petek, 7. september 2012

UČINEK JAVNE OBJAVE DAVČNIH NEPLAČNIKOV NA HRVAŠKEM, 31. 8. 2012: 54,82 MIO EUR (7,47 MIO EUR) VPLAČANEGA DAVČNEGA DOLGA V ENEM MESECU OD JAVNE OBJAVE DAVČNIH DOLŽNIKOV


Po zadnjih podatkih hrvaške davčne uprave, ki jih je 22.8. 2012 povzel Večernji list, je v treh tednih po javni objavi davčnih neplačnikov davčni dolg plačalo 693 davčnih dolžnikov v skupni višini 36,3 milijona Kun (4.85 milijona EUR). Po poročanju Večernjeg lista so na davčni upravi ob tem med vsemi davčnimi dolžniki odkrili 10.500 povezanih podjetij, ki imajo enega ali več skupnih lastnikov in ki so dlje časa poslovali mimo ali na robu zakona, pošiljali denar iz računa enega podjetja na drugo podjetje in se tako izogibali plačevanju obvez. Ta podjetja skupaj dolgujejo državi okoli 12 milijard kun (1,6 milijarde EUR). Po besedah davčne uprave so že locirali prvih 600 povezanih podjetij, proti katerim so sprožili postopke.

 

Direktorica davčne uprave je povedala, da je njihov načrt, da se do konca leta pregleda vseh 10.500 povezanih podjetij in da se dolg povrne iz premoženja njihovih lastnikov in odgovornih oseb.

 

»Baza podatkov davčne uprave prikazuje da gre za osebe, ki so ustanovile verige podjetij, prenašale lastništvo iz enega podjetja v drugo podjetje in prejemala posojila, ki jih niso nikoli vrnili in podobno. Iskali bomo odgovornost podjetij, članov uprave in lastnika za nastale dolgove. V sodnem postopku so takšni procesi trajali pet do deset let, ampak mi jih bomo vse realizirali do konca leta«, je povedala Nada Čavlović – Smiljanec.


 

Kratek komentar:

Kakor vidimo, ima javna objava davčnih dolžnikov na Hrvaškem neposredni fiskalni učinek, kar je v nasprotju s pričakovanji Slovenske informacijske pooblaščenke, ki je ob prvi objavi seznama davčnih neplačnikov na Hrvaškem konec julija povedala, da »država zaradi takšnih javnih objav ne bo pobrala več davkov«.

Kar pa se tiče »najdbe 10.500 povezanih podjetij pa so se kakor vemo, postopki za ustanovitev podjetij v Sloveniji zaradi  »odprave administrativnih ovir« v zadnjih letih poenostavili do skrajnosti. Namesto učinkovitega pregona in nadzora pojavov davčnih utaj in proizvodnje »slamnatih podjetij« pa je ministrstvo za pravosodje konec leta 2009 v pismu generalnemu sekretariatu vlade zapisalo: »postopki ustanavljanja družb so izjemno hitri in tako učinkoviti. Vse spremembe relevantne zakonodaje so šle v smeri večje liberalizacije in poenostavitve vpisa gospodarskih družb v sodni register.«

Pri tem pa še zapišejo naslednje: »Vse dileme v zvezi s poslovnim naslovom subjekta vpisa so bile na Ministrstvu za pravosodje temeljito pretehtane že v letu 2007 (na pobudo Ministrstva za gospodarstvo ob sprejemanju Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sodnem registru (Uradni list RS št. 33/07) in Uredbe)«.



 
Najnovejša novica iz Hrvaške, katero so že objavili tudi nekateri slovenski mediji:
po najnovejšem poročilu hrvaškega ministrstva za finance z dne 31.8. 2012 in objavljeno 3.9. 2012, je v štirih tednih po javni objavi davčnih neplačnikov davčni dolg plačalo 964 davčnih dolžnikov v skupni višini 54,82 milijona hrvaških kun (7,47 milijona EUR). 299 dolžnikov je v celoti poplačalo svoje obveznosti v znesku 21,69 milijona hrvaških kun, medtem ko je 665 davčnih dolžnikov, ki so skupaj vplačali 33,13 milijona hrvaških kun bilo odstranjenih z javne liste, ker so znižali svoj davčni dolg pod mejo, ki je kriterij za javno objavo.



Goran Lukič

ZSSS

Ni komentarjev:

Objavite komentar