torek, 2. november 2010

Državni svet ustavil zakon o malem delu

Državni svet je z 20 glasovi za in 14 proti pravkar ustavil veljavnost zakona o malem delu. Zakon bo obveljal le, če ga pri ponovnem glasovanju v državnem zboru potrdi najmanj 46 poslancev. A zaradi referendumske pobude se lahko tudi v tem primeru še zaplete.



Ljubljana - Pobudo za zbiranje 40.000 podpisov za referendum sta v parlamentu vložila Zveza svobodnih sindikatov (ZSSS) in Študentska organizacija (ŠOS). Kot sta povedala Dušan Semolič in Katja Šoba so za pobudo zbrali več kot deset tisoč podpisov, potrebnih je bilo 2.500.



Predsednik ZSSS Semolič je v državnem svetu, kjer je zahteval odločanje o vetu, pojasnil, da smo po številu mladih, ki so le začasno zaposleni, v samem vrhu v Evropi, še posebej to velja za mlade ženske, in ocenil, da malo delo ne bo rešilo tega problema, odgovor bi moral biti delo za nedoločen čas. Malo delo po njegovi oceni celo izriva delo za nedoločen čas in ni pot k pridobitvi kasnejše tovrstne zaposlitve, saj se to v državah, kjer že imajo takšno ureditev, zelo redko zgodi.



Minister za delo Ivan Svetlik je obratno zatrdil, da zakon le postavlja okvir občasnim in priložnostnim zaposlitvam, ki danes potekajo v "sivi coni". Minister pričakuje, da bo zakon o malem delu zmanjšal delo na črno in uredil študentsko delo, ki je preseglo prvotne namene in okvirje. Svetlik je zavrnil, da bi malo delo izpodrivalo zaposlitve za nedoločen čas, saj zakon postavlja omejitve, ki jih danes ni in delodajalci, ki veliko uporabljajo možnost dela s študentskimi napotnicami, bodo del teh zaposlitev morali urediti z delovnimi razmerji.



Ker se je državni svet odločil za veto, bo moral o zakonu o malem delu državni zbor znova glasovati, referendumska pobuda bo do takrat zamrznjena, pobudnikom je ne bo potrebno znova vlagati, če bo državni zbor zakon potrdil se po vetu.

http://www.delo.si/clanek/127506

Ni komentarjev:

Objavite komentar