četrtek, 31. marec 2011

Možnost predhodnega glasovanja na referendumu o zakonu o malem delu

Približuje se prvi od dveh referendumov, ki se bosta izvajala na podlagi zahteve volivcev, ki so zahtevo podprli s podpisi. Kot je znano, bo referendum proti zakonu o malem delu 10. aprila 2011. Čeprav je datum referenduma 10. 4. 2011, imajo vsi volivci, ki tega dne ne bodo doma ali ta dan iz drugih razlogov ne morejo glasovati, možnost predčasnega glasovanja. Državna volilna komisija je določila dneve, ko je mogoče predčasno glasovati, in sicer so to 5. april, 6. april in 7. april 2011, med 9.00 in 17.00 uro. V teh dneh lahko volivci glasujejo na upravnih enotah, kjer imajo svoje stalno bivališče, tam so namreč tudi sedeži okrajnih volilnih komisij. Na območju Upravne enote Ljubljana bo glasovanje tudi na izpostavah Center, Vič, Bežigrad, Šiška in Moste Polje za tiste okrajne volilne komisije, ki imajo sedež na teh izpostavah. Za to glasovanje ni potrebna nobena predhodna najava, v tem času se morate le oglasiti na sedežu svoje upravne enote in povprašati za prostor, kjer poteka predčasno glasovanje. Ker gre za pomemben referendum o zakonu, ki grozi z bistvenim poslabšanjem delavskih pravic, je pomemben vsak glas. Zato predlagamo vsem, ki na referendumsko nedeljo ne boste mogli oddati svojega glasu, da to storite v dneh, ko je mogoče predčasno glasovati. Tokrat ne bo odločala politika, tokrat bomo o svojih pravicah odločili ljudje.




Milan Utroša, sekretar ZSSS

sobota, 26. marec 2011

Podpora generalnega sekretarja EKS Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije

Med številnimi podporami, ki jih sindikalne organizacije iz Evrope v teh dneh naslavljajo na Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije (ogledate si jih lahko na spletni strani ZSSS: http://www.zsss.si/index.php?option=com_content&view=article&id=494&Itemid=208) pri  njenem boju proti zakonu o malem delu, smo včeraj prejeli tudi podporo generalnega sekretarja Evropske konfederacije sindikatov Johna Monksa. Njegovo originalno pismo, naslovljeno na predsednika Vlade RS Boruta Pahorja in ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika, ter prevod pisma si lahko preberete spodaj.

Lep pozdrav!
Pavle Vrhovec
Izvršni sekretar ZSSS 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


EVROPSKA KONFEDERACIJA SINDIKATOV
Bruselj, 24. marca 2011

Gospod
Borut PAHOR
Predsednik Vlade RS

Gospod
Ivan Svetlik
Minister za delo, družino in socialne zadeve



Spoštovani predsednik vlade Borut Pahor,
Spoštovani minister Ivan Svetlik,

Pišem vama, da izrazim globoko zaskrbljenost Evropske konfederacije sindikatov (ETUC) zaradi odločenosti vaše vlade, da uveljavi novo obliko dela.

Evropska konfederacija sindikatov izraža polno podporo in solidarnost z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije, ki nasprotuje načrtu slovenske vlade, da uvede novo obliko negotovega dela na svojem trgu dela, ki bo znatno zmanjšala pravice delavcev in povečala negotove zaposlitve.

Ta nova oblika dela cilja na brezposelne, študente in upokojence. Z brezposelnimi ta predlog cilja na najbolj ranljivo skupino. Zagotoviti je treba, da ti delavci dobijo enake pravice, ko spet nastopijo z delom po obdobju brezposelnosti, v skladu z evropskimi socialnimi in delovnimi standardi. Namesto tega bo niz predvidenih ukrepov nadomestil pogodbe o delu za nedoločen čas in diskriminiral te delavce glede osnovnih pravic, kot so plačilo, bolniški dopust, starševski dopust ter pravica do plačanega dopusta.

Evropska konfederacija sindikatov zahteva, da se vzdržite teh sprememb ter zagotovite in zaščitite pravice delavcev in dostojne delovne pogoje.

S spoštovanjem,

John MONKS
Generalni sekretar ETUC

četrtek, 24. marec 2011

Kampanja o zakonu o malem delu

Ljubljana, 24.3.2011


Pričela se je referendumska kampanja o zakonu o malem delu, ki je ostra, vladni predstavniki pa ne izbirajo sredstev, ko hvalijo zakon, ki prinaša revščino v Slovenijo. Zanimivo pri tem je, da v okviru vladne koalicije v kampanji izstopajo prav socialdemokrati, aktivnosti Zares-a, LDS-a in Desus-a v tej fazi ni zaslediti. Najbolj aktivni pri zagovarjanju zakona, ki uvaja obliko dela brez osnovnih delavskih pravic, so torej t. i. socialdemokrati. Kot je znano, si je Pahorjeva vlada prav za to kampanjo spremenila zakon in s tem omogočila, da je iz proračuna namenila 100 tisoč evrov za kampanjo, ki jo vodi proti ljudem, ki so s podpisi podprli zahtevo za razpis referenduma. Od teh 100 tisoč evrov jih bodo kar 60 tisoč namenili oglaševanju spotov pred večernim dnevnikom na nacionalni televiziji. To pomeni, da bodo ljudi z njihovim denarjem vsak večer zastraševali z zgodbo, kako lepo jim bo, ko bodo mali delavci, pozabili pa jim bodo povedati, da takrat ne bodo prejemali bolniške, ko bodo zboleli, da bodo male delavke brez porodniške, če bodo zanosile, da bodo brez dopusta, dodatka za minulo delo, regresa za dopust in malico ter da ne bodo imeli pogodbe o zaposlitvi, temveč le napotnico. Z davkoplačevalskim denarjem nas bodo strašili, kako črni scenariji čakajo Slovenijo, če bodo ljudje na referendumu zavrnili zakon, ki jih bo naredil za drugorazredne državljane. Edini argument, ki ga zmorejo, so študentski servisi, za katere tudi v ZSSS pravimo, da jih je treba urediti, vendar ne na način, da povozijo pravice delavcev.

