torek, 25. maj 2010

Paket sprememb socialne zakonodaje naslednja žrtev vladnega semaforja?

Dne 25.5. 2010, se je Državni zbor RS sestal na 24. izredni seji, na kateri bi se naj med drugim obravnavala predloga Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS) ter predlog Zakona o socialno varstvenih prejemkih (ZSVarPre).



Zveza svobodnih sindikatov Slovenije opozarja, da je glede omenjenih zakonov Strokovni svet za socialno varstvo pri Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve podal mnenje, po katerem bi naj bila »konceptualno in izvedbeno nesprejemljiva«.



Obenem ne moremo in ne smemo mimo dejstva, da so bili socialni partnerji na Ekonomsko socialnem svetu zgolj seznanjeni s potekom sprememb socialne zakonodaje, pri čemer pa socialni partnerji omenjenih predlogov zakonov niso podrobneje obravnavali.



Tovrstno početje Vlade RS pa nedvomno kaže na stanje in spoštovanje socialnega dialoga v državi.



Zveza svobodnih sindikatov Slovenije namreč trdno stoji na stališču, da je paket sprememb socialne zakonodaje preveč pomemben, da bi se ga sprejelo brez uskladitve s socialnimi partnerji. Ta paket prav tako vsebuje preveč odprtih vprašanj, da bi se ga moralo za vsako ceno čim prej sprejeti. Eno izmed teh vprašanj je npr. predlog ukinitve varstvenega dodatka, ki bo poslabšal položaj precejšnjega števila upokojencev , ki ga sedaj prejemajo ter nekateri predlogi, kateri dobesedno razlaščajo najrevnejši del prebivalstva, to je dolgotrajne prejemnike denarne socialne pomoči.



Ali bo torej naslednja žrtev vladnega semaforja paket sprememb socialne zakonodaje? Resnično upamo da ne.


Mag. Dušan SEMOLIČ

Predsednik ZSSS

Ni komentarjev:

Objavite komentar