četrtek, 25. marec 2010

JAVNA RAZPRAVA O POKOJNINSKI REFORMI

VAŠ SINDIKAT POTREBUJE VAŠO AKTIVNO PODPORO V POGAJANJIH ZA PRAVIČNO REFORMO!


Obveščamo vas, da je Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve 24. marca 2010 na svoji spletni strani

(http://www.mddsz.gov.si/si/zakonodaja_in_dokumenti/predpisi_v_pripravi/ ) objavilo predlog zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (s kratico ZPIZ-2) in povzetek njegovih ključnih rešitev. Opremljena sta z informacijo, da ministrstvo do 24. aprila 2010 na predlog zakona zbira pripombe na E-naslovu gp.mddsz@gov.si . Kakšno reformo nam ponuja minister za delo Ivan Svetlik, si lahko vsak sam ogleda na omenjeni spletni strani. Kratek povzetek pa je v razpredelnici na koncu te novice!

Gre za predlog prvega od dveh reformnih pokojninskih zakonov, ki ju je ministrstvo napovedalo 25. septembra 2009 v obliki dokumenta z naslovom »Modernizacija pokojninskega sistema v Republiki Sloveniji – varna starost za vse generacije«. Na množičnih delavskih demonstracijah, ki so jih pod geslom »Za dostojne plače in varno starost« 28. novembra 2009 na ljubljanskem Prešernovem trgu organizirale ZSSS in druge reprezentativne sindikalne centrale, so bile z aklamacijo sprejete zahteve po umiku predloga za podaljševanje upokojitvene starosti na 65 let, dostojnih pokojninah in da mora biti za polno pokojnino dovolj 40 let dela za moške in 38 let za ženske. Demonstranti pa so seveda terjali tudi minimalno plačo v višini 600 € in dvig vseh ostalih plač, saj le dostojne plače omogočajo dostojne pokojnine.

Predsedstvo ZSSS je na svoji 9. seji 12. oktobra 2009 oblikovalo stališča k izhodiščem za modernizacijo pokojninskega sistema in izvršna sekretarja Lučko Böhm in Andreja Zorka imenovalo v delovno skupino Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) za dograjevanje pokojninske reforme. Delovna skupina ESS se je od 9. novembra 2009 do 11. marca 2010 sestala enajstkrat. Lučka Böhm in Andrej Zorko izjavljava, da sva kot predstavnika ZSSS na pogajanjih delovne skupine ESS dosledno zastopala stališča predsedstva ZSSS in zahteve, ki so jih na vlado naslovili udeleženci delavskih protestnih demonstracij 28. novembra 2010.

Pogajanja so na zahtevo vladne strani potekala o vsebinskih sklopih reforme. Vladnim pogajalcem sva predstavnika ZSSS predlagala vrsto rešitev za do delavca pravično pokojninsko reformo. Ker ni bilo jasno, ali in kako bodo vgrajene v predlog zakona, smo terjali, da se pogajanja ne smejo končati brez pogajanj o konkretnem zakonskem tekstu. Predstavnika ZSSS sva tudi zahtevala, da se pogajanja, enako kot pri reformi iz leta 1999, končajo s podpisom dogovora o pokojninski reformi. To se ni zgodilo. Namesto, da bi delovna skupina ESS končala svoje delo, je minister za delo, družino in socialne zadeve dr. Ivan Svetlik enostransko 24. marca 2010 sklenil predlog zakona, ki ga delovna skupina ESS nikoli ni videla, poslati v javno razpravo. Predlog zakona ne upošteva zahtev z demonstracij 28. novembra 2009! Pogajalca ZSSS sva pisno protestirala, ker minister ne spoštuje dogovorjeno na pogajanjih. Odgovora ni bilo.

Minister Ivan Svetlik ne upošteva načel socialnega dialoga, ki ga razume zgolj kot seznanjanje socialnih partnerjev s svojimi odločitvami in ne kot partnersko iskanje kompromisnih rešitev. Namesto socialnega dialoga se uporablja metoda postavljanja pred izvršeno dejstvo. V ZSSS ocenjujemo, da doživljamo najnižje standarde socialnega dialoga po osamosvojitvi Slovenije. V ZSSS bomo svoja stališča in strategijo ukrepanja do predloga prvega reformnega zakona (gre za reformo v obdobju od 2011 do 2015) oblikovali na posvetu, 29. marca 2010, in na seji predsedstva ZSSS, 30. marca 2010.

PRIČAKUJTE NADALJNJE UKREPANJE PREDSEDSTVA ZSSS! RAZPRAVA O POKOJNINSKI REFORMI SE ŠELE ZAČENJA. ZDAJ JE ČAS, DA Z DEJANJI PODPRETE SINDIKAT, KI SE POGAJA ZA VAŠE PRAVICE! PRIDRUŽITE SE SINDIKALNIM PROTESTNIM AKCIJAM! Za začetek ministru na E-naslov gp.mddsz@gov.si   pošljite pisno podporo sindikalnim stališčem do reforme.

KDOR ŠE NI ČLAN SINDIKATA, SEDAJ JE ČAS, DA SE VANJ VČLANITE!

Obrazec pristopne izjave v vaš sindikat dejavnosti je na:

http://www.zsss.si/images/stories/PDF/Pristopna%20izjava%20v2.pdf





Če ste naš član in želite prejemati naše E-novice ZSSS, pa vašega e-naslova še nimamo, nam na naslov evidenca@sindikat-zsss.si  sporočite vaše ime, priimek, elektronski naslov in številko vaše članske izkaznice.

Ni komentarjev:

Objavite komentar