Prejšnji teden so naši politiki v Slovenijo povabili finančnike iz Mednarodnega denarnega sklada, ki so nam sporočili, kaj vse moramo v Sloveniji storiti, da bomo država po njihovi meri. Gospodje so pozdravili sprejem zakona o malem delu, zahtevali so zniževanje plač, obsodili so lanski dvig minimalne plače, zahtevajo odpravo dodatka za minulo delo, odpravo usklajevanja plač z rastjo življenjskih stroškov in seveda takojšnjo uveljavitev pokojninske reforme, ki prinaša delo do 65 let starosti, oz. 43 let pokojninske dobe za moške in 41 let za ženske. So pa ti isti gospodje pozabili povedati, da imajo v IMF, kjer so zaposleni, ob bajnih plačah uveden tudi poseben pokojninski načrt, ki jim omogoča upokojevanje pri starosti 50 let. Da, prav ste prebrali, gospodje se lahko upokojijo, ko so stari 50 let. In tem gospodom ploskajo in se udinjajo naši vodilni politiki, ki vodijo našo državo in obljubljajo nove zmage. To, da gospodarski kriminal v Sloveniji narašča z veliko hitrostjo, da se ne plačujejo prispevki za delavce, da so tuji delavci pri nas sužnji in ne ljudje, teh gospodov to ni motilo. Tudi jih ne moti to, da so nekateri ključni Pahorjevi kadri prav v teh dneh ujeti v korupcijskih poslih, seveda pa se jim ne bo zgodilo nič hudega, morda le kakšna vožnja s policijsko marico pred kamerami tiste televizije, kjer se bodo vrteli oglasi, ki so jih plačali ljudje.

In prav zato prihaja čas, da temu naredimo konec. Prva priložnost za to bo referendum proti zakonu o malem delu, s katerim se v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije borimo za ohranitev dostojanstva slovenskih delavk in delavcev. V tej bitki je ZSSS edina med sindikati, smo pa skupaj z mladimi, računamo pa tudi na solidarnost upokojencev, čeprav jih njihova organizacija poziva, da zakon podprejo. Vendar smo v ZSSS prepričani, da upokojenci ne bodo nasedli obljubam ministra Svetlika in njihove Zveze društev upokojencev in bodo solidarni z aktivno in mlado generacijo, torej s svojimi otroki in vnuki. Vse te pravice, ki jih mali delavci ne bodo imeli, so vso delovno dobo uživali sedanji upokojenci. Ne dvomimo, da jih bodo na referendumu s svojim glasom proti še naprej zagotovili tistim, ki danes še delajo ali pa na delo še čakajo.

Vabljeni torej na volišča 10. aprila. Tokrat bomo sami odločali o delavskih pravicah.



Milan Utroša, sekretar ZSSS

sreda, 23. marec 2011

KDO SE BOJI DEJSTEV?

Danes ob 12h se bo v prostorih stranke SD odvijala novinarska konferenca Socialnih demokratov z naslovom "Neresnice, zavajanja in demagogija nasprotnikov malega dela nima meja".

V Zvezi  svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) javno nasprotujemo zakonu o malemu delu že ves čas, torej je že iz naslova vabila na novinarsko konferenco vidno, da očitki o demagogiji, neresnicah in zavajanjih posredno letijo tudi na našo organizacijo.

V ZSSS smo nad takšnim ravnanjem sklicatelja iskreno začudeni in  tudi zaskrbljeni. Začudeni zato, ker med tem ko je »demagogija« ZSSS podprta s podatki, citiranimi s strani mednarodnih raziskovalnih inštitucij in v celoti dosegljiva na spletni strani www.zsss.si, pa je demagogija političnih nosilcev promocije zakona o malem delu podprta z izrazito pavšalnimi in mestoma tudi žaljivimi »argumenti«. Zadnji v vrsti teh »argumentov« je javna izjava poslanca SD Dejana Levaniča pred nekaj dnevi, da »verjame, da obstaja vezana trgovina med študentsko organizacijo in sindikati«. A je morda gospod Levanič sodil sindikate po lastni stranki in imel v mislih čudne posle nekaterih Pahorjevih ključnih strankarskih kadrov, kot sta Thaler in Horvat in  strankino vezano trgovino z njunimi početji?
Zaskrbljeni pa zato, ker je očitno, da se za takšnimi »argumenti« skriva nemoč pred dejstvi, katere izpostavljamo, in katere se skuša diskreditirati z  nizko politično govorico, katera ni tuja slovenskemu političnemu prostoru.
Na ZSSS ob tem poudarjamo, da je javna razprava o zakonu o malem delu preveč resna in pomembna, da bi se spustila na že tako nizek nivo političnega diskreditiranja.

Predsednik Vlade RS Borut Pahor je na novinarski konferenci  Vlade RS 14.3. 2011 povedal, da bo Vlada v kampanji o pokojninski reformi govorila odgovorni jezik. Kako resnično odgovoren in prozoren je ta jezik, pa nam pove že sam naslov današnje novinarske konference.
Če parafraziramo besede novinarja časopisa der Spiegel o zdaj že bivšem nemškem ministru za obrambo Guttenbergu: antipopulizem je najbolj skrajna oblika populizma. Torej- ko je predsednik vlade Pahor povedal, da bo govoril »odgovorni jezik« je to najbolj nizka oblika populizma. In prav današnja novinarska konferenca stranke SD to potrjuje.

Ker pa bo na današnji novinarski konferenci SD prisotna tudi Ljubica Zgonec Zorko, predsednica Ženskega foruma SD, pa  v prilogi pošiljamo tudi gradivo iz novinarske konference ZSSS 21.3. 2011 , kjer smo predstavili negativne posledice malega dela na ženske in brezposelne.


