sobota, 2. februar 2013

NUJNO OBVESTILO: V LJUBLJANI SO NA ŠUBIČEVI ULICI 4 TER GREGORČIČEVI 20 -25 TA TEDEN NAŠLI (DODATNE) DOKAZE PARALELNEGA VESOLJA


To sredo so na zasedanju Državnega zbora poslanke in poslanci potrdili sklep, s katerim bodo na podlagi Zakona o političnih strankah letos prejele skupno več kot 2,7 milijona EUR. Poslanci o sklepu niso razpravljali, sklep pa so ob navzočnosti 73 poslancev sprejeli z 61 glasovi za in šestimi proti. Politična stranka Pozitivna Slovenija bo tako mesečno prejela 62.870,31 EUR, kar je 7.847 EUR več glede na rebalans proračuna 2012. Politična stranka SDS bo prejela 57.944,88 EUR, kar je 7.233 EUR več glede na rebalans proračuna 2012. In tako naprej  - vse ostale številke si lahko ogledate TUKAJ.  

Dodatno dejstvo: ta sklep so poslanke in poslanci Državnega zbora potrdili le dober mesec po tem, ko je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) objavila sistemsko načelno mnenje, v katerem KPK ugotavlja, trenutna ureditev na področju porabe javnih sredstev, na voljo poslancem za izobraževanje in strokovno pomoč, omogoča vrsto sistemskih korupcijskih tveganj, vključno s tveganjem nenamenske porabe in tveganjem nasprotja interesov.

 

Ob vsesplošni varčevalni maniji, ki jo izdatno promovirajo prav politične vrste, se prav na primeru političnih strank potemtakem potrjujejo besede filozofa Igorja Pribca in sociologa Igorja Bahovca, ki sta pred nekaj meseci ocenila »da se tudi v naši družbi velika večina ljudi zaveda, da je treba varčevati, vendar so manj pripravljeni varčevati pri sebi oz. menijo, da je treba "pri drugih".

 

Po tej politični logiki so ti »drugi« recimo brezposelni – če je leta 2011 za proračunsko postavko »denarna nadomestila brezposelnim« namenjeno 331.179.471 EUR, je v Proračunu za 2013 na tej postavki 268.842.291 EUR. Torej 62,3 milijona EUR manj za denarna nadomestila za brezposelne – pri čemer je bilo decembra 2011 število brezposelnih 112.754, če pa si danes pogledamo spletno stran ZRSZ, pa si lahko preberemo da imamo 124.478 iskalcev zaposlitve.

 

Ob teh številkah se res lahko vprašamo, ali je na naslovu Šubičeva 4 v Ljubljani, kjer naj bi domoval Državni zbor, ter Gregorčičeva 20-25, kjer naj bi domovala Vlada RS, v bistvu paralelno vesolje, kjer veljajo drugače javno politične zakonitosti in logičnosti. Vzemimo za primer programe Aktivne politike zaposlovanja (APZ), ki so izjemno pomembni ravno v tem času naraščajoče brezposelnosti. Glede na razpoložljive podatke je v dotičnem paralelnem vesolju program APZ namreč zelo učinkovit – pač glede na politične barve. Iskalci zaposlitve iz evidenc ZRSZ, ki niso padli v to paralelno vesolje, pa si lahko na spletnih straneh ZRSZ preberejo, da je povprečni čas brezposelnosti v novembru 2012 bil 21 mesecev in 26 dni…

 

P.S. po zadnjih podatkih EUROSTAT-a se je stopnja brezposelnosti v Sloveniji med decembrom 2011 in 2012 zvišala iz 8,6% na 10%. Stopnja brezposelnosti mladih pa se je v istem obdobju zvišala iz 15,9% na 26,9%. Slednji dvig je NAJVEČJI dvig stopnje brezposelnosti mladih med vsemi državami EU27 v primerjalnem obdobju. Toliko o svetu izven dotičnega paralelnega vesolja.

 

Goran Lukič

Izvršni sekretar P ZSSS

Ni komentarjev:

Objavite komentar