.044.874,96 EUR več kot osemkrat več vredna kot predlog celoletnih sredstev APZ za ukrep »spodbude za zaposlovanje« za leto 2015 višini 1.342.695 evrov; ali 5,5 krat višja od skupno okvirne razpoložljive višine sredstev zadnjega javnega razpisa za plačana pripravništva na področju socialnega varstva iz aprila 2013 v višini 2.061.447,91 EUR.

Svetovalna pogodba, ki jo je DUTB sklenil s podjetjem Quartz+Co (katere nekdanji družbenik je sedaj glavni izvršni direktor DUTB) pa je medtem »zgolj« skoraj trikrat višja od teh istih celoletnih sredstev APZ za ukrep »spodbude za zaposlovanje«.

Vlada je svoje povedala. Prioritete so jasne. Bankam milijarde. Ostalim obljube in kimanje. Oziroma rezanje in žuganje o fiskalni disciplini in javnofinančnem primanjkljaju.

 

Goran Lukič

ZSSS

5 komentarjev:

  1. Dober dan, jaz sem Josef Lewis, zasebni posojilodajalec, ki daje posojilo posameznikom, podjetjem in vladnim ustanovam po nizki obrestni meri 2%. Vemo, da obstaja veliko družin, ki živijo na plačah, da plačajo ček, in druge, ki ne morejo poskrbeti za svoje finančne obveznosti in zato smo tukaj za finančno obnovo.

    Ponujamo široko paleto finančnih storitev, ki vključujejo: poslovno načrtovanje, komercialne in razvojne finance, nepremičnine in hipoteke, posojila za konsolidacijo dolga, poslovna posojila, zasebna posojila, refinanciranje doma, hotelska posojila, študentska posojila itd. če je zanima posojilo in ne sme biti prevare ..

    E-pošta: progresiveloan@yahoo.com
    Pokliči / WhatsApp: +16626183756
    Spletna stran: https://progresivefunding.wordpress.com

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdravljeni, registriran sem posojilodajalec zasebnega denarja. Ljudem, podjetjem, ki morajo posodobiti svoje finančne razmere po vsem svetu, dajemo posojila z zelo nizko letno obrestno mero v višini le 3% v enem letu do 30 let trajanja povračilo katerega koli dela sveta. Dajemo posojila od 5.000 do 5.000.000. Naša posojila so dobro zavarovana za največjo varnost je naša prioriteta. Zainteresirani naj nas kontaktirajo po e-pošti. Nato nas kontaktirajte danes po e-pošti na: pierredubreuil35@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdravljeni, ali potrebujete finančno pomoč? Sem Susan Benson. Sem posojilodajalec in tudi finančni svetovalec.

    Ali za dokončanje projekta potrebujete poslovno posojilo, osebno posojilo, hipotekarno posojilo ali posojilo? če je vaš odgovor pritrdilen, vam priporočam, da se obrnete na moje podjetje. Ponujamo vse vrste posojil, vključno z dolgoročnimi in kratkoročnimi posojili. Za več informacij nam pišite po e-pošti: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) ali mi pošljite neposredno sporočilo na WhatsApp prek: +447903159998 in v trenutku prejmite odgovor.

    Smo celovito podjetje za finančne storitve in zavzemamo se, da vam bomo pomagali izpolniti vse vaše želje. Specializirani smo za zagotavljanje strukturiranih finančnih rešitev za posameznike in podjetja na najučinkovitejši in najhitrejši način.

    Tu je nekaj razlogov, zakaj bi se morali obrniti na nas za posojilo;
    * Udobje - za posojilo lahko zaprosite kadar koli in kjer koli.
    * Prilagodljiv znesek - odločite se, koliko želite izposoditi.
    * Hitro neposredno financiranje - posojilo prejmite v 24 urah po odobritvi.
    * Prilagodljiva obrestna mera 3%.
    * Visoke stopnje odobritve
    * Prilagodljivo odplačilo - dobite priložnost, da izberete datum odplačila, bodisi tedensko, mesečno ali letno v trajanju od 1 do 30 let.
    * Preprosta spletna aplikacija.
    * Prilagojene smernice in strokovno znanje.
    * Brez skritih stroškov

    Ne izgubite priložnosti zaradi pomanjkanja sredstev. Zdaj se obrnite na moje podjetje, lahko vam pomagamo s posojilom, ker smo pomagali številnim posameznikom in organizacijam, ki se po vsem svetu soočajo s finančnimi težavami

    Za več informacij o naši ponudbi posojila nam prosimo pošljite zahtevo za posojilo prek:
    E-naslov: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
    WhatsApp: +447903159998

    Posredniki / svetovalci / posredniki lahko vabijo stranke in so 100% zaščiteni. V popolnem zaupanju bomo sodelovali v korist vseh vpletenih strani.