Pavle VRHOVEC
Izvršni sekretar ZSSS




Novinarska konferenca Zveze svobodnih sindikatov Slovenije 21. marca 2011, ob 11.00. uri
v Domu sindikatov, Ljubljana, Dalmatinova 4


O NEGATIVNIH POSLEDICAH MALEGA DELA
NA ŽENSKE IN BREZPOSELNE


Politika enakih možnosti spolov v Sloveniji je oblikovana tako, da na eni strani uvaja horizontalen pristop integracije načela enakosti spolov v vse politike, na drugi strani pa izvaja konkretne ukrepe in aktivnosti za izboljšanje položaja žensk in moških na tistih področjih, kjer so v neenakem položaju v primerjavi z drugim spolom.

OPOMBA: Gender mainstreaming = upoštevanje načela enakosti spolov

------------------------------------------------------------------------------------------

Z A K O N O ENAKIH MOŽNOSTIH ŽENSK IN MOŠKIH (ZEMŽM), Uradni list RS, št. 59/2002

4. člen (enakost spolov)
Enakost spolov pomeni, da so ženske in moški enako udeleženi na vseh področjih javnega in zasebnega življenja, da imajo enak položaj ter enake možnosti za uživanje vseh pravic in za razvoj osebnih potencialov, s katerimi prispevajo k družbenemu razvoju, ter enako korist od rezultatov, ki jih prinaša razvoj.

5. člen (enako obravnavanje spolov)
(1) Enako obravnavanje spolov pomeni odsotnost neposredne in posredne oblike diskriminacije zaradi spola.

(3) Posredna diskriminacija zaradi spola obstaja, če na videz nevtralne določbe, merila ali ravnanje v enakih ali podobnih okoliščinah in pogojih postavljajo osebe enega spola v manj ugoden položaj, razen če so te določbe, merila ali ravnanje ustrezni, potrebni in upravičeni z objektivnimi dejstvi, ki niso povezana s spolom.

7. člen (posebni ukrepi)
(1) Posebni ukrepi so začasni ukrepi, namenjeni ustvarjanju enakih možnosti žensk in moških ter spodbujanju enakosti spolov na posameznih področjih družbenega življenja, kjer se ugotavlja neuravnotežena zastopanost spolov oziroma neenak položaj oseb enega spola.
(2) Neuravnotežena zastopanost spolov v smislu prejšnjega odstavka je podana, če je zastopanost enega spola na posameznem področju družbenega življenja ali njegovem delu nižja od 40%.


STATISTIKA NEMČIJE O ŽENSKAH IN MALEM DELU, 2009
(scenarij, ki se obeta Sloveniji):

·         Že dobra četrtina vseh zaposlenih na delovnih mestih na malem delu ali 7 milijonov od 30 milijonov zaposlenih:
o   od teh 7 milijonov je 64 % žensk,
o   od tistih, ki opravljajo izključno mala dela je 68 % žensk,
o   v malem delu v gospodinjstvu je 93 % žensk,
o   od 5 milijonov zaposlenih s skrajšanim delovnim (manj kot 18 ur tedensko) časom je 84 % žensk,
o   le še 49 % zaposlenih žensk v Nemčiji ima »veliko delo«/polno zaposlitev!
o   neprostovoljno delo za skrajšani delovni čas zgolj zato, ker ji nihče ni ponudil dela za polni delovni čas!
·         povečala se je ekonomska odvisnost žensk od svojih partnerjev:
o   ženska je kot družinski član zdravstveno zavarovana po partnerju,
o   revščina v času aktivne delovne dobe,
o   povečano tveganje revščine na stara leta,
o   zlasti povečano tveganje revščine pri samohranilkah in samskih ženskah,
o   brez pravice do starševskega dopusta med nosečnostjo in materinstvom
·         znižana raven socialnega zavarovanja:
o    zdravstveno zavarovanje v času bolezni – leta 2004 je prejelo plačilo za odsotnost z dela zaradi bolezni le 8 % delavcev na malem delu in 56 % delavcev na velikem delu,
o   krajša pokojninska doba – deset let malega dela daje pravico do pokojnine le v višini 40 €!
·         malo delo ni odpravilo ali zmanjšalo dela na črno,
·         malo delo ni generiralo delovnih mest za veliko delo!
·         malega dela največ v (ni prehodov v veliko delo!):
o   maloprodaji,
o   hotelirstvu,
o   gostinstvu,
o   časopisnih hišah,
o   čiščenju zgradb,
o   zdravstvu,
·         delovna mesta v trgovini: od 2,9 milijona delovnih mest v trgovini jih je 0,9 milijona malo delo – delo na klic (ko te potrebujejo, te pokličejo – tako delo ne omogoča trajne socialne varnosti – je življenje iz rok v usta,
o   ženska delovna mesta so na blagajni in polnjenje polic
·         zdravstvena nega:
o   ženska delovna mesta za obvladovanje ozkih grl – delodajalci so preprosto svoje organizacijske stroške prenesli na male delavke,

------------------------------------------------------------------------------------------


OPOZORILA:
  • uvedba malega dela za brezposelne bo najbolj poslabšala ekonomsko in socialno varnost žensk in jih pahnila v revščino,
  • ekonomska odvisnost žensk bo zmanjšala nataliteto, saj bodo mlade ženske še bolj odlagale odločitev za rojstvo prvega otroka,
  • velika ženska delovna mesta bodo nadomestila mala ženska delovna mesta:
    • Tudi v Nemčiji so sprva omejili število dovoljenih ur malega dela mesečno. Kmalu so omejitev odpravili. TAK RAZVOJ DOGODKOV PRIČAKUJEMO TUDI V SLOVENIJI!
  • ženske bodo izgubile realno enakopravnost, ki jim jo je zagotavljala zaposlitev za poln delovni čas.

torek, 22. marec 2011

STROŠKI KAMPANJE ZAKON O MALEM DELU - DEJSTVA

V teh dneh novinarji različnih medijev postavljajo dokaj podobna vprašanja o sredstvih oz. kapitalu, ki ga bomo v ZSSS namenili za referendumsko kampanjo.

