sreda, 7. julij 2010

DOPIS ZSSS POSLANCEM DRŽAVNEGA ZBORA

Ljubljana, 7.7.2010




Spoštovani!

V petek, 9. 7. 2010, pričenjate 19. sejo Državnega zbora, na kateri boste obravnavali nekaj pomembnih zakonov, ki bodo, če bodo sprejeti v predlaganih besedilih, drastično posegli v raven pravic delavk in delavcev v Sloveniji. Posebej vas želimo opozoriti, da se je tokrat, prvič v zgodovini države Slovenije, zgodilo, da ste v obravnavo prejeli najpomembnejšo delovno in zdravstveno zakonodajo, ki vsaj v temeljnih rešitvah predhodno ni bila v socialnem dialogu usklajena med socialnimi partnerji in Vlado RS.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije smo v pogajanjih vložili veliko naporov in strokovnega znanja, ki ga na teh področjih vsekakor premoremo, da bi dosegli konsenz, ki bi upošteval tudi družbene in ekonomske razmere, v katerih smo. Žal pri tem nismo bili uspešni, Vlada RS je sprejela predloge zakonov mimo socialnih partnerjev, negativne posledice pa bodo nosili predvsem tisti vaši volivci, ki že danes živijo v najtežjih socialnih razmerah.

Zato vam predlagamo, da pri odločanju o predlogu dnevnega reda svoje 19. seje z njega umaknete predloge naslednjih zakonov:

- predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o delovnih razmerjih

- predlog Zakona o malem delu

- Predlog Zakona o zdravstveni dejavnosti.



V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije smo prepričani, da boste z umikom predlogov teh zakonov z dnevnega reda 19. seje Državnega zbora omogočili Vladi RS, da bo ugotovila, da računov za ekonomsko krizo ne bodo plačevali tisti, ki k njenemu nastanku niso prav nič prispevali in to dejstvo upoštevala v nadaljnjem socialnem dialogu o teh zakonih. Naš predlog za umik predlogov zakonov z dnevnega reda 19. seje ne pomeni, da v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije nasprotujemo drugačni ureditvi nekaterih vprašanj, temveč želimo doseči le to, da bodo ti zakoni po vsebini veliko bolj usklajeni z interesi ljudi, katerih pravice urejajo.



V upanju, da boste naše predloge upoštevali pri svojem delu, vas lepo pozdravljamo.



Predsednik ZSSS,

mag. Dušan Semolič

Ni komentarjev:

Objavite komentar