petek, 13. april 2012

Mariborskim škofom "donacije" Konstruktorja


Propadli Konstruktor mariborski nadškofiji 3. februarja 2009, v času najhujše recesije, doniral 295 tisoč evrov in prodal stanovanja za le 600 evrov za kvadratni meter


Janko Rath

Delavci propadlega mariborskega Konstruktorja zaman terjali svoj denar, ki je poniknil v različnih sumljivih kupčijah.

Dokumentacija, ki jo je naplavil stečaj mariborskega Konstruktorja, razkriva širok spekter posameznikov in firm. Objavljamo dokument, ki dokazuje, da je mariborska nadškofija v času, ko je njene finance vodil njen ekonomski strateg Mirko Krašovec, od podjetja prejela nenavadno visoko donacijo in kupovala stanovanja po ceni, krepko nižji od tržne.

Konstruktor je namreč nadškofiji 3. februarja 2009, sredi najhujše recesije, podaril 295.000 evrov za "nemoteno delovanje pri izvajanju programov za pastoralo in vzgojno-izobraževalne namene". Kakšni natančno so ti nameni in za katere programe je šel denar, ki bi ga bili še kako veseli Konstruktorjevi delavci, smo povprašali Nadškofijo Maribor, vendar so nam še enkrat zatrdili, da je šlo za "pastoralne dejavnosti". Neuradno pa smo izvedeli, da je šlo za del provizije, ki jo je moral Konstruktor izplačati mariborskim cerkvenim oblastem za posredovanje v poslu z mariborskim podjetnikom Tomislavom Vidasom. Ta je imel v lasti parcele na območju Koroških vrat v Mariboru, tik ob lokaciji, na kateri je nameraval stanovanja graditi Konstruktor.

Nadškofija pa naj bi bila svoje "usluge" zaračunala na še en način. Na isti dan, kot je bila podpisana pogodba o donaciji omenjene vsote nadškofiji, je slednja od Konstruktorja kupila štiri stanovanja. Gre za nepremičnine v skupni izmeri 206,39 kvadratnega metra na odlični lokaciji v Smetanovi ulici, za katere pa so odšteli približno pol manj od njihove tržne cene, le 600 evrov za kvadratni meter.

Za komentar smo povprašali tudi takratnega direktorja Konstruktorja Aljoša Sevčnikarja in zatrdil nam je, da je bila Cerkev zelo aktivna v celotni zgodbi. Za mnenje smo želeli povprašati tudi Sevčnikarjevega predhodnika Marjana Pinterja, pod katerim je potekal večji del spora z Vidasom, vendar na naše klice ni odgovarjal.

Ni komentarjev:

Objavite komentar