Pojasnujemo par dejstev:

- Vlada RS uporablja za referendumsko kampanjo sredstva davkoplačevalcev in jih namenja za boj proti njim – ZSSS sindikalno članarino, ki so jo sindikatom odvedli prostovoljni člani

- vlada se v kampanji bori proti ljudem, za ZSSS pa so ti isti ljudje največji kapital v referendumski kampanji, saj so oddali podpise za razpis referenduma

- vlada je spremenila zakonodajo, da je prišla do sredstev za kampanjo, ko ima nasproti sebe ljudi, ki so jo izvolili in jim z ZMD znižuje pravice. Za vse prejšnje referendume, ko se ni borila proti ljudem, Vlada teh sprememb zakonodaje ni potrebovala

- vlada je za kampanjo namenila 100.000 EUR davkoplačevalskega denarja, ZSSS s svojimi 23 sindikati ne bo za te potrebe namenila niti tretjino tega zneska

- vlada bo namenila 20.000 EUR zunanji oglaševalski agenciji zgolj za izdelavo načrta komuniciranja v času kampanje, čeprav ima lasten Urad za komuniciranje, ki ga vodi direktor, znotraj urada pa delujeta dva sektorja in ena služba - v ZSSS smo načrt komuniciranja izdelali sami, čeprav nimamo urada za te namene

- vlada bo zgolj za objavljanje televizijskih oglasov namenila 55.000 EUR – v ZSSS se bomo namesto tega preko sindikalnih zaupnikov in članstva neposredno pogovarjali z ljudmi, ki bodo gledali vladine televizijske oglase

- vlada ima denar, politično moč in zgolj en argument (študentski servisi) – ZSSS ima ljudi in veliko argumentov proti uveljavitvi ZMD

ponedeljek, 21. marec 2011

ZAKON O MALEM DELU PRINAŠA REVŠČINO, NAJVEČ KRIVIC PA BO POVZROČIL ŽENSKAM

ZARADI ZAKONA O MALEM DELU BODO ŽENSKE:


• izgubile svojo ekonomsko neodvisnost in postale odvisne od podpore družine oziroma partnerja,

• odložile rojstvo svojega prvega otroka za nedoločen čas, ko jim bo (če jim sploh kdaj bo) uspelo dobiti delovno razmerje za nedoločen čas,

• ostale brez pravice do porodniškega in starševskega dopusta (te pravice na malem delu ni),

• ostale brez pravice do odsotnosti z dela zaradi nege bolnega otroka (te pravice na malem delu ni),

• zdrknile v revščino v času svoje aktivne dobe, saj bodo v storitvenih dejavnostih prisiljene sprejeti malo delo za krajši delovni čas,

• zdrknile v revščino na stara leta, saj jim v malem delu nikoli ne bo uspelo privarčevati kakršnekoli starostne pokojnine (o spodobni polni pokojnini pa bodo sploh lahko le sanjale),

• ženske na malem delu bodo izgubile realno enakopravnost, ki jim jo zagotavlja zaposlitev za polni delovni čas.



Pa je vse to res?



DEJSTVA:

• slovenski zakon o malem delu kopira nemškega – najverjetneje bodo tudi njegove posledice pri nas enake kot v Nemčiji,

• v Nemčiji:

o so po nekaj kratkih letih odpravili omejitve števila dovoljenih ur malega dela tako za delavce kot za delodajalce,

o le še 49 % žensk ima delo za polni delovni čas (manj kot polovica!!!),

o med delavci na malem delu je 68 % žensk (med desetimi na malem delu je sedem žensk!!!),

o ženske so prisiljene sprejeti malo delo, ker so delodajalci svojo organizacijo dela prilagodili malemu delu,

o zaradi nizkega zaslužka v malem delu so ženske znova zdrknile v ekonomsko odvisnost od partnerja,

o 10 let malega dela da zgolj 40 € pokojnine – revščina na stara leta.





ZATO ODBOR ZSSS ZA ENAKE MOŽNOSTI POZIVA ŽENSKE:

1. vsekakor se udeležite referenduma o zakonu o malem delu, saj bodo odločili tisti, ki bodo glasovali (odločajte torej o svoji usodi!),

2. glasujte proti zakonu o malem delu in s tem glasujte:

• za svojo enakopravnost,

• za svojo ekonomsko neodvisnost,

• za delo s polnim delovnim časom, ki edini prinaša dostojno plačo,

• za svojo pravico imeti družino in skrbeti za svoje otroke,

• za pravico do porodniškega in starševskega dopusta,

• za pravico do bolniške odsotnosti z dela za nego bolnega otroka,

• za spodobno pokojnino in proti revščini na stara leta!



Lučka Böhm, predsednica odbora ZSSS za enake možnosti žensk in moških



________________________________________



V ZSSS nadaljujemo z aktivnostmi za neuveljavitev nepravične pokojninske reforme, ki jo je sprejel državni zbor. Ko je ustavno sodišče soglasno zavrnilo predlog vlade in državnega zbora za prepoved referenduma o nepravični pokojninski reformi, se nadaljuje zbiranje podpisov podpore za razpis referenduma o ZPIZ-2. Vsi, ki še niste oddali svojega podpisa podpore, lahko to storite na upravnih enotah in krajevnih uradih v naslednjih dneh. Prosimo vas, da potrdilo, ki ga prejmete na upravni enoti. oddate na naših območnih organizacijah ZSSS ali ga pošljete na naslov: ZSSS, Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana. Z dovolj zbranimi podpisi in glasom PROTI na referendumu bomo preprečili poskus Pahorjeve vlade, da račun za zavožene banke in tajkunske prevzeme podjetij izstavi državljanom. Območne organizacije ZSSS bodo pred upravnimi enotami na stojnicah zbirale podpise v dneh od 28. do 30. marca.

