ponedeljek, 31. avgust 2009

SOCIALNA DRŽAVA POD LUPO

SOCIALNA DRŽAVA POD LUPO. KER JE TO NAJLAŽJE.


Pred časom so iz Delavske enotnosti, glasila Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, naslovili vprašanje na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) o vsebini ter zaključkih rednega posveta ministra z direktorji centrov za socialno delo, dogodku, ki je potekal 3. junija v Austria Trend Hotelu.

V odgovor je uredništvo Delavske enotnosti dobilo sporočilo službe za odnose z javnostmi MDDSZ, v katerem med drugim navajajo, da je minister predstavil predvidene zakonodajne spremembe, med njimi tudi pripravo Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS). Ta naj bi po njihovih besedah odpravil številne pomanjkljivosti sedanje zakonodaje, ki ureja pravice do socialnih transferjev. Po besedah službe za odnose z javnostmi MDDSZ je namen tega zakona »oblikovanje bolj pravične in bolj dolgoročno vzdržne socialne države. Preglednejši in enostavnejši sistem socialnih transferjev bo omogočil, da bodo pomoč dobili tisti, ki so jo res potrebni, preprečil pa do danes pogosto izkoriščanje in zlorabo sistema. Rešitve predstavljajo poenostavitev sistema socialnih transferjev, odvisnih od materialnega položaja družine, njegovo večjo preglednost in večjo učinkovitost ter manjšo možnost zlorab.«

Danes pogosto izkoriščanje in zlorabo sistema, so napisali. Pa se vprašajmo enkrat za vselej – koliko je tega izkoriščanja? Koliko je teh zlorab? No, prav ta vprašanja so šla v smeri od Delavske enotnosti do MDDSZ. In veste, kakšen je bil odgovor? Na MDDSZ pravijo, da sploh ne razpolagajo s podatki o številu zlorab. Kot izgovor navajajo da je »treba poudariti, da posamezne ureditve te zlorabe »omogočajo«, ker ni enotnih meril in povezav zbirk podatkov, zato je tudi ugotavljanje teh zlorab trenutno močno oteženo.

PREBERI CELOTEN ČLANEK

Ni komentarjev:

Objavite komentar