petek, 28. januar 2011

ZAHTEVA ZVEZE SVOBODNIH SINDIKATOV (ZSSS) ZA DVIG MINIMALNE PLAČE

Vsi najpomembnejši mednarodni dokumenti s področja človekovih pravic kot eno izmed temeljnih socialnih pravic vključujejo tudi pravico do primerne minimalne plače, ki omogoča dostojno življenje. V Sloveniji minimalna plača ne predstavlja dostojnega plačnega dna in ne omogoča preživetja ne posamezniku, še manj pa njegovi družini.




Letošnje povečanje minimalne plače iz 734,15 EUR bruto na 748,10 EUR bruto ni bilo zadostno, zaradi česar minimalna plača ne pokriva življenjskih stroškov in ne omogoča dostojnega življenja. Zaradi izrednega dviga cen hrane in stalnega povečevanja cen energije je več kot 44.000 zaposlenih soočenih s tveganjem revščine.



Ljudje, ki prejemajo nizke dohodke večino le-teh porabijo za nakup hrane, oblačil in obutve ter plačilo položnic. Zavedati se je potrebno, da so se cene teh najpomembnejših artiklov in storitev v obdobju enega leta zelo povišale. Tako so se na primer cene sadja povišale za 8,1 %, cene zelenjave za 17,1 %, cene komunalnih storitev za 6,5 %, cene odvoza smeti za 20,0 %, cene goriva in energije za 12,2 %, cene plina za 19,1 %, tekoča goriva za 28,0 %, cene zobozdravstvenih storitev za 12,2 %. V našteta povišanja cen pa še niso vključene podražitve prehrambnih artiklov iz letošnjega leta (dvig cen: kruha za 12 %, mlečnih izdelkov za 6 %, mesa do 10 %).



Ob vseh podražitvah v zadnjem mesecu in izredno nizki uskladitvi minimalne plače je trenutno določena neto minimalna plača v višini 572 € prenizka, saj je kar za 21 € nižja od praga tveganja revščine določenega za leto 2009, ki znaša 593 EUR. Zaradi tega ne predstavlja zadostnih sredstev za preživetje.



Zato ZSSS poziva Vlado RS, da ponovno uskladi minimalno plačo s pragom tveganja revščine in jo poveča na 821 EUR bruto (oziroma 593 EUR neto).






mag. Dušan Semolič,

predsednik ZSSS

Ni komentarjev:

Objavite komentar