četrtek, 17. marec 2011

Vabilo v oddajo Pogledi Slovenije

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je 13.9.2010 RTV Slovenija pisno obvestila, da predsednik ZSSS mag. Dušan Semolič ne bo sodeloval v oddajah, ki jih vodi gospod Uroš Slak. Razloge, zakaj je temu tako, smo navedli v dopisu in veljajo še zmeraj. (dopis si lahko preberete spodaj) V eni od svojih oddaj Pogledi Slovenije je njen voditelj že polemiziral o tem, zakaj v oddaji ne sodeluje predsednik ZSSS, temveč oseba, ki je v naši organizaciji specialist za temo, ki je bila obravnavana, zato je pričakovati podobno polemiziranje tudi v oddaji, ki bo na sporedu 17.3.2011. Če bo temu res tako, v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije zahtevamo, da se s ciljem objektivne in celovite obveščenosti javnosti, v oddaji v celoti prebere tudi pisna obrazložitev za nesodelovanje predsednika ZSSS, ki smo jo ponovno poslali RTVju. Tudi tokrat, ko je tema oddaje sodba ustavnega sodišča glede izvedbe referenduma o pokojninski reformi, smo predlagali, da v oddaji sodeluje  Andrej Zorko, ki je izvršni sekretar ZSSS za pravno področje in je pripravljal gradiva ZSSS, ki jih je zahtevalo Ustavno sodišče ter je bil tudi glavni pogajalec ZSSS v času pogajanj o pokojninski reformi. Vendar  oseba, ki je v ZSSS strokovno in politično najbolj kompetentna za tematiko, ki je predmet oddaje, za RTV žal očitno ni sprejemljiva.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ljubljana, 13. september 2010


Gospod
Marko FILLI
Generalni direktor  RTV Slovenija

Gospod
Janez LOMBERGAR
V.d. direktorja TV Slovenija

Gospod
Dr. Jernej PIKALO
Predsednik Programskega sveta RTV Slovenija

Gospod
Gregor REPOVŽ
Predsednik
Društva novinarjev Slovenije


Zadeva: Protest proti ravnanju voditelja oddaje Pogledi Slovenije Uroša Slaka na TV Slovenija, 9. septembra 2010

Spoštovani!

Televizija Slovenija je v četrtek, 9. septembra 2010 predvajala oddajo Pogledi Slovenije, ki jo je vodil Uroš Slak pod naslovom »Pokojninska reforma: pot v medgeneracijsko solidarnost ali konflikt?« V vodstvu Zveze svobodnih sindikatov Slovenije smo se odločili, da bo, namesto povabljenega predsednika ZSSS mag. Dušana Semoliča, v oddaji sodeloval  izvršni sekretar Predsedstva Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Andrej Zorko, ki je odličen poznavalec te problematike, poleg tega pa je vseskozi sodeloval v strokovni pogajalski skupini na ravni države glede pokojninske reforme. Andrej Zorko je imel zelo pomembno vlogo pri oblikovanju stališč Zveze svobodnih sindikatov Slovenije do pokojninske reforme, poleg tega pa je sodeloval v razpravah o tej reformi tudi v drugih medijih.

Voditelj oddaje Pogledi Slovenije je že na začetku oddaje na nedostojen in popolnoma neprimeren način, ter v njegovi odsotnosti, napadel predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije mag. Dušana Semoliča, ker se ni udeležil razprave v oddaji. Z napadi na predsednika ZSSS pa je hkrati diskreditiral Andreja Zorka kot nekompetentno osebo, ki naj bi bila po voditeljevem mnenju očitno slaba zamenjava za predsednika. Predsednik ZSSS Dušan Semolič se je v preteklosti v različnih medijih javno soočal s številnimi ministri in se bo tudi v prihodnje, vendar pa le v takšnih oddajah, ki jih bodo vodili novinarji, ki korektno opravljajo svoje delo.    

Voditelj oddaje Uroš Slak je namreč že v oddajah pri prejšnjem delodajalcu izrekel veliko neresnic o Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in njenem predsedniku in ni nikoli hotel objaviti naših demantijev na izrečene laži. Za pričakovati je bilo, da bo Uroš Slak tudi pri novem delodajalcu nadaljeval z dotedanjo prakso načina vodenja oddaje, kar se je tudi potrdilo, zato se je predsednik ZSSS odločil, da v oddajah, ki jih vodi Uroš Slak, ne bo več sodeloval.    

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije ostro protestiramo proti takšnemu načinu vodenja oddaje in vas obveščamo, da si bomo tudi v bodoče zadržali pravico če in koga bomo poslali v oddajo, ki jo vodi Uroš Slak.

Vodstvu RTV in programskemu svetu Radiotelevizije Slovenija, ki je javna radiotelevizija, plačana iz prispevkov vseh imetnikov TV sprejemnikov pa prepuščamo, da si samostojno ustvarite oceno o primernosti takšnega načina vodenja vaših oddaj.

S spoštovanjem,



                                                                                              Milan UTROŠA
                                                                                               Sekretar ZSSS       

sreda, 16. marec 2011

MALO DELO - eden izmed mnogi elektronskih sporočil, ki smo ga prejeli na ZSSS

Nas pa ob branju tega maila in mnogih podobnih zanima, ali zna kdo "na Olimpu" prisluhniti ljudem ?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------


SPOŠTOVANI!




Svoj študij v inozemstvu (Avstrija) sem financirala s svojim študentskim delom. Nikomur nisem morala polagati računov, koliko zaslužim in nihče se ni s tem delom okoriščal, mislim na delodajalce, in Avstrija zaradi tega tudi ni imela problema brezposelnosti!

Sedaj sem upokojenka s 260 Evri pokojnine (zaradi otrok sem ostala nekaj let doma, nato sem bila zaposlena za polovični čas, kasneje v javnih delih, ko so bila še slabo plačana), a s pomočjo malega dela toliko zaslužim, da lahko pridem skozi mesec, ker mi, hvala bogu, pri 63. letih še služita zdravje in izobrazba.A sedaj mi minister Svetlik želi grobo poseči v moj življenjski standard in me dobesedno sili v socialno podporo, kljub temu, da od mojega dela prejme skoraj 25% davek!

