petek, 30. november 2012

PODPORA GIBANJU ZA PRAVNO IN SOCIALNO DRŽAVO!

 
 


V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije že dalj časa opozarjamo slovensko politiko o napačnih pristopih k reševanju krize, saj zategovanje pasu državljanov dokazano ni pot iz nje. Je pa to pot, ki vodi ljudi v vedno večjo socialno bedo in ki povečuje možnost socialnih konfliktov. Na to smo nazadnje javno opozorili na množičnih demonstracijah 17. novembra, na katerih se je sindikatom pridružil velik del civilne družbe. Žal pa se je vlada odzvala podcenjujoče in z ignoranco ter popolnoma prezrla sporočilo demonstracij: »Dovolj nam je! Zahtevamo pravno in socialno državo«!

Te demonstracije in kasnejši protesti po celotni Sloveniji so ljudski odgovor na politiko krčenja socialnih in političnih pravic, ki se je pomešala z elementi represije. Neodzivnost oblasti do socialnega položaja, sporočil in zahtev ljudi, poskusi goljufanja z njihovimi podpisi pod referendumsko pobudo, se logično odražajo v vse večjem nezadovoljstvu, ki je iz prvotnih sindikalnih demonstracij preraslo v množično protestno gibanje, katerega cilji so enaki tistim, ki smo jih sporočali na demonstracijah 17. novembra. V ZSSS ugotavljamo, da je odziv vlade tudi tokrat ignorantski in podcenjujoč ter izkazuje odsotnost politike z realnostjo. Zlasti z realnostjo v kateri ljudje živijo. Ukvarjanje z vprašanji formalne prijave protestov, iskanjem njihovih organizatorjev ter poudarjanje izgredov posameznikov pa predstavlja namerno spregledovanje vzrokov, zmeraj večjega nezadovoljstva prebivalcev Slovenije in poskus preusmerjanja pozornosti od bistva problemov. 17. november 2012 in aktualni protesti po slovenskih mestih niso glas huliganov z ulic ali politično instrumentaliziran projekt, kakor jih skuša prikazati oblast. Vsi ti dogodki so skupen glas vseh nas, ki nam je preprosto – dosti. Dosti poniževanja. Tlačenja. Prevzemanja in odvzemanja. Ošabne zaslepljenosti oblasti. Nedelovanja pravne države. Umiranja socialne države.

Zato v ZSSS izrekamo podporo vsem, ki zahtevajo vzpostavitev pravne in socialne države in zaustavitev politične okupacije ljudstva. Politikom se ni zgodila ulica, kot sporočajo, zgodili so se jim ljudje. In prav je, da se politiki že enkrat končno zavedejo, da so bistven del države ljudje ter da njihova oblast v času mandata ni absolutna! Čim prej bodo to dojeli, tem bolje bo za njih in Slovenijo.

mag. Dušan Semolič
predsednik ZSSS

Ni komentarjev:

Objavite komentar