sreda, 17. april 2013

Vlada mora vsem zaposlenim v javnem sektorju v celoti izplačati lanski regres!


Višje delovno in socialno sodišče je v kolektivnem sporu zoper Vlado RS zaradi kršitve kolektivne pogodbe v delu, ki zadeva izplačilo regresa za letni dopust, razsodilo v prid sindikata in določilo, da mora tožena stranka članom sindikata izplačati lanski regres v celoti, skupaj s pripadajočimi obrestmi.

Ta sodba daje jasno vedeti, da mora država kot delodajalec izpolnjevati svoje pogodbene obveznosti.

 

A ta sodba dokazuje tudi to, da je ustavno sodišče pogrnilo na izpitu najmočnejšega varuha ustavnosti. Kajti, medtem ko je Ustavno sodišče RS izredno hitro razsodilo v primeru referendumskih pobud glede državnega holdinga in slabe banke (obe referendumski pobudi je presenetljivo zavrnilo), pa še do danes ni odločalo o zahtevi za presojo ustavnosti določb Zakona o uravnoteženju javnih financ, ki se nanašajo na regres za redni letni dopust za leto 2012 za zaposlene v javnem sektorju. Gre za tisti regres, v katerega sta prejšnja Vlada RS in Državni zbor RS z omenjenim zakonom grobo posegla, in to na način, da  se je med socialnimi partnerji dogovorjeni znesek regresa za letni dopust enostransko/enostavno znižal.  

 

Ker smo v ZSSS bili in smo še prepričani, da je takšen poseg v regres za letni dopust za leto 2012 nezakonit in da je zakonska določba, na podlagi katere je Vlada RS to storila, protiustavna, smo skupaj s sindikati javnega sektorja, ki delujejo znotraj ZSSS, vložili zahtevo za presojo ustavnosti. Upali in verjeli smo, da bo Ustavno sodišče RS zadevo obravnavalo prednostno in da bo tako hitro razsodilo. S hitro razsodbo bi namreč tako s stroškovnega kot tudi s časovnega vidika bila to najhitrejša pot. Pa tudi delovna in socialna sodišča bi bila manj obremenjena in bi se lahko posvetila sojenju v drugih zadevah. Navsezadnje bi tudi poplačilo članov sindikata bilo hitrejše in enostavnejše. Sploh če bi ustavno sodišče zakonodajalcu naložilo takojšnjo odpravo protiustavnosti.

Ampak očitno je interes Ustavnega sodišča RS drugačen od interesa javnih uslužbencev. Namesto, da bi v tej zadevi razsodilo hitro, pa vložena zahteva za presojo ustavnosti pri Ustavnem sodišču RS še dandanes ni prišla »na vrsto« za odločanje. In to kljub dejstvu, da je to isto sodišče odločilo, da bi se naj zahteva za presojo ustavnosti obravnavala absolutno prednostno in nam to odločitev tudi dostavilo.

Za delovanje pravne države, zaupanja vanjo in za delovanje ustavnega sodišča je nesprejemljivo, da je vprašanje utemeljenosti zahtevka po dogovorjeni višini regresa za letni dopust za leto 2012 dobilo prej pravnomočen odgovor od Višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani kot pa od Ustavnega sodišča RS. In to kljub dejstvu, da se je na sodišču o kolektivnem sporu odločalo na dveh stopnjah - v dveh zaporednih postopkih.

Sicer pa smo na ZSSS takšno odločitev tako Delovnega in socialnega sodišča kot tudi Višjega delovnega in socialnega sodišča v pričakovali. Hitrost odločanja ter sama odločitev kažeta, da je pravo vsaj v enem delu pravne države še vedno nad raznimi političnimi in drugimi interesi.

 

In kaj prinaša sodba Višjega delovnega in socialnega sodišča? Prinaša odgovor na pravno vprašanje, ali je delavec, ne glede na to član katerega sindikata je, upravičen do denarnega zneska v višini razlike med izplačanim regresom za redni letni dopust za leto 2012 in med socialnimi partnerji dogovorjenim zneskom v višini 692 evrov bruto. In odgovor sodišča je, da je delavec upravičen do te razlike!

Tako je sodba pomembna za vse zaposlene v javnem sektorju, pri čemer pa ni pomembno, član katerega sindikata je delavec. Dejstvo je namreč, da je problematika premalo izplačanega regresa za letni dopust za leto 2012 skupna celotnemu javnemu sektorju in da ima vsak zaposleni pravico zahtevati izpolnitev obveznosti od svojega delodajalca. Sklicevanje na predmetno sodbo in njena uporaba je tako povsem upravičena in utemeljena za vse. Zlasti v duhu mirne rešitve spornih razmerjih z delodajalcem in nižjih stroškov postopka. In to ne glede na to, član katerega sindikata je delavec.

 

Zaradi navedenega tako pričakujemo, da Vlada RS ne bo nadaljevala tega postopka na Vrhovnem sodišču RS ter da bo obračunala in izplačala razliko v regresu za redni letni dopust za leto 2012, skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi, vsem zaposlenim v javnem sektorju. V kolikor temu ne bi bilo tako, nam takoj sporočite, saj bomo v tem primeru v ZSSS, tudi s pomočjo naših strokovnih delavcev v območnih organizacijah ZSSS, sprožili vse potrebne postopke, s katerimi bomo dosegli poplačilo.

 

Andrej Zorko, izvršni sekretar ZSSS

Ni komentarjev:

Objavite komentar