Prav tako je s študentskim delom! Vsak dela toliko, kolikor sredstev pač potrebuje za preživetje! In prav je tako, saj z delom tudi osebno dozoreva in večkrat se tudi zgodi, da edino tako lahko predstavi svoje kvalitete delodajalcu, ki ga kasneje, po končanem študiju ali pa še med študijem, redno zaposli!!! Res prava parodija: Tajkuni s krvosestvom zaslužijo milijone, ki romajo v inozemske banke pa jih obravnava vlada z rokavicami, nam, "majhnim ljudem", ki s poštenim delom zaslužimo za preživetje pa vlada streže po vsakem koraku in v nas duši še tiste malo iskrivosti in svobode, ki sta osnovi za vsaj kolikor toliko znosno življenje današnjega človeka.

Minister Svetlik se zateka h grožnjam o znižanju otroškega dodatka, pokojnin, štipendij.. če pade zakon o malem delu. Namesto dialoga, diktatura z grožnjami!

Politikanti z ozkim obzorjem in z nesposobnostjo dialoga, z grožnjami...To je vlada samostojne Slovenije, naše domovine??? Ne, to je srednji vek! Kje so izobraženci, humanisti, ki bi tvorili novo jedro naše vlade???


Počasi postaja jasno, v čem je srž slovenskega problema: nismo zreli za demokracijo! Morda ljudstvo še nekako, a vlada sploh ne!!! Namreč po osamosvojitvi in odločitvi za kapitalizem, je država izpustila iz svoje pristojnosti vsa podjetja, kar ji sedaj omogoča lagodnejše delo, oziroma, brezdelje,kar se kaže v neštetih aferah v vladi sami. Tačas pa kapital, ki bi ga lahko obdržala država Z UPRAVLJANJEM PODJETIJ(kot je bilo v času socializma), odteka preko rok tajkunov v inozemske banke! ZATO JE DRŽAVA OBUBOŽANA. kAJTI OD SAMEGA POBIRANJA DAVKOV NE BO IMELA DOVOLJ PRIHODKOV ZA SVOJE RAZSIPNO IN BREZCILJNO DELOVANJE!

Minister Svetlik pa dobesedno GROZI ljudstvu z ukinitvijo, oziroma znižanjem dobrin kot so štipendije, otroški dodatki,pokojnin... PONAVLJAM G R O Z I!!! Je to pravi značaj za demokratičnega ministra za DELO, D R U Ž I N O IN SOCIALNE ZADEVE? Grozi, ker trdi, da je trmast. In to bo torej njegovo maščevanje, če njegov zakon o malem delu propade. Kam smo prišli...

ponedeljek, 14. marec 2011

Pahorjev strah pred ljudmi ni omajal ustavnega sodišča

Ustavno sodišče je danes soglasno, z glasovi vseh ustavnih sodnic in sodnikov, zavrnil zahtevo Državnega zbora RS za prepoved referenduma o pokojninski reformi.


V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pozdravljamo to odločitev Ustavnega sodišča, s katero je onemogočila poskus Pahorjeve vlade, da bi s prepovedjo referenduma o pokojninski reformi izločila ljudi od sprejemanja odločitev, ki pomembno vplivajo na njihov materialni in socialni položaj. Vladna koalicija v državnem zboru je s tem naredila 4,5 milijona evrov škode v državnem proračunu, saj je s postopkom pred ustavnim sodiščem prispevala k temu, da bosta referenduma o pokojninski reformi in o zakonu o malem delu potekala ločeno. Na ta način je Pahorjeva vlada račun za svoj strah pred ljudmi poslala ljudem, ki bodo z davki plačali njen poskus zaobiti ustavno določbo, po kateri ima v Sloveniji oblast ljudstvo.

Današnja odločitev ustavnega sodišča je velika zmaga za demokracijo in socialni dialog v Sloveniji, sedaj je usoda nepravične pokojninske reforme v rokah ljudi. V primeru, če bodo ljudje na referendumu reformo zavrnili, se bomo v ZSSS takoj pripravljeni pogajati za takšno reformo, ki bo pravičnejša. Vsekakor pa ne z ministrom, ki ni pripravljen niti poslušati pogajalskega partnerja, kaj šele upoštevati njegovih argumentov. Tudi predsednik vlade se ni zamislil ne nad sporočilom ljudi, ki so oddali podpise, enako ne nad čisto odločitvijo ustavnega sodišča in je raje napovedal veliko vladino kampanjo, račun zanjo pa bodo spet plačali ljudje, ki mu plačujejo davke.

Čeprav je bilo v 5-dnevnem zbiranju podpisov podpore za referendum o pokojninski reformi oddanih več kot zahtevanih 40.000 podpisov, vsi obrazci niso prišli do nas. Veliko ljudi nam je tudi sporočalo, da niso imeli takrat možnosti oddati svojega podpisa podpore, zato bomo podpise zbirali še nekaj dni, da jim to omogočimo sedaj. Formalno se bo podpise lahko na upravnih enotah spet oddalo po objavi odločitve ustavnega sodišča v uradnem listu, v ZSSS pa jih bomo pred upravnimi enotami na stojnicah zbirali v času od 28. do 30. marca. Potem pa se vidimo na referendumu.



Milan Utroša

Sekretar ZSSS

RAZUM USTAVNEGA SODIŠČA USTAVIL PAHORJEV STRAH PRED LJUDMI

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pozdravljamo današnjo odločitev Ustavnega sodišča, s katero je onemogočila poskus Pahorjeve vlade, da bi s prepovedjo referenduma o pokojninski reformi izločila ljudi od sprejemanja odločitev, ki pomembno vplivajo na njihov materialni in socialni položaj. Vladna koalicija v Državnem zboru je s tem naredila 4,5 milijone Eurov škode v državnem proračunu, saj je s postopkom pred Ustavnim sodiščem prispevala k temu, da bosta referenduma o pokojninski reformi in o Zakonu o malem delu potekala ločeno. Na ta način je Pahorjeva vlada račun za svoj strah pred ljudmi poslala ljudem, ki bodo z davki plačali njen poskus zaobiti ustavno določbo, po kateri ima v Sloveniji oblast ljudstvo.



