ponedeljek, 11. februar 2013

DELODAJALCI SO V BOJU PROTI SEGMENTACIJI TRGA DELA POKAZALI SVOJ PRAVI OBRAZ


Delodajalci so v zaključni fazi pogajanj odvrgli pogajalsko korektnost in pokazali svoj resnični interes v  boju proti segmentaciji trga dela. Na podlagi zadnjih dogodkov je namreč očitno, da delodajalci razumejo boj proti segmentaciji trga dela kot enotno zniževanje pravic iz dela ob hkratnem dodatnem dvigu prožnosti trga dela. Dokaz za to je sprenevedanje ob reševanju problema »veriženja« pogodb za določen čas in ignoriranje problema tako imenovanih »lažno samozaposlenih« oseb.
 

 

Na zadnji seji Ekonomsko socialnega sveta (ESS) so vladni predstavniki prikazali podatke o izjemno visokem deležu zaposlitev za določen čas v Sloveniji. V letu 2011 je bil delež zaposlitev za določen čas med sklenjenimi pogodbami o zaposlitvah tako izjemno visokih 83,7 odstotkov.

Vlada tudi na osnovi takšnih podatkov ves čas pogajanj o novi delovni zakonodaji kot enega izmed najpomembnejših ciljev izpostavlja boj proti segmentaciji na trgu dela.

 

ZSSS se še kako zaveda problematike segmentacije na trgu dela. Zato je skladno s tem ciljem ves čas pogajanj opozarjala na prakso »veriženja« pogodb o zaposlitvah, ki jo prakticira ogromno delodajalcev, in s katero se praktično samo še povečuje segmentacija trga dela, saj se ogromno  delavcem za določen čas praktično onemogoča vstop v zaposlitev za nedoločen čas.

 

Predstavniki vlade RS so tem opozorilom tekom pogajanj prisluhnili. A kakor je videti, se je pet minut pred dvanajsto v vsej svoji luči pokazal gospodarski lobi z delodajalske strani. Kljub drugačnemu pogajalskemu dogovoru delodajalci namreč na takšen ali drugačen način želijo ohraniti določbo Zakona o delovnih razmerjih (ZDR) po kateri »delodajalec ne sme skleniti ene ali več zaporednih pogodb o zaposlitvi za določen čas z istim delavcem in za isto delo, katerih neprekinjen čas trajanja bi bil daljši kot dve leti«. Gre torej za kumulativni pogoj, ki v praksi pomeni še nadaljnje zlorabljanje delavcev in povečano število pogodb o zaposlitvi za določen čas. S tem pa tudi nadaljnje izkoriščanje delavcev in pritisk na pravice delavcev. Delodajalci so namreč izredno dobro izurjeni v tem kako institut pogodbe o zaposlitvi za določen čas, takšen kot je sedaj, uporabljati še naprej in s tem povečevati segmentacijo na trgu dela. Ne smemo namreč prezreti dejstva, da je bilo v letu 2011 med 194.468 prijavljenimi prostimi delovnimi mesti kar 158.905 za določen čas, od tega nekaj več kot 88.000 za obdobje do šest mesecev.

 

Zaključek  je torej jasen – delodajalci so odvrglo maske in se zavili v ozki interes po povečanju prožnosti in nižanju pravic dela, ki pa se odraža tudi v nekaterih političnih strankah. Tako je npr. Državljanska lista  prejšnji teden na ZDR podala predlog amandmaja, s katerim predlaga, da naj se sedaj uveljavljen način zaposlitve za določen čas ohrani, ker se je »v dosedanji praksi takšna ureditev izkazala kot sprejemljiva«. Res je sprejemljiva – za delodajalce, ki si želijo delavca, kateri bo na koncu vsakega meseca s strahom čakal na novo pogodbo o zaposlitvi. Iz leta v leto. Zato smo v ZSSS prepričani, da bi bilo časovno omejitev sklepanja pogodb o zaposlitvi za določen čas potrebno vezati zgolj in izključno na delovno mesto oziroma opravljanje dela, pri čemer pa ni važno kateri in koliko delavcev to delo tudi opravlja.

 

Če se delodajalci v primeru pogodb za določen čas sprenevedajo, pa so nek drug del segmentacije trga dela popolnoma spregledali. Nikjer namreč niso pristopili k reševanju problema tako imenovanih »lažno samozaposlenih« oseb. To so osebe, ki so formalno samozaposlene, a realno še vedno opravljajo delo pri istemu delodajalcu, ki se po novem imenuje naročnik. Kakor je videti iz uradnih podatkov Statističnega urada RS, se je število samozaposlenih v času med novembrom 2010 in 2012 povečalo iz 88.828 na 93.393. In med njimi je kar nekaj »lažno samozaposlenih«.

 

Na ZSSS smo zato pripravili konkretne predloge zakonodajnih sprememb, za katere upamo, da jim bodo predstavniki vlade sledili. Delodajalci pač nič. Kljub temu, da so sami predstavniki sekcije gradbincev pri Obrtno podjetniški zbornici pred kratkim opozorili, da so novodobni samostojni podjetniki, ki so dostikrat to prisilno postali, uporabili subvencije za samozaposlitev, sami sebe spravili v težavo, ko so pod ceno ponujali svoje storitve. 

 

Če delodajalci torej resno mislijo z bojem proti segmentaciji na trgu dela, naj ta pojav razumejo celovito in ne ozko interesno.

 

 

 

Andrej Zorko,

Izvršni sekretar ZSSS

Ni komentarjev:

Objavite komentar