sobota, 26. marec 2011

Podpora generalnega sekretarja EKS Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije

Med številnimi podporami, ki jih sindikalne organizacije iz Evrope v teh dneh naslavljajo na Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije (ogledate si jih lahko na spletni strani ZSSS: http://www.zsss.si/index.php?option=com_content&view=article&id=494&Itemid=208) pri  njenem boju proti zakonu o malem delu, smo včeraj prejeli tudi podporo generalnega sekretarja Evropske konfederacije sindikatov Johna Monksa. Njegovo originalno pismo, naslovljeno na predsednika Vlade RS Boruta Pahorja in ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika, ter prevod pisma si lahko preberete spodaj.

Lep pozdrav!
Pavle Vrhovec
Izvršni sekretar ZSSS 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


EVROPSKA KONFEDERACIJA SINDIKATOV
Bruselj, 24. marca 2011

Gospod
Borut PAHOR
Predsednik Vlade RS

Gospod
Ivan Svetlik
Minister za delo, družino in socialne zadeve



Spoštovani predsednik vlade Borut Pahor,
Spoštovani minister Ivan Svetlik,

Pišem vama, da izrazim globoko zaskrbljenost Evropske konfederacije sindikatov (ETUC) zaradi odločenosti vaše vlade, da uveljavi novo obliko dela.

Evropska konfederacija sindikatov izraža polno podporo in solidarnost z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije, ki nasprotuje načrtu slovenske vlade, da uvede novo obliko negotovega dela na svojem trgu dela, ki bo znatno zmanjšala pravice delavcev in povečala negotove zaposlitve.

Ta nova oblika dela cilja na brezposelne, študente in upokojence. Z brezposelnimi ta predlog cilja na najbolj ranljivo skupino. Zagotoviti je treba, da ti delavci dobijo enake pravice, ko spet nastopijo z delom po obdobju brezposelnosti, v skladu z evropskimi socialnimi in delovnimi standardi. Namesto tega bo niz predvidenih ukrepov nadomestil pogodbe o delu za nedoločen čas in diskriminiral te delavce glede osnovnih pravic, kot so plačilo, bolniški dopust, starševski dopust ter pravica do plačanega dopusta.

Evropska konfederacija sindikatov zahteva, da se vzdržite teh sprememb ter zagotovite in zaščitite pravice delavcev in dostojne delovne pogoje.

S spoštovanjem,

John MONKS
Generalni sekretar ETUC

Ni komentarjev:

Objavite komentar