četrtek, 7. marec 2013

PONOVNI POZIV ZSSS K URGENTNEMU REŠEVANJU PROBLEMA DVIGA PRISPEVKOV ZA PROSTOVOLJNI VSTOP V OBVEZNO POKOJNINSKO ZAVAROVANJE TER OBVEZNO ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE


Ljubljana

Datum: 7. 3. 2013

 

 

mag. Andrej Vizjak

Minister za delo, družino in socialne zadeve

Kotnikova 28

1000 Ljubljana


 

 

ZADEVA: Ponovni poziv ZSSS k urgentnemu reševanju problema dviga prispevkov za prostovoljni vstop v obvezno pokojninsko zavarovanje ter obvezno zdravstveno zavarovanje
 

 

Spoštovani!

 

21. januarja 2013 smo se srečali na skupnem sestanku, da bi podrobneje preučili našo pobudo iz začetka januarja 2013 za bolj postopen dvig prispevka, ki ga dolgotrajno brezposelni vsak mesec plačujejo za prostovoljni vstop v obvezno pokojninsko zavarovanje. Po 1. 1. 2013 se je namreč zaradi uveljavitve novega zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) ta mesečni prispevek povečal z 58 € na 190 €. Številni člani sindikatov, povezanih v ZSSS, ki so delo izgubili zaradi stečajev ali poslovnih razlogov, in dela zaradi svoje starosti kljub večletnemu aktivnemu iskanju ne najdejo, so nas namreč opozorili, da takšnega zneska brez rednih dohodkov ne zmorejo več plačevati.

Na sestanku je bilo dogovorjeno, da Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) pridobi ustrezne podatke o številu in strukturi zavarovancev, ki so si doslej sami plačevali prispevek v višini 57 evrov na mesec, še posebej pa so izpostavili problem brezposelnih. Dogovorjeno je bilo, da ministrstvo v 14 dneh pripravi možne rešitve, s katerimi bi umilili učinek dviga prostovoljnega prispevka za najbolj ranljive skupine, kot so dolgotrajno brezposelni in starejši.

 

4. februarja 2013 smo na Ministrstvo za zdravje (MZ) poslali pobudo za spremembo prvega odstavka 54. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) po hitrem postopku tako, da bo za brezposelne osebe, ki so zavarovanci po 20. točki prvega odstavka 15. člena ZZVZZ, zavarovalna osnova za odmero prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje osnovni znesek minimalnega dohodka v skladu z 8. členom Zakona o socialno varstvenih prejemkih (ZSVarPre, UL RS, št. 61/2010).

Ob tem smo ponovno opozorili na pereč položaj številnih brezposelnih oseb, ki so prostovoljno vstopili v obvezno pokojninsko zavarovanje. Ker 54. člen ZZVZZ določa isto zavarovalno osnovo tudi za prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje, se jim je torej za enak odstotek zvišal tudi slednji s 14,17 € na 45,48 €. Te osebe brez rednih dohodkov so do decembra 2012 za pokojninsko, invalidsko ter obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje praviloma skupaj plačale približno 100 € (za obvezno pokojninsko zavarovanje 57,88 €, za obvezno zdravstveno zavarovanje 14,17 € in za dopolnilno zdravstveno zavarovanje odvisno od zavarovalnice od 27,76 € do 29,42 €). Od januarja 2013 dalje pa zaradi višje osnove za odmero prispevkov plačujejo za te tri vrste  zavarovanj mesečno približno 260 €. Gre za zelo velik dvig mesečne obveznosti, ki ga osebe brez rednih dohodkov, katerih je kar nekaj med brezposelnimi iskalci zaposlitve, ne bodo zmogle.

 

7. februarja 2013 smo s strani MZ dobili odgovor, s katerim nas obvešča, da se je prispevek za zavarovance iz 19. in 20. točke prvega odstavka 15. člena ZZVZZ povečal zaradi spremembe osnove, od katerih se plača prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje, kar je ZPIZ 2 uredil v prehodni določbi. MZ nadalje zapiše, da je potrebno našo pobudo nasloviti na MDDSZ, ki je ZPIZ 2 pripravilo.

 

12. februarja 2013 smo ponovno poslali poziv tako na MZ kot na MDDSZ, kjer pozivamo, da se urgentno skliče skupni sestanek, kjer bomo na učinkovit našli rešitev nastalega zelo perečega položaja.

 

14. februarja 2013 smo v medijih zasledili informacijo, da so na MDDSZ pripravili predlog novele Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, po katerem bo dvig mesečnega prispevka za obvezno pokojninsko zavarovanje, ki ga morajo plačati prostovoljno vključeni v zavarovanje, postopen (STA, 14. februar 2013).

 

Danes je 7. marec 2013. Od prvega sestanka z MDDSZ, na katerem je bilo dogovorjeno, da ministrstvo v dveh tednih pripravi rešitve na tem področju, je minilo več kot šest tednov. Formalnega predloga MDDSZ za rešitev, ki bi bil v zakonodajnem postopku, ni. Glede povezanega dviga prispevkov za zdravstveno zavarovanje še vedno ni predloga rešitev.

 

Spoštovani minister, kljub temu, da smo, kakor vidite in veste, kar nekajkrat pozvali in opozorili na čim prejšnjo  rešitev teh dveh velikih problemov, smo na žalost še vedno v točki, ko vas moramo ponovno javno pozvati ne k čim prejšnji, ampak takojšnji rešitvi. Verjamemo, da razumete, da ni potrebe po ponavljanju razlogov za urgentnost, ker so očitni. Je pa nujno omeniti, da bodo v mesecu marcu zavarovanci ponovno prejemali položnice z visokimi, previsokimi zneski iz tega naslova.

 

Ali če zapišemo jasno in enostavno: problemi so še kako znani. Potrebujemo ustrezno rešitev. Takoj. 

 

 

 

 

 

Mag. Dušan Semolič,

   predsednik ZSSS

Ni komentarjev:

Objavite komentar