sobota, 22. maj 2010

Obžalujemo in ostro obsojamo nasilje

Ljubljana, 21.5.2010




V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije obžalujemo in ostro obsojamo nasilje, ki se je zgodilo pred parlamentom po demonstracijah dijakov in študentov, kot tudi nasilje, ki ga izvaja Vlada Republike Slovenije nad različnimi interesi socialnih partnerjev. Na demonstracije, ki so bile na Prešernovem trgu in ne pred parlamentom, nas je povabila Študentska organizacija Slovenije, ki je v preteklih letih v naših največjih in najtežjih bitkah javno izražala vso podporo in aktivno sodelovala pri naših zavzemanjih za ohranitev socialne države in bila zaradi tega deležna poskusov diskreditacij. Pri tem je pomembno, da so vse velike demonstracije, ki smo jih organizirali v ZSSS, bile posledica tega, da ali vlada ali delodajalci niso bili pripravljeni poslušati naših zahtev in argumentov za ohranitev dostojanstva delavk in delavcev v Sloveniji.



V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije nasprotujemo sedanjemu predlogu zakona o malem delu zato, ker bi še bolj pospeševal zaposlovanje v negotovih oblikah dela. Uzakonil bi namreč trg prekernega dela in povzročil ekspanzijo nelojalne konkurence rednim oblikam zaposlovanja. Malo delo bi bilo za delodajalce bistveno cenejše, delavci, ki bi ga opravljali, pa bi imeli precej manj pravic. Izkušnje iz tujine kažejo, da malo delo pomeni začetno in končno točko na trgu dela, predvsem za mlade. Po predlogu zakona se namreč vsebina malega dela v ničemer ne razlikuje od rednega delovnega razmerja. To pomeni, da bi, če bi bil zakon sprejet v predlagani obliki, malo delo postala normalna in vsakdanja oblika opravljanja dela, redno delovno razmerje pa izjema, tako kot je danes delovno razmerje za določen čas žal vsakdanjost in stvarnost, za nedoločen čas pa izjema, čeprav zakon določa drugače.



Slovenija potrebuje nova in kakovostna delovna mesta za nedoločen čas ter zaposlovanje mladih na teh mestih, to pa je tisto, s čimer bi se morala veliko resneje ukvarjati slovenska vlada. Sedaj mladim ponuja malo delo, starejšim pa delo do 65. leta starosti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar