nedelja, 9. maj 2010

V SPOMIN IN OPOMIN ! NE BOMO TIHO !

V torek, 4. 5. 2010, je bila na spletnih straneh Mestne občine Ljubljana objavljena napoved, da bo v nedeljo, 9. 5. 2010, »na željo mnogih Ljubljančank in Ljubljančanov« na gradbišču Športnega parka Stožice organiziran dan odprtih vrat. Vse o tem dogodku, vključno z možnostjo dostopa si lahko preberete TUKAJ.

Ob teh "odprtih vratih" si jemljemo pravico solidarno opozoriti, da je športni park Stožice zgrajen z vsakodnevnimi žulji, znojem in z odrekanjem številnih delavcev. Neodgovorno bi bilo pozabiti, da so bili delavci tisti, ki so omogočili, da je športni park Stožice zrasel!

In kakšno ceno so pri tem plačali?
Pred kratkim me je poklical delavec enega izmed podjetij, ki so delali na stadionu Stožice. Delal je po 300 ur mesečno, ne glede na vreme, praznike, sobote ali nedelje!
Poznam delavca, sicer očeta šestih otrok, ki je v času svojega bolniškega staleža v skrbi za zdravje svojega bolnega otroka brez razmisleka odšel v BiH in zato dobil odpoved delovnega razmerja. Zaposlen je bil v podjetju, v katerem je menedžment delavcem v podpis ponujal dokument, s katerim naj bi se odrekli letošnjemu regresu za letni dopust.

Ali spoštovani javno-zasebni partnerji/investitorji, izvajalci in podizvajalci projekta Športnega parka Stožice vedo, kje so sedaj ti delavci? Ali vedo, kje ti delavci živijo, kako živijo, preživijo vsak dan, kaj povedo svojim domačim, ko pridejo domov?

Mar spoštovani javno-zasebni partnerji/investitorji, izvajalci in podizvajalci projekta Športnega parka Stožice pozabljajo, da živimo v času, ki mu besedna zveza »korporativna družbena odgovornost" ni tuja in ki jo Mednarodna organizacija dela razume in obravnava zelo resno?

Ne, spoštovani javno-zasebni partnerji/investitorji, izvajalci in podizvajalci projekta Športnega parka Stožice s svojim ravnanjem jasno kažejo, da jim je ta pojem toliko tuj kolikor jim je domača besedna zveza »projektni menedžment«, kjer je rok izdelave edini važen cilj projekta – za vsako ceno, kakor je dejal tudi direktor podjetja ARMING, podjetja, ki delavcem ni izplačalo regresa, in ki je odpustilo delavca, ki je v času svoje bolniške šel pogledat bolnega otroka.

Ko se boste gospodarstveniki in politiki ponosno sprehajali po zelenici stadiona na Stožicah, vedite da vas spremljajo usode delavcev, ki so prav tam, kjer vi hodite, pustili ogromno svojega časa in energije, svojega dela in zdravja, svojega življenja in pri tem zaman čakali na plačilo za svoje (prekomerno in sramotno slabo vrednoteno) delo.

Ne bomo tiho ob rdečih preprogah in svečanih otvoritvah! Ne zdaj, ne v prihodnje ne smeta biti učinkovitost projekta in doseganje rokov izgovor za izkoriščanje delavcev in uničevanje življenj! Sploh če "projekt" financiramo s skupnimi sredstvi!

Goran Lukič, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije

P.S. Na tem mestu vas spoštovana javnost pozivam k solidarnosti z delavci, ki so gradili Športni park Stožice. Tišina je molk. Molk je pristanek. Skupaj imamo odgovornost NE molčati. Se vidimo jutri v Stožicah! Naj spregovori delavski vidik gradnje športnega parka Stožice!

Ni komentarjev:

Objavite komentar