sreda, 27. oktober 2010

Protidelavski glasovalni stroj vladne koalicije melje dalje

Poslanke in poslanci državnega zbora so prejšnji teden opravili razpravo o predlogu Zakona o malem delu, včeraj pa so o zakonu še glasovali. Zakon je bil sprejet, kar pomeni, da so poslanke in poslanci sprejeli najbolj protidelavski zakon v zgodovini države Slovenije. Uzakonili so oblike delovnega razmerja, kjer ne veljajo pravice iz Zakona o delovnih razmerjih (nadomestilo bolniške, stroški prihoda na delo, malica med delom, minulo delo, itd.), prav tako pa za delavce, ki bodo delali malo delo, ne veljajo kolektivne pogodbe. Tokrat so vse poslanske skupine strank vladne koalicije (SD, ZARES, DESUS in LDS) glasovale ZA sprejem zakona, izjema sta bila le poslanca SD Julijana Bizjak-Mlakar in Andrej Magajna ter poslanca ZARES, Vito Rožej in Tadej Slapnik, ki so glasovali PROTI sprejemu zakona, poslanec ZARES Franci Kek pa svojega glasu ni oddal, čeprav je bil ob glasovanju v dvorani, vendar pa glasu proti ni zmogel.


Na seji prisotne poslanke in poslanci opozicijskih SDS in SNS so vsi glasovali PROTI sprejemu zakona, med tem pa so tiho podporo zakonu z neoddanimi glasovi, kljub prisotnosti na seji, izrekli nekateri poslanci SLS.

Predsednik ZSSS mag. Dušan Semolič bo na seji državnega sveta predlagal sprejem odložilnega veta, kar bi pomenilo obvezo ponovnega glasovanja o zakonu v državnem zboru in potrebno absolutno večino za njegov ponovni sprejem. To pa ne bo prav lahko, saj je ZA sprejem zakona včeraj glasovalo 39 poslank in poslancev, pri ponovnem glasovanju pa je za sprejem zakona potrebnih 46 glasov.

Sicer pa študentske organizacije že danes pričenjajo z zbiranjem podpisov za pobudo za razpis zakonodajnega referenduma o tem zakonu. Ker gre za skupen interes tako mladih, kakor tudi zaposlene generacije, se bomo akciji pridružili tudi v ZSSS. Na vse območne organizacije smo včeraj že dostavili obrazce za zbiranje podpisov, ki jih naši člani lahko podpisujete v podjetjih in zavodih. Tisti, ki se v svojih sredinah želite pridružiti akciji in zbirati podpise za razpis referenduma, lahko obrazce dobite na sedežih svojih območnih organizacij ZSSS, lahko pa vam jih tudi pošljemo, če nam boste to sporočili. Natančno izpolnjeni in podpisani obrazci morajo biti dostavljeni na naslov: ZSSS, Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana, najkasneje do torka, 2. 11. 2010, do 9. ure dopoldan, kar pomeni, da jih bomo prejeli pravočasno, če jih boste v kuverti oddali na pošto v petek do 15. ure.

S študentskimi organizacijami smo dogovorjeni, da nam bodo oni pristopili na pomoč, ko bomo v ZSSS zbirali podpise za referendum o pokojninski reformi.



Poimenski rezultat glasovanja:

LDS:

- ZA so glasovali: Ljubo Germič, Milan Gumzar, Miran Jerič, Borut Sajovic



ZARES:

- ZA so glasovali: Cvetka Zalokar Oražem, Pavel Gantar, Alojzij Potočnik, Lojze Posedel, Vili Trofenik

- PROTI sta glasovala: Vito Rožej in Tadej Slapnik

- prisoten na seji, vendar ni glasoval: Franci Kek

- odsoten s seje: Franko Juri



SLS:

- ZA so glasovali: nihče

- PROTI sta glasovala: Gvido Kres in Franc Pukšič

- prisotni na seji, vendar niso glasovali: Radovan Žerjav, Franc Bogovič, Janez Ribič

- odsoten s seje: Jakob Presečnik



SDS:

- ZA so glasovali: nihče

- PROTI so glasovali: Jože Tanko, Rado Likar, Miro Petek, Aleksander Zorn, Alenka Jeraj, Marjan Bezjak, France Cukjati, Vinko Gorenak, Eva Irgl, Iztok Podkrižnik, Darko Menih, Rudolf Petan, Zvonko Černač, Ivan Grill, Branko Grims, Daniel Krivec, Zvonko Lah, Branko Marinič, , Marjan Pojbič, Peter Verlič, Andrej Vizjak

- odsotni s seje: Milan Čadež, Robert Hrovat, Janez Janša, Štefan Tisel, Jožef Jerovšek, Milenko Ziherl



SD:

- ZA so glasovali:, Mirko Brulc, Renata Brunskole, Alan Bukovnik, Anton Colarič, Bogdan Čepič, Andreja Črnak-Meglič, Silva Črnugelj, Matevž Frangež, Matjaž Han , Luka Juri, Anton Kampuš, Janja Klasinc, Miroslav Klun, Bojan Kontič, Marijan Križman, Dušan Kumer, Dejan Levanič, Tomaž Mencinger, Breda Pečan, Majda Potrata, Miran Potrč, Melita Župevc, Andreja Rihter, Janez Kikelj, Janko Veber

- PROTI sta glasovala: Julijana Bizjak-Mlakar, Andrej Magajna

- odsotni s seje: Samo Bevk, Darja Lavtižar-Bebler



SNS:

- ZA so glasovali: nihče

- PROTI so glasovali: Zmago Jelinčič, Miran Györek, Bogdan Barovič, Silven Majhenič

- odsoten s seje: Srečko Prijatelj



DESUS:

- ZA so glasovali: Anton Urh, Vasja Klavora, Matjaž Zanoškar, Franc Jurša

- PROTI so glasovali: nihče

- odsoten s seje: Joško Godec



POSLANCA NARODNOSTI:

- ZA so glasovali: nihče

- PROTI so glasovali: nihče

- prisotna na seji, vendar nista glasovala: Laszlo Göncz, Roberto Battelli



NEPOVEZANA POSLANCA:

- ZA je glasoval: Vili Rezman

- PROTI je glasoval: Franc Žnidaršič

Ni komentarjev:

Objavite komentar