torek, 1. junij 2010

Z 31.5. 2010 JE ODPRLA SVOJE PROSTORE INFO TOČKA ZA TUJCE ZAVODA RS ZA ZAPOSLOVANJE

Povzemam sporočilo za javnost ZRSZ z dne 31.5. 2010:

Delovni migranti (v nadaljevanju migranti) se ob vstopu v Slovenijo soočajo s številnimi odprtimi vprašanji, ki večinoma predstavljajo veliko breme za posameznika. Premostiti morajo različne postopke, ki omogočajo njihovo bivanje v državi ter jih vključujejo v novo družbeno okolje. Pomanjkanje osnovnih informacij je pogosto največja ovira, s katero se spopadajo na poti do kakovostnega življenja. Pri tem igra zelo pomembno vlogo tudi možnost zaposlitve, saj prispeva k bolj celoviti in uspešni integraciji migrantov. Z namenom posredovanja ključnih podatkov o pogojih za zaposlitev in delo je Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje vzpostavili nov komunikacijski kanal: INFO točko za tujce.

Info točka za tujce, ki sodi v okvir projekta Spodbujanje zaposljivosti, izobraževanja in socialnega vključevanja delavcev migrantov in njihovih družin, se nahaja v središču Ljubljane, v novih prostorih na Slovenski 55, kjer so sodelavci v času uradnih ur na voljo vsem iskalcem informacij.

Prav tako pa se ZRSZ prilagaja vsem, ki INFO točke za tujce ne morejo obiskati ali poklicati v času uradnih ur - v ta namen izvaja aktivnosti informiranja tudi na terenu, za kar imamo na razpolago posebej prirejeno vozilo, t. i. “mobilno Info točko za tujce”.

INFO točka za tujce je prvenstveno namenjena migrantom, ki prihajajo iz držav izven meja Evropske unije. Migranti, ki na podlagi delovnih dovoljenj delajo oziroma se zaposlujejo v Republiki Sloveniji, predstavljajo ranljivo družbeno skupino. Iz podatkov o veljavnih delovnih dovoljenjih je namreč razvidno, da na slovenskem trgu dela približno 80.000 državljanov, ki prihajajo iz tovrstnih držav.

INFO točka za tujce je na voljo tudi vsem drugih tujcem, ki potrebujejo informacije, svetovanje in administrativno pomoč pri urejanju dokumentacije na področjih vstopa in prebivanja v Sloveniji, zaposlovanja in dela, možnosti izobraževanja in usposabljanja, novosti s področja nacionalne zakonodaje pri zaposlovanju tujcev ter pravic pri delu, socialnem in zdravstvenem varstvu v Sloveniji.

INFO točka za tujce je na voljo ob ponedeljkih in torkih med 8. in 12. ter med 13. in 15. uro, ob sredah med 8. in 12. ter med 13. in 18. uro, v petek pa do 13. ure. Sodelavci v INFO točki so dosegljivi tudi po telefonu: 01/472 64 60 oz. prek elektronske pošte z naslovom: info-tujci@ess.gov.si

Do konca leta 2013 – do tedaj formalno poteka projekt Spodbujanje zaposljivosti, izobraževanja in socialnega vključevanja delavcev migrantov in njihovih družin – ZRSZ pričakuje, da bo INFO točko obiskalo približno 15 tisoč tujcev. Do 28. maja 2010 je informacije pridobilo približno 300 uporabnikov INFO točke.

-------------------------------------

INFO točka bo v kratkem pričela z regijskimi obiski, zato sem z njenimi predstavniki zmenil, da se posreduje informacije o obisku določene regije najbližji območni organizaciji ZSSS, tako da se boste lahko konkretno spoznali in izmenjali izkušnje.

In še nekaj: na spodnjih povezavah lahko najdete povezave do informativnih brošur za delavce migrante, ki jih je izdal ZRSZ.



• Kako priti in si urediti bivanje v Sloveniji - angleško, nemško, srbsko, hrvaško, bosansko, makedonsko, albansko

• Kako v Sloveniji pridobiti ustrezno delovno dovoljenje in pričeti z delom - angleško, nemško, srbsko, hrvaško, bosansko, makedonsko, albansko

• Kakšni so vse pogoji za zaposlitev, delo in prebivanje tujca v Sloveniji - angleško, nemško, srbsko, hrvaško, bosansko, makedonsko, albansko

• Katere pravice imajo tujci v Sloveniji in kako jih lahko uveljavljajo - angleško, nemško, srbsko, hrvaško, bosansko, makedonsko, albansko

• Kako se lahko tujec v Sloveniji samozaposli in kakšni so pogoji za samozaposlitev - angleško, nemško, srbsko, hrvaško, bosansko, makedonsko, albansko



Goran Lukič,

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije

Ni komentarjev:

Objavite komentar