sreda, 5. januar 2011

Vlada se boji volivcev

Predsednik ZSSS mag. Dušan Semolič je takoj po objavi datuma za pričetek zbiranja podpisov za podporo razpisu referenduma proti nepravični pokojninski reformi na ministrico za javno upravo Irmo Pavlinič-Krebs naslovil vlogo, v kateri jo je v imenu ZSSS zaprosil, da bi upravne enote, v času zbiranja podpisov bile odprte tudi kakšno od sobot. Veljavna uredba vlade namreč to omogoča, »če nastopi povečan interes uporabnikov za opravo določenih storitev«. Sindikalni zaupniki so nas te dni opozarjali na to, da bi mnogi delavci želeli oddati svoj podpis, vendar se njihov delovni čas pokriva s poslovnim časom upravnih enot, zato jim je to skoraj onemogočeno. Danes smo prejeli negativen odgovor ministrice, v katerem med ostalim ugotavlja, »da je rok za zbiranje podpisov dovolj dolg, da omogoča vsakemu posamezniku, ki želi oddati podporo, da to brez večjih težav tudi stori«.


Ob tem ni zanemarljivo dejstvo, da je vlada 14. 1. 2010, na dan, ko je bil v državnem zboru sprejet nov pokojninski zakon, odpravila delo na upravnih enotah vsako prvo soboto v mesecu, ta sprememba pa je začelja veljati s 1. 1. 2011. Res je, da je naš Sindikat državnih organov odpravo vseh prvih delovnih sobot na upravnih enotah zahteval že pred časom, uslišan pa je bil prav sedaj, ko potreba po tem delu izjemoma dejansko obstaja. Nekateri vodje upravnih enot so naše predstavnike iz območnih organizacij sicer pred odločitvijo ministrice obvestili, da ni nobenega problema glede tega in bodo njihove upravne enote delale, saj želijo ljudem omogočiti, da oddajo svojo podporo, kar je njihova ustavna pravica. Vsekakor je tudi ta ministričina zavrnitev le še nova potrditev dejstva, da se ta vlada boji volivcev, zato jim otežuje podpisovanje podpore za razpis referenduma, čeprav to omogoča njena uredba. Ministričino zavrnitev si lahko preberete TUKAJ. V ZSSS smo prepričani, da bomo kljub takšnemu »razumevanju« potreb volivcev uspeli zbrati 40.000 podpisov za razpis referenduma, zato vas vabim, da svoj podpis na upravni enoti ali krajevnem uradu oddate do ponedeljka, če vam to čas omogoča. Že naslednji teden nam želijo poslanke in poslanci zbiranje podpisov prekiniti s sklepom o ustavni presoji tega referenduma. Morda pa bo vlada, ki se tako jezi na sindikate, zaznala, da ji pokojninske reforme na referendumu ne bomo zrušili sindikati, temveč ljudje, ki bodo dali podpise za referendum in glasove proti nepravični pokojninski reformi na referendumu. Sindikati bomo s svojo aktivnostjo volivcem to odločanje le omogočili.

Se vidimo na upravni enoti ali krajevnem uradu, podpis podpore lahko oddate kjerkoli, ne glede na to, kje imate stalno bivališče.



Milan Utroša, sekretar ZSSS

Ni komentarjev:

Objavite komentar