                                                                                                          Milan Utroša
                                                                                                          Sekretar ZSSS

ponedeljek, 7. marec 2011

ZAČENJA SE KAMPANJA O MALEM DELU!

V petek, 11. marca, se uradno prične referendumska kampanja o malem delu. Kampanja bo trajala vse do 8. aprila, ko opolnoči nastopi obvezen zakonski molk. Referendum o malem delu pa bo izveden v nedeljo, 10. aprila 2011.




Zveza svobodnih sindikatov Slovenije se bo prijavila v referendumsko kampanjo zato, ker sprejet zakon o malem delu pomeni neposredno grožnjo obstoječim delovnim razmerjem in pravicam delavcev, ki so se oblikovala skozi stoletja. Uvaja obliko dela, kjer ni povračil potnih stroškov, malice, regresa za letni dopust, nadomestil za čas bolniške odsotnosti, odpovednih rokov, in kjer znaša minimalna urna postavka urno postavko minimalne plače.

Zakon o malem delu uvaja obliko dela, za katero večina določb zakona o delovnih razmerjih in kolektivnih pogodb ne velja. Tako npr. tudi ni plačanega letnega dopusta, ni plačanega odmora med delom, ni plačane odsotnosti z dela, ni izobraževanja, ni večjega plačila za nadurno delo, v primeru bolezni te nadomesti nov mali delavec,…… . Vse to in še več je tudi razlog, da delodajalci podpirajo ta zakon.



Vlada RS in ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve sicer poskušata v javnosti prikazati, da zakon o malem delu v prvi vrsti ureja študentsko delo, da prinaša dodatni zaslužek brezposelnim v višini do 200 EUR mesečno (pozabijo povedati, da samo tako dolgo, dokler brezposelna oseba prejema denarno nadomestila za čas brezposelnosti) ter da se bodo brezposelni in mladi s pomočjo malega dela lažje redno zaposlili. Seveda pa to ni res!



Temeljni namen zakona o malem delu ni zgolj ureditev študentskega dela (če bi to bilo, bi sprejela samo zakon o študentskem delu), temveč je njen glavni cilj uveljavitev najbolj fleksibilne in kapitalu, delodajalcem ugodne oblike dela. Izkušnje iz tujine kažejo, da se je z uvedbo malega dela ukinilo več kot milijon rednih delovnih mest (Nemčija), ki so jih delodajalci nadomestili s t.im. malimi delavci, ki pa ne uživajo skoraj nikakršne delovnopravne zaščite. Zlasti so se mali delavci zaposlovali v storitvenih dejavnostih - trgovini, gostinstvu, predvsem pa so bile prizadete ženske. Velika večina njih si izredno težko najde redno zaposlitev, kar pomeni, da so stalni »ujetniki« malega dela.

Popolnoma enak scenarij se bo odvil tudi v Sloveniji, če bo zakon o malem delu na referendumu potrjen. Iluzorno je namreč pričakovati, da bo malo delo pripomoglo k večjemu rednemu zaposlovanju brezposelnih oseb. Logično je, da si bo delodajalec za opravljanje dela izbral tistega delavca, ki je zanj cenejši in ki ne uživa nikakršnega varstva. To pa je mali delavec. Pri redni zaposlitvi se delodajalcu stroški dela namreč povečajo, večja pa je tudi delovnopravna zaščita redno zaposlene osebe.



Kako pomembna je za Vlado RS uvedba malega dela (čiste izkoriščevalske oblike dela!) v Sloveniji kaže tudi dejstvo, da je Vlada RS prvič v zgodovini samostojne Slovenije sprejela sklep, da za potrebe te referendumske kampanje nameni 100.000 EUR davkoplačevalskega denarja. Popolnoma sprevržena in gnila logika Pahorjeve vlade, ki namesto, da bi ta denar namenila pomoči potrebnim delavkam in delavcem, brezposelnim, raje denar namenja za uveljavljanje interesov delodajalcev in kapitala.



Zaradi tega nasprotovanje malemu delu pomeni nasprotovanje politiki zmanjševanja pravic delavcev, nižanju standarda večine prebivalstva, ohranjanje socialne države in preprečevanje bogatenja elite na račun delavcev. Zato bomo na referendumu glasovali PROTI uveljavitvi tega, za delavce, še bolj pa delavke, nepravičnega zakona.

sreda, 2. marec 2011

OECD

Tekst: Zoran Senkovič


Pred tednom dni je ugledni sivolasi gospod William White, predsednik Odbora za ekonomske in razvojne preglede pri OECD, poskušal trdobučnim Slovencem dopovedati, da morajo znižati pokojnine, povečati število učencev v šolskih razredih, zmanjšati število učiteljev, poslovati racionalneje in da je 500 evrov minimalne plače preveliko razkošje.


Vse to pa z namenom, da končno dojamemo, da smo sami svoje sreče – grobar.

Če Slovenija že pošteno plačuje članstvo v svetovni Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj, piškavi 2,4 milijona evrov, se spodobi, da ji za ta denar OECD nalije čistega ekonomskega vina, je menil dobri človek iz Kanade, ki si je vse življenje trdo skorjo kruha služil kot svetovalec preštevilnih bank, ki jih je menjaval tako kot žogobrcar Ronaldo nogometna moštva. To vino pa diši po potu, ima barvo krvi, cvetica spominja na grenak pelin odpovedovanja. A je gospod White slabo naredil domačo nalogo in se ni dobro pozanimal, kam pravzaprav gre, in je verjetno malce pobrkljal države ter mislil, da gre v Senegal, ne pa v Slovenijo.

