ponedeljek, 2. avgust 2010

ŠOK TERAPIJA SE NADALJUJE

Kot vse bolj kaže, je ekonomska in socialna kriza prinesla nič drugega kot šok terapijo, preko katere se uvaja liberalizacija trga dela /podaljševanje delovne dobe/ skrčen sistem socialnega varstva.

Že omenjenim primerom pribaltskih držav in Španije se tako pridružujeta (najverjetneje) Češka, Danska, prav tako Estonija, Irska ter Grčija, kakor si lahko preberemo v zadnjem poročilu Evropske opazovalnice trga dela (European Employment Observatory) za junij 2010


Češka: nižje odpravnine, fleksibilnejši režim zaposlitev za določen čas

Obstaja visoka verjetnost, da bo nova vlada pristopila k fleksibilizaciji trga dela v smeri lažjega odpuščanja. Kot poseben ukrep se predvideva fleksibilizacija sistema pogodb za določen čas, zniževanje odpravnin za začasne zaposlitve, prav tako se namerava razširiti polje zaposlitvenih možnosti, ki niso podvržene socialnemu in zdravstvenemu zavarovanju.

Dokument zapiše, da bi lahko bili dolgoročni učinki večje fleksibilnosti trga dela lahko pozitivni, vendar pa ni jasno, ali vlada razmišlja o izboljšanju druge strani fleksibilnosti trga dela, to je povečevanju možnosti ustvarjanja novih delovnih mest preko recimo povečevanja učinkovitosti programov aktivne politike zaposlovanja (ALMP).

V tem delu dokument zaključi, da je glede na krizo bolj verjetno, da bo povečevanje fleksibilnosti počakalo na konec ekonomke in socialne krize.



Danska: reforma sistema denarnih nadomestil



Reforma sistema denarnih nadomestil gre v naslednjo smer:

-v tem trenutku lahko brezposelna oseba dobi DN za obdobje 4 let v zadnjih 6 letih. Po reformi bo maksimalno obdobje prejemanja 2 leti v obdobju 3 let. Reforma bo v polni meri implementirana od leta 2013.

-Pogoj za ponovno uveljavljanje DN bo 52 tednov polne zaposlitve v obdobju zadnjih 3 let. Trenutno je to obdobje 26 tednov.

-Pravila za izračun DN bodo spremenjena. Trenutno so prejemki izračunani na osnovi prejemkov v zadnjih 13 tednih. V prihodnje bo to obdobje za izračun podaljšano na 52 tednov.



Estonija: zvišanje upokojitvene starosti



Parlament je aprila 2010 odobril zvišanje starosti ob upokojitvi. Od leta 2017 se bo upokojitvena starost tako za moške kot za ženske povečevala na 3 mesečni ravni leto, do starosti 65 let leta 2026.



Irska: sprememba socialne zakonodaje



Nova socialna zakonodaja predvideva večje obveznosti brezposelnih oseb (»aktivacija«) ter tudi javno objavo registra oseb, katerim se je dokazalo zlorabo socialnih transferjev.



Grčija: namera po večji fleksibilizaciji zasebnega sektorja.



Novi ukrepi predvidevajo zniževanje vrednosti nadur. Novi ukrepi bodo prav tako omogočili, da bodo lokalni pakti postavljali formulo rasti plač pod sektorske sporazume. Vlada bo prav uveljavila možnost plačevanja pod zneskom minimalne plače za nekatere skupine (mladi, dolgotrajno brezposelni), prav tako naj bi bila minimalna plača nominalno zamrznjena za naslednja tri leta. Prav tako se predvideva zniževanje odpravnin.



Vir: EEO: Quarterly Reports Executive Summary, June 2010

Ni komentarjev:

Objavite komentar