nedelja, 25. november 2012

ORBANIZACIJA SLOVENIJE


Po informacijah iz kabineta predsednika Vlade RS se bo jutri na povabilo predsednika Vlade RS Janeza Janše na prvem uradnem obisku v Republiki Sloveniji mudil predsednik Vlade Republike Madžarske Viktor Orbán. Namen obiska je po besedah Kabineta predsednika vlade RS »krepitev odnosov med državama in poglabljanje gospodarskega sodelovanja. Posebna pozornost bo namenjena pomenu in odprtim vprašanjem manjšin, živečih v Sloveniji in na Madžarskem. Teme pogovorov bodo tudi gospodarska in finančna situaciji v regiji, sodelovanje držav v okviru EU in NATA, ter krepitev sodelovanja na regionalni ravni.«

A tukaj si moramo biti jasni: jutri prihaja v Slovenijo na vabilo predsednika Vlade RS oseba, ki si zelo po svoje razlaga definicijo »pravne države« in ki je pred nekaj dnevi izjavil, da je »obdobje socialne države končano«. Če gremo po vrsti:
Pred tremi tedni je Evropsko sodišče v Luksemburgu razsodilo, da odločitev Madžarske, da zniža upokojitveno starost za sodnike, tožilce in notarje, predstavlja diskriminacijo na podlagi starosti. 
29 oktobra letos, torej pred slabim mesecem je madžarski parlament sprejel sporne spremembe Ustave, ki predvidevajo obvezno registracijo volivcev pred splošnimi volitvami. 
V začetku leta je Evropska komisija sprožila tri pravne postopke proti Madžarski, ker meni da bi lahko njena nova zakonodaja ogrozila neodvisnost madžarske centralne banke, sodstva in agencije za nadzor nad varstvom podatkov.
S 1. januarjem letos pa je začela na Madžarskem veljati nova medijska zakonodaja, ki določa enotno in strogo nadzorovano politično poročanje državnih medijev ter visoke kazni tudi za zasebne, če se bodo ti prekršili proti vrsti uradnih medijskih določil. Pri tem bo javne medije nadzorovalo vladno telo, v katerem so izključno predstavniki vladajoče stranke Fidesz, zasebnim pa so določili obveznost upoštevanja tako nejasnih določil kot neuravnoteženega poročanja, kršenje človekovega dostojanstva, prekrške proti javni morali in celo pomanjkljivo pokrivanje dogodkov v javnem interesu.
Pred nekaj dnevi, natančneje v četrtek, 22. 11. 2012 pa je Viktor Orban na finančni konferenci v Frankfurtu, ki jo je organizirala banka Sberbank, povedal, da je »obdobje socialne države končano«. Njegov glavni predstavnik za tisk Bertalan Havasi je prisotnim predstavnikom tiska povedal, da ima »Madžarska jasen odgovor – oblikovanje na delu temelječe družbe« in da »zato niso zgolj izvedli strukturnih reform, temveč prenavljajo Madžarsko«. Kako si madžarska vlada zamišlja takšno »delovno prenovo« Madžarske, je vidno iz programa javnih del, kjer je vključitev brezposelne osebe vanj nujna – v primeru, da ta oseba zavrne kakršno koli obliko javnih del, ni upravičena do socialnih prejemkov. 

