sreda, 11. september 2013

ODPRTO PISMO VLADI RS TER POSLANKAM IN POSLANCEM DRŽAVNEGA ZBORA RS


Ljubljana, 11. 9. 2013
 
Mag. Alenka Bratušek, predsednica Vlade RS

Poslanke in poslanci Državnega zbora RS

 

KAJ PA DOKAPITALIZACIJA ZDRAVJA?!

 

Vlada RS in Banka Slovenije sta v petek, 6. septembra z dvema ukrepoma začeli izvajati ukrepe na podlagi Zakona o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank (ZUKSB). S prvim ukrepom je Republika Slovenija izdala poroštvo za zagotavljanje likvidnosti in solventnosti dveh bank in sicer Factor banke d.d. in Probanke d.d. Z drugim ukrepom pa je Banka začela postopek nadzorovanega prenehanja poslovanja Factor banke in Probanke  ker sta to banki, ki dolgoročno nista sposobni preživeti na trgu (Vlada RS, 6. 9. 2013).

V istem sporočilu za javnost Vlade RS je tudi zapisano, da je Republika Slovenija izdala poroštvo v višini 490 milijonov evrov za Probanko in 540 milijonov evrov za Factor banko. Skupaj torej nekaj več kot milijardo evrov poroštev. Obe banki sta sicer zasebni.

 

Vse to se je dogajalo prav na isti dan kot nadaljevanje razprave o zaostrovanju razmer pri uveljavljanju pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja na ekonomsko socialnem svetu (ESS), kjer je bil ponovno izpostavljen zelo resen finančni položaj zdravstvenega sistema v Sloveniji. Glede na podatke Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je skupen prenos zapadlih obveznosti ZZZS v leto 2014 namreč že okoli 84 milijonov evrov (ZZZS, 13. 8. 2013).

 

Država je v letu 2009 povečala državna poroštva za 2,2 milijarde evrov, od česar je šlo za državna poroštva bankam dve milijardi evrov (Kovač, 2009).

Evropska komisija je 2. julija 2012 začasno odobrila dokapitalizacijo NLB Skupine v višini 382,9 milijona EUR za ohranitev njene finančne stabilnosti (EK, 2. julij 2012).

Na podlagi pregleda aktive bank in izvedenih obremenitvenih testov s strani Banke Slovenije Vlada RS ocenjuje da bo potrebno banke dokapitalizirati v znesku do 900 mio evrov (MF, maj 2013).

Obseg prenesenih slabih terjatev v bankah na Družbo za upravljanje s terjatvami bank (DUTB) znaša 3,337 milijarde evrov, po prenosni vrednosti 1,147 milijarde evrov, kar predstavlja povprečno ceno prenosa 38% (MF, maj 2013).

 

Pravica do zdravstvenega varstva je medtem ustavno zapisana kategorija.

A ZZZS  bo po lastnih besedah že tretje leto zapored nelikviden – ne bo sposoben poravnavati svojih obveznosti ob zapadlosti. Znesek zapadlih obveznosti, ki se prenaša v naslednje leto, se iz leta v leto povečuje – v leto 2012 je bilo prenesenih 41 milijonov evrov, 64 milijonov evrov v leto 2013 in 84 milijonov evrov v leto 2014  (ZZZS, 13. 8. 2013).

 

Spoštovana Vlada RS, spoštovane poslanke in poslanci Državnega zbora RS, zato vas sprašujemo:

Zakaj se z enako zavzetostjo kot finančni sistem ne (z)more »dokapitalizirati« zdravstvenega sistema v Sloveniji?

Zakaj se z enako vnemo kot varovanje zdravja finančnega sistema v Sloveniji ne varuje zdravja prebivalcev Slovenije?

Zakaj se dopušča, da je reševanje zdravstvenega sistema postalo plen interesnih lobijev in politične blokade, kot se je zgodilo prejšnji teden, ko je politična stranka Državljanska lista zavrnila predlog interventnega zakona za zdravstvo?

 

V pričakovanju odgovorov in ukrepanja v korist prebivalk  in prebivalcev Slovenije

 

Mag. Dušan Semolič

Predsednik ZSSS

Ni komentarjev:

Objavite komentar