ponedeljek, 8. julij 2013

Rezultati pogajanj glede interventnih ukrepov na področju trga dela


Ljubljana, 8.7.2013

 

V petek, 21. junija, je Vlada RS sprejela Zakon o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva ter Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o urejanju trga dela. Zakona sta na eni strani predvidela ukrep, po katerem bodo delodajalci, ki bodo za nedoločen čas zaposlili osebo, mlajšo od 30 let, oproščeni plačila socialnih prispevkov delodajalca za čas 24 mesecev; po drugi strani pa sta predvidela znižanje denarnih nadomestil za tri odstotne točke ter ukinitev mirovanja denarnega nadomestila za čas brezposelnosti v času opravljanja javnih del, kar bi zelo negativno vplivalo na socialni položaj brezposelnih in spremenilo sistem socialne varnosti oziroma zavarovanja.

V ZSSS smo se nemudoma odzvali na oba zakona. Tako smo v ponedeljek, 24. junija, na Vlado RS, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZEM) in matičnemu odboru državnega zbora poslali sporočilo, v katerem smo jasno nasprotovali ukrepom, ki bi zniževali stopnjo socialne varnosti brezposelnih in zahtevali razveljavitev sklepa vlade o sprejetju teh zakonov ter da se o obeh zakonih opravi razprava s socialnimi partnerji. Ob tem pa smo tudi opozorili, da je bil sam način sprejemanja teh dveh zakonov popolnoma nesprejemljiv, saj je šel popolnoma mimo socialnih partnerjev.

Oba zakona nam je uspelo začasno zaustaviti, tako da sta v petek, 28. junija, prišla na sejo Ekonomsko socialnega sveta (ESS). Na seji ESS smo ponovili naša stališča – pozdravljamo ukrep za spodbujanje zaposlovanja mladih, a v te ukrepe morajo biti vgrajene varovalke, da ne bi prihajalo do zlorab; nikakor ne pristajamo na znižanje denarnih nadomestil; prav tako ne pristajamo na ukinitev mirovanja denarnih nadomestil v času opravljanja javnih del.

Na podlagi pogajanj z MDDSZEM, ki so se odvijala prejšnji teden, nam je uspel umik znižanja denarnega nadomestila ter umik ukinitve mirovanja denarnega nadomestila v času opravljanja javnih del. Po novem se bo v čas prejemanja denarnega nadomestila čas vključitve v javna dela štel le polovično, v drugi polovici pa bo pravica še vedno mirovala. Dolgotrajno brezposelna oseba bo lahko po izteku vključenosti v program javnega dela denarno nadomestilo izkoristila v še preostalem trajanju.

Na naše vztrajanje se je v zakonodajo vključilo določilo, po katerem je vključitev brezposelne osebe v javna dela na podlagi lastne odločitve, pri čemer morebitna odklonitev vključitve ne predstavlja kršitve iz naslova obveznosti brezposelne osebe.

Prav tako pa nam je pri ukrepu oprostitve plačila socialnih prispevkov delodajalca za čas 24 mesecev v primeru zaposlitve osebe, mlajše od 30 let, uspelo vključiti varovalke, ki naj bi preprečevale zlorabe.

Do oprostitve bo tako upravičen delodajalec:

- ki zadnje tri mesece pred zaposlitvijo mlajše brezposelne osebe ni začel postopka odpovedi pogodbe o zaposlitvi oziroma odpovedal pogodbe o zaposlitvi delavcem iz poslovnih razlogov,

- ki pred zaposlitvijo mlajše brezposelne osebe ni imel blokiranega transakcijskega računa 30 ali več zaporednih dni, in

- ki je v zadnjih šestih mesecih pred zaposlitvijo mlajše brezposelne osebe redno izplačeval plače in plačeval obvezne prispevke za socialno varnost zaposlenim.

V ZSSS smo absolutno prepričani, da pot iz krize pod nobenim pogojem ne vodi preko zniževanja pravic, temveč preko vzpostavitve transparentnega in pravičnega ekonomskega in socialnega modela. Verjamemo, da so tudi naša ravnanja v primeru teh dveh zakonov pokazala, da to niso le besede, ampak skupna odgovornost vseh nas.

 

Goran Lukič, izvršni sekretar ZSSS

Ni komentarjev:

Objavite komentar