četrtek, 27. september 2012

Izjava ZSSS v zvezi z nameravanim dvigom stopnje davka na dodano vrednost za medije


V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije smo zelo zaskrbljeni zaradi namere vlade, da dvigne stopnjo davka na dodano vrednost za medije na 20 odstotkov. Dvig bo pomenil za naše članice in člane, ki se s svojimi nizkimi plačami že tako težko prebijajo skozi mesec, da bodo odrezani od informacij oziroma da se bo njihova možnost dostopa do informacij, ki jih prinašajo tiskani mediji močno zmanjšala. Tistim članicam in članom Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ki pa bodo vseeno lahko, kljub podražitvi kupovali tiskane medije, pa bo podražitev vplivala na življenjske stroške in zmanjšala njihovo kupno moč.

 

Dvig davka na dodano vrednost za medije pa bo prav tako pomenil, da bodo državljanke in državljani zaradi vse večjega soočanja z revščino začeli varčevati pri tiskanih medijih, oziroma jih prenehali kupovati,  kar se bo zelo poznalo pri poslovanju družb, ki te medije izdajajo. Slabše poslovanje družb bo postavilo zaposlene v teh medijih in še posebej novinarje, ki so že sedaj večinoma zaposleni v negotovih oblikah dela, ali pa delajo kot samozaposleni, v še slabši ekonomski in socialni položaj, mnogi izmed njih pa bodo izgubili delo.

 

Zato v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije ostro nasprotujemo dvigu davka na dodano vrednost za medije in pozivamo vlado, da odstopi od te namere!     

 

 

 

Mag. Dušan SEMOLIČ

Predsednik ZSSS  

Ni komentarjev:

Objavite komentar