    OdgovoriIzbriši
  4. Prijavite se za posojilo pri NOVA GLOBAL FINANCE po 3-odstotni obrestni meri

    Ne glede na to, ali želite spodbuditi svoj življenjski slog ali imate nepričakovane stroške, je posojilo NOVA GLOBAL FINANCE stroškovno učinkovit način za njegovo uresničitev.

    Nova Global Finance so prilagodljive: lahko si izposodite od tisoč (1.000) do 20 milijonov EUR in z ustreznim rokom odplačevanja od 1 leta do 30 let. Ponujamo obsežen nabor osebnih posojil, poslovnih posojil, stanovanjskih posojil in posojil za konsolidacijo dolga, ki jih lahko prilagodite vašim spreminjajočim se potrebam in okoliščinam po 3-odstotni obrestni meri.

    Kaj dobite:
     Takojšen dostop do vaših sredstev po odobritvi
     konkurenčne obrestne mere
     Prilagodljivi pogoji odplačevanja
     sposobnost hitrejšega odplačevanja posojila (dodatna plačila zmanjšajo znesek kapitala posojila)
     Preprosta odobritev, če potrebujete dodatna sredstva
     Za posojilo lahko zaprosite na svojem priročnem mestu in ob času

    Kako se prijaviš:
    Prošnja za posojilo je hitra in enostavna! Podjetja ali posamezniki, ki se zanimajo za posojilo pri Nova Global Finances in potrebujejo več informacij o tem, KAKO SE PRIJAVITI, naj pošljejo e-poštno sporočilo na (novaglobalfinances@gmail.com) ALI se obrnejo na Camillo Karlsen na WhatsApp: +31642117819 za več informacij in ustne sestanke. Uporabite T & C.

    Camilla Karlsen
    Višji vodja posojil

    OdgovoriIzbriši
  5. Pozdravljeni in dobrodošli v Spotcap Global Financial Services, moje ime je Claudia Klein, sem Nemka in ponujam vse vrste posojil

    Ali močno potrebujete finančno okrepitev? Ali potrebujete posojilo za različne namene? če je vaš odgovor pritrdilen, vam svetujem, da se obrnete na moje podjetje prek | spotcapglobalservices@gmail.com | ali nam pošljite sporočilo na WhatsApp: +4915758108767 | in imate posojilo na svojem računu v 24 urah, ker nudimo odlične storitve posojanja po vsem svetu.

    Ponujamo vse vrste posojil (osebno posojilo, poslovno posojilo in še veliko več), nudimo tako dolgoročna kot kratkoročna posojila, prav tako si lahko izposodite do 15 milijonov evrov in damo posojila po nizki obrestni meri 3% na leto. Moje podjetje vam bo pomagalo doseči različne cilje s široko paleto posojilnih produktov.

    Priznam, da je bilo pridobivanje zakonitega posojila vedno velika težava. Za posameznike, ki imajo finančne težave in jih potrebujejo, jih je veliko ljudi tako težko dobiti pri lastnih posojilih pri svojih lokalnih bankah ali drugih finančnih institucijah. visoka obrestna mera, nezadostno zavarovanje, razmerje med dolgom in dohodkom, nizka kreditna ocena ali kakršni koli drugi razlogi

    Nič več čakalnih dob ali stresnih obiskov bank. Naša storitev je na voljo 24 ur na dan, vse dni v tednu - lahko dobite posojilo in zaključite transakcije, kadar koli in kjer koli ga potrebujete

    Nudimo 24 ur posojila svetovnega razreda. Za vprašanja / vprašanja? - Pošljite e-pošto na spotcapglobalservices@gmail.com | ali nam pošljite sporočilo na WhatsApp: +4915758108767 | & takoj se vas bomo posvetili

    Družini, prijateljem in kolegom ni treba vedeti, da imate malo denarja, preprosto nam pišite in prejeli boste posojilo.

    Vaša finančna svoboda je v vaših rokah !!

    OdgovoriIzbriši