ponedeljek, 26. avgust 2013

POZIV ZSSS VLADI RS IN PREDSEDNIKOM KOALICIJSKIH STRANK: IŠČITE REŠITVE, NE SPODBUJAJTE KRIZE!


26. 8. 2013

Za:

Predsednica vlade, mag. Alenka Bratušek,

Predsednik Socialnih demokratov, dr. Igor Lukšič, 

Predsednik Demokratične stranke upokojencev Slovenije, Karl Viktor Erjavec, 

Predsednik Državljanske liste, dr. Gregor Virant

 

POZIV ZVEZE SVOBODNIH SINDIKATOV SLOVENIJE:

IŠČITE REŠITVE, NE SPODBUJAJTE KRIZE!

 

Spoštovana predsednica Vlade RS!

Spoštovani predsedniki koalicijskih strank!

Po javno dostopnih informacijah boste danes na vladi neformalno razpravljali o spremembah proračuna za prihodnje leto in s tem v zvezi o nadaljnjih ukrepih za uravnoteženje javnih financ. Pri čemer naj bi »sledili ciljem iz programa stabilnosti«. Po neuradnih informacijah naj bi se obetali novi rezi na vseh področjih, tudi pri pokojninah, in sicer v višini 300 milijonov evrov. To je nakazal že minister za finance v enem izmed intervjujev pred nekaj tednov.

 

Pozivamo vas k temeljitemu premisleku o vaših dejanjih.

Nadaljujete projekt tako imenovane slabe banke, čeprav so vas številni bančni strokovnjaki že ničkolikokrat opozorili, da je ta ukrep nekajkrat dražji od neposredne dokapitalizacije bank. In ko zapišemo »nekajkrat dražji«, to niso tisoči, stotisoči ali celo milijoni evrov. Ne, govora je o nekaj milijardah evrov, ki se bodo na ta način prelili v večji primanjkljaj države.

Govorite o »nujnosti« rezanja v socialno državo. Ko pa vas seznanimo z ugotovitvami uvedbe ukrepa davčnih blagajn na Hrvaškem, katerih sorazmeren učinek bi bil v Sloveniji enak 380 milijonom evrov, torej več, kakor predvideva jesenski rebalans proračuna, se izmikate konkretnemu ukrepanju.

Umikate tudi dobre predloge za rešitev zdravstvenega sistema, čeprav se v polni meri zavedate, da je isti zdravstveni sistem v tem trenutku v resnih finančnih težavah.

V rebalanse proračuna optimistično zapisujete številke o več kot milijardnem črpanju EU sredstev, sedaj pa vam grozi izguba več sto milijonov evrov prepotrebnih evropskih sredstev.

Hvalite se z novimi ukrepi na področju izterjave davkov, hkrati pa tiho prikimavate stalnemu zniževanju števila davčnih inšpektorjev. Danes jih je več kot četrtina manj kot pred petnajstimi leti.

Govorite o spodbujanju gospodarstva, hkrati pa s stalnimi grožnjami po krčenju sredstev zmanjšujete notranjo potrošnjo, namesto da bi sprejemali ukrepe, ki bi jo povečevali.

Ob vsem tem pa ste nam še vpeljali fiskalno pravilo in zaostrili referendumsko zakonodajo, kot da bo to rešilo kronične težave slovenske ekonomije.

Kar lahko vidimo v zadnjih nekaj letih s strani političnih odločevalcev, ni nič drugega kot neodgovorno proračunsko prelaganje zasebnih računov krize na javna pleča in bežanje pred resničnimi problemi.

Kdaj boste spoznali, da s tem ne boste našli rešitev, temveč le še bolj zaostrili krizo?

 

Od vas zahtevamo le to, da postanite odgovorni. Odgovorni do resničnih problemov družbe. Ustavite grozljivo zapravljivo reševanje nasedlih menedžerskih odkupov s slabo banko in sredstva namenite za razvojne projekte. Uvedite davčne blagajne. Kadrovsko okrepite davčni nadzor. Začnite reševati zdravstveni sistem. Pospešite in optimizirajte črpanje EU sredstev.

 

Ali ni že skrajni čas, da zaprete bruseljske učbenike rezanja in lepljenja proračunskih kontov, katerih pretirano branje ni prineslo drugega kot dolgoletne ekonomske stagnacije in socialne krize, in se usmerite v konkretne ukrepe, ki bodo koristili vsem?

 

Izbira je vaša. A vedite, da proračunski napadi na pravice delavk in delavcev Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije ne puščajo velike izbire pri odgovoru na vaša dejanja.

 

 

mag. Dušan Semolič

Predsednik ZSSS

Ni komentarjev:

Objavite komentar