četrtek, 17. marec 2011

Vabilo v oddajo Pogledi Slovenije

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je 13.9.2010 RTV Slovenija pisno obvestila, da predsednik ZSSS mag. Dušan Semolič ne bo sodeloval v oddajah, ki jih vodi gospod Uroš Slak. Razloge, zakaj je temu tako, smo navedli v dopisu in veljajo še zmeraj. (dopis si lahko preberete spodaj) V eni od svojih oddaj Pogledi Slovenije je njen voditelj že polemiziral o tem, zakaj v oddaji ne sodeluje predsednik ZSSS, temveč oseba, ki je v naši organizaciji specialist za temo, ki je bila obravnavana, zato je pričakovati podobno polemiziranje tudi v oddaji, ki bo na sporedu 17.3.2011. Če bo temu res tako, v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije zahtevamo, da se s ciljem objektivne in celovite obveščenosti javnosti, v oddaji v celoti prebere tudi pisna obrazložitev za nesodelovanje predsednika ZSSS, ki smo jo ponovno poslali RTVju. Tudi tokrat, ko je tema oddaje sodba ustavnega sodišča glede izvedbe referenduma o pokojninski reformi, smo predlagali, da v oddaji sodeluje  Andrej Zorko, ki je izvršni sekretar ZSSS za pravno področje in je pripravljal gradiva ZSSS, ki jih je zahtevalo Ustavno sodišče ter je bil tudi glavni pogajalec ZSSS v času pogajanj o pokojninski reformi. Vendar  oseba, ki je v ZSSS strokovno in politično najbolj kompetentna za tematiko, ki je predmet oddaje, za RTV žal očitno ni sprejemljiva.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ljubljana, 13. september 2010


Gospod
Marko FILLI
Generalni direktor  RTV Slovenija

Gospod
Janez LOMBERGAR
V.d. direktorja TV Slovenija

Gospod
Dr. Jernej PIKALO
Predsednik Programskega sveta RTV Slovenija

Gospod
Gregor REPOVŽ
Predsednik
Društva novinarjev Slovenije


Zadeva: Protest proti ravnanju voditelja oddaje Pogledi Slovenije Uroša Slaka na TV Slovenija, 9. septembra 2010

Spoštovani!

Televizija Slovenija je v četrtek, 9. septembra 2010 predvajala oddajo Pogledi Slovenije, ki jo je vodil Uroš Slak pod naslovom »Pokojninska reforma: pot v medgeneracijsko solidarnost ali konflikt?« V vodstvu Zveze svobodnih sindikatov Slovenije smo se odločili, da bo, namesto povabljenega predsednika ZSSS mag. Dušana Semoliča, v oddaji sodeloval  izvršni sekretar Predsedstva Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Andrej Zorko, ki je odličen poznavalec te problematike, poleg tega pa je vseskozi sodeloval v strokovni pogajalski skupini na ravni države glede pokojninske reforme. Andrej Zorko je imel zelo pomembno vlogo pri oblikovanju stališč Zveze svobodnih sindikatov Slovenije do pokojninske reforme, poleg tega pa je sodeloval v razpravah o tej reformi tudi v drugih medijih.

Voditelj oddaje Pogledi Slovenije je že na začetku oddaje na nedostojen in popolnoma neprimeren način, ter v njegovi odsotnosti, napadel predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije mag. Dušana Semoliča, ker se ni udeležil razprave v oddaji. Z napadi na predsednika ZSSS pa je hkrati diskreditiral Andreja Zorka kot nekompetentno osebo, ki naj bi bila po voditeljevem mnenju očitno slaba zamenjava za predsednika. Predsednik ZSSS Dušan Semolič se je v preteklosti v različnih medijih javno soočal s številnimi ministri in se bo tudi v prihodnje, vendar pa le v takšnih oddajah, ki jih bodo vodili novinarji, ki korektno opravljajo svoje delo.    

Voditelj oddaje Uroš Slak je namreč že v oddajah pri prejšnjem delodajalcu izrekel veliko neresnic o Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in njenem predsedniku in ni nikoli hotel objaviti naših demantijev na izrečene laži. Za pričakovati je bilo, da bo Uroš Slak tudi pri novem delodajalcu nadaljeval z dotedanjo prakso načina vodenja oddaje, kar se je tudi potrdilo, zato se je predsednik ZSSS odločil, da v oddajah, ki jih vodi Uroš Slak, ne bo več sodeloval.    

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije ostro protestiramo proti takšnemu načinu vodenja oddaje in vas obveščamo, da si bomo tudi v bodoče zadržali pravico če in koga bomo poslali v oddajo, ki jo vodi Uroš Slak.

Vodstvu RTV in programskemu svetu Radiotelevizije Slovenija, ki je javna radiotelevizija, plačana iz prispevkov vseh imetnikov TV sprejemnikov pa prepuščamo, da si samostojno ustvarite oceno o primernosti takšnega načina vodenja vaših oddaj.

S spoštovanjem,



                                                                                              Milan UTROŠA
                                                                                               Sekretar ZSSS       

Ni komentarjev:

Objavite komentar