Drugače bi vedel, da so Slovenci sila nezaupljivi in veliki dvomljivci, tudi ko jim darove nosijo (to so bili Whitovi nasveti), in celo v sosedovem »Dobro jutro« iščejo globlja skrita zahrbtna ozadja. Vedel bi, da je treba Slovencem vse predloge prikazati v prispodobah in slikovito, vse je treba ponazoriti s številkami in z lastnim primerom, sicer ne verjamejo, pa četudi bi bil pod dobronamerne predloge podpisan papež osebno. Če bi to storil, bi Slovenci navdušeno sprejeli njegove zamisli o samolakotenju in zategovanju pasu, po katerem zalivke izpadajo iz šestic in sedmic levo zgoraj. Pa bi lahko. Malo sem pobezal po Whitovem osebnem ozadju, mislim po njegovem življenjepisu, in našel vrsto primerov, ki bi jih lahko ponudil Slovencem, da bi laže razumeli, kako se jim čas preživetja neusmiljeno izteka, če nasvetov ne sprejmejo kot nekaj najlepšega v svojem življenju.

Rodil se je v mestecu Kenora v kanadski državi Ontario, kot bi rekli mi, v veliki vukojebini. In sem malo pogledal, kako se kaj v Kenori tiščijo osnovnošolci v razredu. Najbrž se revčki stiskajo kot sardele v konzervi, pač v skladu s priporočilom svojega slavnega rojaka Slovencem? Toda, presenečenje! V OŠ Evergreen (ali po naše Zimzelen – kako prikupno ime!) imajo manj kot dvajset otrok v razredu, pa še s trendom upadanja v naslednjih letih, medtem ko jih je pri nas 22. White pa bi jih rad naphal še več, ker je to ceneje, saj bi pol učiteljev lahko poslali okopavat vinograde. Varčevati je treba že od malih nog in na malih glavah. Seveda nam je butnila kri v glavo, ko je Kanadčan to, ne da bi zardel, mirno predlagal na Brdu pri Kranju. Ampak White bi to nelogičnost lahko z lahkoto pojasnil. Kanadčani namreč živijo raztreseni po velikih prostranstvih, so bolj vajeni samote, otroci imajo raje grizlije kot sovrstnike, zato res ne gre že otrok travmatizirati s preveliko gnečo. Ko pa bodo Slovenci bogati kot Kanadčani, bodo lahko imeli 15 otrok v razredu, a da bodo bogati, jih morajo najprej 42 let imeti 35. Jasno, a ne? Če to ni dovolj, naj gospod White pove Slovencem, koliko je učencev v razredu vaške šole v Kibungu v Ruandi. Osem! Zaradi takšnega potratnega razkošja je Ruanda tam, kjer je.

White nas je tudi okrcal, da je 500 evrov minimalne plače veliko preveč za preživetje. On osebno ve, kako je to, saj ima v OECD 11.000 evrov plače, pa še 18 odstotkov za življenje v tuji državi, pa še dnevnice, pa še 6 odstotkov za apanažo za soprogo, pa še... Vam se to prav gotovo zdi veliko. Pa veste, dragi Slovenci s 500 evri, kako je Pariz, kjer je sedež OECD, nesramno oderuško mesto? Poglejte po internetu, koliko stane steklenica dobrega arhivskega vina na vrhu Eifflovega stolpa, pa vas bo prijelo, da Whitu potisnete, tako, na skrivaj, v žep kakšnih sto evrov, da se bo nekako pretolkel do prvega. A naj človek shira od lakote?

Položil nam je na dušo, gospod White, tudi, da moramo biti bolj racionalni. Kje, kako? Poglejmo slovenske železnice. Vsako leto izguba.

Zakaj pa je lahko imela indijska državna železnica 5,4 milijarde dobička v letu 2008? No, dajmo, napnimo možgane! Ja, dragi moji, ste kdaj videli, kako racionalno vozijo indijski vlaki? Tam ni praznih sedežev. Tam jih namesto 15 vagonov v kompoziciji dajo skupaj 6, vanje pa natlačijo potnikov, da bingljajo skozi okna, in še po dvesto jih dajo na vsako streho, vsi pa pojejo »vozi me vlak v daljavo«. Kaj bi bilo narobe, če bi nagibni vlak iz Maribora v Ljubljano speljal šele, ko bi bil poln, da se vrat ne bi dalo zapreti. Bolniki z napotnicami za ljubljanski klinični center in upokojenci bi bili v kupejih, toliko humana družba pa že smo, študentarijo, poslovneže in branjevke z jajci pa bi nagnali na streho in bi nam dobiček še Indijci zavidali.

Znalec iz OECD nam je toplo priporočil, da nemudoma, že jutri, ne pojutrišnjem, ker bo takrat prepozno, privatiziramo, ne pa dokapitaliziramo največjo najljubšo nam banko. Skratka, jo prodamo, kajti država o bankah nima pojma. Slovenskim neoliberalcem, ki prav to že leto dni prodajajo kot nekakšno čudežno odrešilno formulo za vse – od težav upokojencev z artritisom do bega iz kreditnega krča in zagona gospodarske rasti –, so se utrnile solze sreče, češ, končno nas nekdo razume. Če bi privatizirali LB, potem bi bila tako slavna, kot so, denimo, angleške Royal Bank of Scotland, Barclays, Lloyds. A ne bi bilo to čudovito? Pa so se, tako kot vedno, pojavili dvomljivci in zlopamtila, ki so začeli nergati, da so omenjene slavne banke resda bile privatizirane, a so bile tako pogoltne, da so skoraj propadle. E, tu bi moral, pa žal ni, nastopiti oecedejevec White in na tem primeru elegantno razložiti vso sofisticiranost tega početja. Država proda svoj delež v banki. Banka, prosta kot ptič na veji, veselo zapravlja, deli slaba posojila in bogate nagrade upravnemu odboru, pride na rob bankrota in potem se spet pojavi država, ki z davkoplačevalskim denarjem odkupi velik del shirane banke in spet postane njena lastnica. Oglasijo se tisti s 500 evri, ki nič ne razumejo, in rečejo, pa kakšna je razlika, če država banko dokapitalizira z davkoplačevalskim denarjem, ker ga je lomila, ali pa z davkoplačevalskim denarjem odkupi njene deleže in spet postane lastnica. Saj bi William to razložil, a se mu je mudilo na letalo.

Če bi gospod White s takšnimi primeri oplemenitil svojo učno uro, ga ni Slovenca in sindikata, ki mu ne bi iz srca zaploskal in dejal: »Ti si car!«