sreda, 26. september 2012

ODPRTO PISMO PREDSEDNIKU VLADE RS JANEZU JANŠI

Ljubljana, 25. september 2012

Gospod Janez JANŠA

Predsednik Vlade Republike Slovenije

 

Predsedniki sindikalnih central, podpisniki odprtega pisma, na splošno nasprotujemo vsakršnemu odpuščanju delavk in delavcev tako v zasebnem, kot tudi v javnem sektorju. Zato ostro nasprotujemo napovedim Vlade RS o odpuščanju delavk in delavcev v javnem sektorju. Prepričani smo, da odpuščanje ne bo pripomoglo k izhodu iz krize, saj bo še bolj škodilo državnemu proračunu in ga le še bolj obremenilo.

Stroški, ki bodo s tem nastali zaradi izplačevanja odpravnin, nadomestil za brezposelnost ter morda tudi socialnih pomoči, bodo izničili namero vlade, da ustvari prihranke v državnem proračunu. Poleg tega je število zaposlenih v javnem sektorju v naši državi v primerjavi z evropskimi državami, pod povprečjem v deležu vseh zaposlenih. Odpuščanje bo tako zagotovo škodilo tudi kakovosti javnih storitev, ki jih potrebujejo naši državljani.

Morebitno ponovno zniževanje plač zaposlenim v javnem sektorju ter zniževanje števila zaposlenih bo nedvomno vplivalo na kakovost javnih storitev ter še bolj znižalo njihovo kupno moč, kar ne bo prispevalo k oživitvi gospodarske rasti. Vlado opozarjamo, da se bo zaradi tega še bolj ujela v navzdol usmerjeno spiralno past, saj bo zaradi znižanih plač manj prilivov iz dohodnine na prihodkovni strani državnega proračuna in bodo zaradi tega potrebni novi varčevalni ukrepi. Poleg tega bo zaradi znižanih plač manj prilivov v zdravstveno in pokojninsko blagajno, kar bo vplivalo na finančno stanje teh blagajn, posledično pa na kakovost zdravstvenih storitev ter zagotavljanje še večjega deleža sredstev iz proračuna za pokojnine. Da je ta pot napačna, dokazuje tudi to, da se kljub napovedim vlade, da se bo s sprejetjem Zakona o uravnoteženju javnih financ privarčevalo med 700 in 800 milijoni evrov v državnem proračunu, bonitetne hiše niso pozitivno odzvale na to napoved. Zato vlado ponovno pozivamo, naj za zmanjševanje proračunskega primanjkljaja okrepi prihodkovno stran proračuna, ter z boljšim izkoriščanjem evropskih sredstev ter javnimi naložbami spodbudi zaposlovanje in gospodarsko rast.

Napovedano odpuščanje zaposlenih v javnem sektorju bo ne samo še povečalo število brezposelnih v naši državi ter obremenilo sredstva za izplačevanje nadomestil za čas brezposelnosti, ampak pomenilo tudi poslabšanje ekonomskega in socialnega položaja zaposlenih v javnem sektorju in njihovih družin ter dodano obremenilo odhodkovno stran državnega proračuna. Politika odpuščanja kot element protikriznih ukrepov je po našem mnenju zelo sporna tudi v podjetjih, ki so v delni ali pretežni lasti države.

Sindikati, podpisniki odprtega pisma, opozarjamo vlado, da bo odpuščanje zaposlenih ter zniževanje pravic zaposlenim v javnem sektorju močno ogrozilo socialni dialog, ki trenutno poteka o pomembnih strukturnih reformah, zato pozivamo vlado, da odstopi od takšnih namer!

Dušan SEMOLIČ, Predsednik ZSSS

Branimir ŠTRUKELJ, Predsednik KSJS

Drago LOMBAR, Predsednik KNSS Neodvisnost

Janez POSEDI, Predsednik KSS Pergam

Peter MAJCEN, Predsednik KS 90 Slovenije

Drago ŠČERNJAVIČ, Vodja pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja

Ni komentarjev:

Objavite komentar