torek, 1. februar 2011

ZSSS podala odgovor Ustavnemu sodišču RS

ZSSS je včeraj Ustavnemu sodišču RS posredovala odgovor na zahtevo Državnega zbora RS, s katerim je ta zahteval presojo ustavnosti posledic, ki bi nastale z odložitvijo uveljavitve ali zaradi zavrnitve Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) na referendumu. Naj spomnimo:


Zbiranje podpisov podpor za razpis zakonodajnega referenduma je trajalo od 6. 1. 2011 do 12. 1. 2011, ko se je zbiranje zaradi vložitve prej omenjene zahteve prekinilo. Vse do prekinitve (t. j. v petih delovnih dneh!) je svoj podpis oddalo 42.294 volivk in volivcev, ki so s tem tudi jasno pokazali, da želijo o tako pomembni zadevi, kot je pokojninska reforma, odločati sami in da poslanci Državnega zbora RS z izvolitvijo nimajo absolutnega mandata za sprejemanje vseh odločitev. Sploh pa ne tistih, ki ne upoštevajo dejanskih razmer na trgu dela, ogromnega števila brezposelnih, pogojev, v katerih se delo opravlja, zdravja delavk in delavcev,…. ter da nimajo mandata za sprejemanje odločitev, ki so v škodo ljudem. Še nikoli se v tako kratkem času ni zbralo toliko podpisov.

V odgovoru na zahtevo Državnega zbora RS smo v ZSSS poudarili, da ima zahteva za razpis referenduma več kot 40.000 volivk in volivcev večjo težo kot pa zahteva, ki jo vloži zgolj 30 poslancev Državnega zbora RS ali pa Državni svet RS. Navsezadnje ima po določbi 3. člena Ustave RS v tej državi oblast ljudstvo in odrekanje pravici do referenduma o tako pomembnem vprašanju, kot je pokojninska reforma, bi hkrati pomenilo negiranje tega dejstva. Hkrati pa prepoved referenduma pomeni negiranje pravice do neposrednega izvrševanja oblasti, ki je ljudem prav tako priznana z Ustavo RS.

Izpostavili smo vprašanje ustavnosti določbe zakona, na podlagi katerega je Državni zbor RS vložil zahtevo za presojo ustavnosti posledic ter ponovno poudarili, da je pokojninska reforma bila sprejeta brez socialnega dialoga. Čas, namenjen strokovnemu dialogu, je bil čas zavračanja predlogov, čas za usklajeni dogovor pa je zamenjal čas demonstracije moči Vlade RS in Državnega zbora RS.

Poudarili smo negativne učinke pokojninske reforme tako na zaposlovanje mladih (ti se bodo zaradi sprejete reforme zaposlovali še kasneje), na veliko brezposelnost starejših, na težke pogoje dela in na zdravje delavk in delavcev.

Poudarili smo tudi, da sprejeta pokojninska reforma pomeni dodatno obremenitev ostalih socialnih blagajn (npr. zdravstvene), kar se bo prav tako odražalo v državnem proračunu, ter da je dejansko upokojitveno starost potrebno dvigniti s spodbudami in drugimi ukrepi, ki so ljudem prijazni in ki upoštevajo dejansko stanje tako v državi kot tudi na trgu dela. Ljudje niso številke in pokojninska reforma mora biti v prvi vrsti namenjena ljudem in ne raznim računovodskim operacijam in bonitetnim ocenam Slovenije, ki jih podajajo razne bonitetne hiše. Sploh pa vsebina pokojninske reforme ne sme biti rezultat dane obljube predsednika Vlade RS v Bruslju.

Pravilnejša pot je v izboljševanju pogojev dela, poudarku na zdravju in varstvu pri delu, zaposlovanju mladih, dvigu oziroma vsaj izenačitvi prispevne stopnje delodajalcev, spodbudah za zaposlovanje starejših,….

Ustavno sodišče RS ima sedaj do 11. 2. 2011 čas, da odloči o zahtevi Državnega zbora RS. Lahko se sicer zgodi, da bo sodišče odločalo dlje časa, vendar pa v ZSSS upamo, da bo Ustavno sodišče RS odločalo neodvisno, nepristransko in po pravu. Da bo upoštevalo temeljne vrednote demokracije (kamor pravica do referenduma nedvomno spada) ter da ne bo postalo politični zaveznik ali branitelj vladajoče opcije. V primeru, da bi Ustavno sodišče RS zahtevi Državnega zbora RS ugodilo in prepovedalo referendum, bi to namreč pomenilo, da državljani te države več nimamo vpliva na delo poslancev in da je njihova oblast (v času mandata) nedotakljiva in absolutna. To pa hkrati tudi pomeni dokončni konec demokracije in konec ustavnosti ter pokop vladavine prava v Sloveniji. Ustavno sodišče RS pa bi postalo Politično sodišče RS. Celoten odgovor ZSSS ustavnemu sodišču je dosegljiv na spletni strani http://www.zsss.si/ .

Andrej Zorko

izvršni sekretar ZSSS

Ni komentarjev:

Objavite komentar