Očitno pa tudi Slovenija dobiva zelo močne obrise avtoritarne orbanizacije. Zakaj?
Spomnimo se »izginulih« 36 listov s podpisi državljanov in državljank Slovenije za pobudo za razpis referenduma o Zakonu o t.i. »slabi banki«, za katere noben del oblasti noče prevzeti odgovornosti. Pri čemer se Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ), oziroma sam minister za notranje zadeve dr. Gorenak vsak dan bolj zapletajo v nelogičnosti lastnih izjav. Tako na eni strani pojasnjujejo, da je bil »dopis, skupaj s poročilom, ki je odražalo število preverjenih podpisov do konca delovnega dne v petek, 26.10. 2012, dne 30.10. 2012 posredovan v Državni zbor. V poročilu o notranjem nadzoru MNZ glede izginulih podpisov pa je zapisano, da je »pristojen direktorat z dopisom 26.10. 2012 po kurirju posredoval celotno gradivo DZ«. 
Spomnimo se kriminalistične preiskave preverjanja istovetnosti nekaterih podpisov poslancev in poslank, ki so vložili pobudo za referendum o Slovenskem državnem holdingu. Zgodba se je začela, ko je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko dan po oddaji podpisov za referendum o SDH zahteval razpravo na kolegiju predsednika Državnega zbora, kjer je predlagal sklep, da »kolegij zaprosi generalno policijsko upravo, da se predhodno preverijo vsi podpisi«. Predlog se je zavrnil. Le 56 minut po koncu zasedanja kolegija pa se v nabiralniku elektronske pošte generalne policijske uprave pojavi s kazensko ovadbo zoper Župevčevo. Pošiljatelj je glavna pisarna MNZ (Mekina, 23.11. 2012). 
Spomnimo se načrtovanega vladnega dviga DDV na tisk, ki je zaskrbel tudi Evropsko komisijo in ki so ga sicer umaknili v zadnjem trenutku. Na drugi strani pa je Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) pred kratkim objavilo rezultate razpisa za sofinanciranje programskih vsebin medijev, kjer je bilo od večjih medijev uspešno le Delo, ki mu je ministrstvo 25.000 evrov dodelilo za nedeljske vsebine. Deset prijaviteljev v kategoriji splošno informativnih medijev je za financiranje programskih vsebin dobilo po 25.000 evrov. Med njimi je podjetje Časnik, ki izdaja spletno stran Časnik.si, »spletni magazin konservativne, katoliške in klasično liberalne usmeritve«. Pod enega od prispevkov se je podpisal Peter Lah, ki je predsedoval strokovni komisiji za ocenjevanje projektov tega medijskega razpisa. S 25.000 evri si bosta izhajanje v težkih časih olajšala tudi Reporter in Demokracija. S projektom Slovenija in izzivi časa pa je komisijo prepričalo podjetje Nova obzorja, katerega solastnika sta stranka SDS ter Dejan Kaloh, nekdanji odgovorni urednik provladnega portala Politikis in sedanji svetovalec ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka (SDS). 
Spomnimo se protesta pogodbenih sodelavcev RTV SLO pred dvema tednoma, ki so opozarjali, da bodo prav oni najbolj neposredno občutili vladno namero po zniževanju RTV prispevka za deset odstotkov, in sicer tako, da se jim s 1.1. 2012 pogodbe preprosto ne bo podaljšalo. Pri čemer pa je tudi Računsko sodišče RS ugotovilo, da bi 250 pogodbenih sodelavcev moralo biti nemudoma zaposlenih za nedoločen čas, saj je njihovo delo v bistvu prikrito pogodbeno razmerje. Na drugi strani pa je nekaj kadra iz RTV SLO prestopilo v nov velik para - državni medijski projekt Planet TV, katerega je ustanovilo podjetje TSmedia, ki je v stoodstotni lasti podjetja Telekom, to pa je v večinski državni lasti. Na tem mestu ne bi polemizirali z vsebinskostjo dela Planet TV. Je pa natančno pisal Jože Vogrinec v zadnji kolumni v Mladini, kjer je opozoril, da so novinarji nekaterih medijev, med njimi tudi Planet TV, ob poročanju o demonstracijah 17. 11. 2012 kršili temeljno pravilo, ki so si ga postavili sami: naj se poročanje o dogodku ne meša s komentiranjem istega dogodka (Mladina, 23.11. 2012). 
Spomnimo se številk, ki jih je 5. oktobra letos objavilo MIZKŠ ob pripravi proračuna za 2013 in 2014: osnovne in srednje šole lahko glede na drugo polovico leta 2012 pričakujejo okrog 10 % manj sredstev za stroške dela / javni zavodi s področja kulture lahko v letu 2013 računajo na 17 % manj denarja kot v letu 2011, od tega za 11 % manj sredstev za plače kot v letu 2011 oziroma 10% manj sredstev za stroške dela kot v celem letu 2012 / javni zavodi s področja znanosti lahko v letu 2013 računajo na 19 % sredstev manj kot leta 2011 oz. 8% manj kot 2012 ter univerze za uredbo okoli 16% sredstev manj kot v letu 2011 in 8% manj kot v 2012. Na drugi strani te varčevalne logike pa mediji opozarjajo na to, da bo isto MIZKŠ preko razpisov na milijone EUR podelilo manjšim »policentričnim« fakultetam, osebno povezanim z največjo vladno stranko. 

Kaj pa socialna država? Vprašajte, kaj si o njej misli nekaj več kot 26.000 upokojencev, katerim se je z uveljavitvijo Zakona o uravnoteženju javnih financ (ZUJF) znižalo pokojnine; ali pač starše, ki zaradi nižjega plačnega praga za upravičenost do subvencije, ki ga je uvedel ZUJF, ne zmorejo plačevati šolske malice. Zagotovo pa vemo, da je minister za delo, družino in socialne zadeve mag. Andrej Vizjak tudi sam pristaš mantre o »zlorabljanju socialnih transferjev«, kar je tudi omenil na predstavitvi na matičnem odboru DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide februarja letos. No, in prav ta mantra je proizvedla primere, ko je posameznik zaradi tega ker se je moral iz objektivnih razlogov zateči po humanitarno pomoč, upravičen do opazno nižjih socialnih transferjev. Kot da lahko plačaš račun za elektriko s paketom rdečega križa…

Dr. Borut Rončevič, sicer v.d. generalnega direktorja direktorata za visoko šolstvo na MIZKŠ je pred časom napisal esej z naslovom Politična tehnologija za drugo republiko v katerem govori o sistematični preobrazbi Slovenije v drugo republiko, kjer se v tretjem koraku »ponotranji vrednote in ideje druge republik«, v četrtem koraku pa bo »treba sistematično odstraniti vse, kar nasprotuje spremembi Slovenije v družbo znanja in odprtosti. Retrogradne prakse bo treba izkoreniniti. Skoraj tako odločno, kot je bila denacifikacija v Nemčiji po drugi svetovni vojni…«

Orbán govori o preobrazbi družbe. Slovenska oblast govori o drugi republiki. Jutri bo lep dan na poti v preobrazbo v drugo republiko. Dobrodošli v hrabri novi svet orbanizacije na slovenski način. 

Goran Lukič
ZSSS

Ni komentarjev:

Objavite komentar