petek, 6. maj 2011

ZASTRAŠEVANJE- ALI JE TO VSE KAR JE ŠE OSTALO PREDLAGATELJEM NOVEGA POKOJNINSKEGA ZAKONA?

Z današnjim dnem se tudi uradno pričenja kampanja v okviru referenduma o ZPIZ-2. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ob tem poudarja, da nov Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ 2) še zdaleč ni usklajen z realnimi potrebami in stanjem delavcev in delavk v Sloveniji, torej prav tistih, ki so nosilci pokojninskega sistema. Po drugi strani pa se bodo kakor kaže predlagatelji ZPIZ-2 v referendumski kampanji v izogib temu dejstvu agresivno poslužili orkestriranega zastraševanja lastnega volilnega telesa. Kar je očiten dokaz njihove politične nemoči, sprenevedanja in bega pred odgovornostjo.


V Sloveniji smo konec aprila letos imeli 111.561 registrirano brezposelnih oseb, kar je skorajda enako številki iz leta 1992. Ali bo ZPIZ-2 ustvarjal nova delovna mesta? Ne.

V Sloveniji je znesek, ki ga je država od leta 1996 podarila delodajalcem zaradi razpolovljene prispevne stopnje za pokojninsko zavarovanje do danes narasel na več kot osem milijard €. Ali bo ZPIZ-2 povrnil ta denar? Ne.

Imamo pa v Sloveniji oblast, ki v imenu »demokratičnosti« zastrašuje lastne volivce pred posledicami padca pokojnin s frontalnim napadom na socialno državo, kar je še zadnji in najbolj brutalen dokaz paničnega prenašanja odgovornosti za neuspešno reševanje ekonomske in socialne krizo na lastne volivce. Pri tem pa je priročen vsak izgovor, vladini izračuni stroškov padca pokojninske reforme pa se v enem mesecu navijaško povečajo tudi za 100 milijonov evrov. Predlagatelji ZPIZ-2 so se najprej skrivali za »preveč liberalno« referendumsko zakonodajo. Nato so strah pred volivci hoteli skriti na ustavnem sodišču, kateremu so neuspešno predlagali, da prepove referendum. Potem so se skrivali za potencialno negativnimi ocenami mednarodnih bonitetnih agencij. Sedaj pa jim je ostal še zadnji beg pred odgovornostjo - to je zastraševanje. Na začetku mandata so govorili o »odgovornosti za spremembe«. Ljudstvo je pripravljeno za spremembe. Ampak le če ima odgovorno oblast. In če gre za spremembe na bolje!

ZSSS resnično upa, da bodo predlagatelji ZPIZ-2 v kampanji o tem zakonu prenehali bežati pred odgovornostjo. Kajti če temu ni tako, se lahko vprašamo le naslednje:

kdo nam vlada – demokratično izvoljena oblast ali finančni trgi? Glede na to, da je Vladi RS bližje pojem »fiskalna konsolidacija«, kot pa »pogoji dela in zdravje delavcev«, je vprašanje na žalost retorično.



Milan UTROŠA

Sekretar ZSSS

Ni komentarjev:

Objavite komentar