torek, 4. maj 2010

PREMIKI V PRAVO SMER? IZ PREVIDNOSTI POČAKAJMO NA NADALJNA POGAJANJA!

Na današnjem razgovoru socialnih partnerjev s predsednikom Vlade RS je, za razliko od sporočil, ki smo jih bili deležni še pred prvomajskimi prazniki, prišlo do pozitivnih premikov glede predlagane pokojninske reforme in sprememb Zakona o delovnih razmerjih. Predsednik vlade je namreč danes prvič od objave predloga sprememb pokojninske zakonodaje nakazal možnost umika pogoja starosti 65 let (moški) oz. 63 let (ženske) za pridobitev pravice do polne pokojnine (pokojnina brez malusov). Ob tem je sicer omenil, da bi umik tega pogoja nadomestili z delnim podaljšanjem zahtevane delovne dobe, o čemer pa na današnjem razgovoru ni bilo doseženo nobeno soglasje. Kljub temu lahko ugotovimo, da naše zahteve in nasprotovanje nekaterim predlaganim spremembam pokojninskega sistema dajejo prve rezultate. Prvič se je zgodilo, da napovedanih 65 let starosti ni več ključnih za pokojninsko reformo. Seveda pa nas na tem področju čakajo še trda in naporna pogajanja.

Naše ostro in argumentirano nasprotovanje na četrtkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta glede zmanjševanja višine odpravnin in skrajševanja odpovednih rokov v predlogu sprememb Zakona o delovnih razmerjih je prav tako obrodilo prve sadove. Tako predsednik vlade Borut Pahor kot tudi minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik sta na današnjem razgovoru nakazala možnost, da bi vlada odstopila od predloga zniževanja odpravnin. Vendar moramo tudi tukaj počakati, da se bodo besede spremenile v dejanja.

Zato v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, kljub tem premikom, nadaljujemo s pripravo aktivnosti za uresničitev naših odločitev na Konferenci ZSSS, ki nas obvezujejo. Morda pa bomo čez čas lahko z veseljem ugotovili, da nam jih ni bilo treba izvesti, če bomo zahtevano dosegli brez klasičnih oblik sindikalnega boja.



Milan Utroša

sekretar ZSSS

Ni komentarjev:

Objavite komentar