petek, 7. november 2014

Odločitev Komisije za pritožbe iz delovnega razmerja v primeru sindikalista Gorana Rajića: SRAMOTNO !


Nujno sporočilo za javnost

 

Odločitev Komisije za pritožbe iz delovnega razmerja v primeru sindikalista Gorana Rajića:

Sramotno!

 

Goranu Rajiću je bil dne 9. 9. 2014 vročen sklep, s katerim mu je direktor mestne uprave Mestne občine Maribor (MOM) izredno odpovedal pogodbo o zaposlitvi. Goran Rajić je sicer zaposlen pri delodajalcu od ustanovitve mestne uprave Mestne občine Maribor (MOM) v letu 1990, po zadnjem sklepu z dne 12. 11. 2013, na delovnem mestu »podsekretar« v Uradu za šport. Goran Rajić je hkrati opravljal tudi funkcijo predsednika Izvršnega odbora Organizacije sindikata delavcev mestne uprave MOM.

 

Včeraj smo na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) prejeli informacijo o odločitvi Komisije za pritožbe iz delovnega razmerja (v nadaljevanju: Komisije) iz vsebine katere izhaja, da je Goranu Rajiću upravičeno bila izdana odpoved pogodbe o zaposlitvi. V ZSSS to odločitev Komisije ostro obsojamo. Prepričani smo, da odločitev ne temelji na pravilno ugotovljenem dejanskem stanju, zlasti pa, da so povožene osnovne vrednote pravne države in eno izmed temeljnih načel prava, t. j. možnost izjasniti se o dejstvih.

 

Dejstvo je, da je pristojni organ ministrstva kot drugostopenjski organ gladko prezrl dejstvo, da Goranu Rajiću ni bila niti dana možnost zagovora in podaja proti argumentov oziroma da mu niti ni bila dana možnost, da bi lahko dokazoval nesmiselnost razlogov zaradi katerih mu je bilo delovno razmerje odpovedano. Če je že odpoved MOM po našem nedvoumnem prepričanju posledica šikaniranja sindikalnega zaupnika, pa je enako nesprejemljivo, da Komisija kot drugostopenjski organ z izdajo odločbe in posledično temu s potrditvijo odpovedi pogodbe o zaposlitvi, dovoljuje in celo nadaljuje šikaniranje predstavnika sindikata. Ne gre namreč prezreti dejstva, da tudi drugostopenjski organ gladko spregleda pravico delavca do zaslišanja. Še več, ta isti organ je s takšno odločitvijo legaliziral odvzem pravice, da se delavec lahko brani pred delodajalcem. Pri tem pa je tudi namerno spregledal, da delavec Goran Rajić nikoli ni kršil svojih delovnih obveznosti ter da je svoje delo, vse do odločitve drugostopenjskega organa, v MOM tudi opravljal še naprej.

 

Upamo, da pristojne državne institucije ne spreminjajo sistema pravne varnosti, zlasti v primeru varstva sindikalnega zaupnika/predsednika sindikata ter da sama odločitev Komisije ne predstavlja začetek napada na sindikalizem.

Vsekakor pa bomo, ne samo za zaščito predstavnika sindikata temveč tudi za zaščito temeljnih vrednot pravne države, zahtevali sodno varstvo in razveljavitev odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

 

O nadaljnjih akcijah boja za pravice sindikalista Gorana Rajića vas bomo ustrezno obvestili v prvi polovici naslednjega tedna.

 

Mag. Dušan Semolič. l.r.

Predsednik ZSSS

1 komentar:

  1. Pozdravljeni, registriran sem posojilodajalec zasebnega denarja. Ljudem, podjetjem, ki morajo posodobiti svoje finančne razmere po vsem svetu, dajemo posojila z zelo nizko letno obrestno mero v višini le 3% v enem letu do 30 let trajanja povračilo katerega koli dela sveta. Dajemo posojila od 5.000 do 5.000.000. Naša posojila so dobro zavarovana za največjo varnost je naša prioriteta. Zainteresirani naj nas kontaktirajo po e-pošti. Nato nas kontaktirajte danes po e-pošti na: pierredubreuil35@gmail.com

    OdgovoriIzbriši