petek, 11. september 2009

ABC O SKLADU ZA PRILAGODITEV GLOBALIZACIJI

Zgodba v nadaljevanjih…


1. DEL: ZGODBE O POMOČI TEKSTILNEMU SEKTORJU IZ EU

Evropska komisija je 9. septembra, torej pred nekaj dnevi odobrila dve prijavi za pomoč iz Sklada za prilagoditev globalizaciji ( European globalisation Fund – EGF) iz Belgije. Sredstva v višini 9,2 milijona € bodo namenjena pomoči 2.168 odpuščenim tekstilnim delavcem, ki so bili pred tem zaposleni v treh belgijskih provincah – Limburg ter vzhodni in zahodni Flanders. Evropska komisija bo sedaj poslala svoj predlog Evropskemu parlamentu ter Svetu za mobilizacijo finančnih sredstev.

Prva prijava iz Limburga se dotika 631 odpuščenih delavcev v sedmih različnih tekstilnih podjetjih. Druga prijava iz vzhodnega in zahodnega Flandersa se dotika 1.568 odpuščenih delavcev iz 39 podjetij.

Odpuščanja so posledica globalnih poslabšanj razmer v tekstilni industriji, med drugim tudi nepremičninskega kolapsa v Veliki Britaniji, državi uvoznici tekstila iz Belgije.

Paket pomoči delavcem iz Limburga ter vzhodnega in zahodnega Flandersa predvideva pregled kompetenc, učenje zaposlitvenega intervjuja, podporo pri iskanju zaposlitve, karierno svetovanje.

Iz podatkov pozitivno rešenih zadev lahko vidimo, da je povezava med tekstilno industrijo in Skladom za prilagoditev globalizaciji zelo močna.

Tako je 24. junija Evropska komisija odobrila pomoč za ponovno zaposlitev 1.100 odpuščenih tekstilnih delavcev iz Španije v višini 3,3 mio €. Španski prijavni obrazec se veže na 1.720 odpuščenih delavcev v 46 majhnih in srednjih podjetjih v Cataluniji. Uvoz tekstila in oblačil v EU se je s strani držav s cenejšo delovno silo skorajda podvojil od leta 2004. EU proizvajalci, vključno s Španskimi so se srečali v izjemno tekmovalnem okolju. Hkrati je bil večji del proizvodnje tekstila prenesen v te-iste države s poceni delovni silo. V zadnjih štirih letih se je zaposlenost v tekstilnem sektorju v Cataluniji znižala za tretjino, ali 14.624 delovnih mest. V istem času je število podjetij padlo za četrtino, ali 712 podjetij manj.

Skupni znesek paketa EGF pomoči za tekstilne delavce v Cataluniji, v kar bo vključeno karierno svetovanje, usposabljanje, podpora za podjetništvo, priznavanje kvalifikacij odpuščenih delavcev je 6.6 mio €, od česar bo EGF financiral 3,3 mio €.

Konec prejšnjega leta je Evropska komisija odobrila štiri programe pomoči EGF v višini 35,16 mio € za 5.955 odpuščenih tekstilnih delavcev v Italiji. Ti delavci so bili odpuščeni v Sardiniji, Piemontu, Lombardiji in Toskani. Sredstva so nakazana zaradi prenosa tekstilne industrije v države s poceni delovno silo. Plačila so bila odobrena 19. Novembra 2008.

EGF sofinancira aktivno politiko zaposlovanja na področju svetovanja, iskanja zaposlitve, finančno podporo pri iskanju zaposlitve, promocijo podjetništva, vavčerji za usposabljanje in spodbude za podjetja, ki bodo zaposlila odpuščene delavce.

In kaj torej je Sklad EU za prilagoditev globalizaciji?

Namen Evropskega sklada za prilagoditev globalizaciji je pomagati delavcem, ki so izgubili zaposlitev zaradi strukturnih sprememb v svetovni trgovini, da lahko čim prej najdejo novo zaposlitev. Kadar veliko podjetje preneha poslovati ali kadar tovarna preseli svojo proizvodnjo v državo zunaj EU oziroma če zaradi krize v sektorju določena regija izgubi veliko delovnih mest, lahko Evropski sklad za prilagoditev globalizaciji presežnim delavcem pomaga pri iskanju nove zaposlitve. Sklad ima za financiranje tovrstnih ukrepov na voljo največ 500 milijonov EUR na leto.

Evropski sklad za prilagoditev globalizaciji financira dejavne ukrepe na trgu dela, namenjene izključno delavcem, ki so bili odpuščeni zaradi posledic globalizacije, na primer:

• pomoč pri iskanju zaposlitve, poklicno usmerjanje, prilagojeno usposabljanje in prekvalificiranje, vključno s poznavanjem informacijskih tehnologij ter potrdili za pridobljene izkušnje, pomoč pri premestitvi in spodbujanju podjetništva ali pomoč pri samozaposlitvi;

• posebni časovno omejeni ukrepi, kakor so nadomestila za iskanje zaposlitve ali za posameznike, ki sodelujejo v vseživljenjskem učenju in dejavnostih usposabljanja.

Sredstva lahko prejmejo samo delavci, ki so izgubili delo zaradi posledic globalizacije. Sklad ne financira stroškov podjetij za posodobitev ali strukturne prilagoditve.

V uredbi o ustanovitvi Sklada, ki je njegova pravna podlaga, si lahko pod »merila za pomoč« preberemo, da bo »Finančni prispevek iz ESPG določen, kjer velike strukturne spremembe v svetovnih trgovinskih tokovih privedejo do hudih gospodarskih motenj, predvsem do bistvenega povečanja uvoza v EU ali hitrega padca tržnega deleža EU v nekem sektorju ali preselitve proizvodnje v tretje države, kar povzroči:

(a) vsaj 1 000 presežnih delavcev v obdobju 4 mesecev podjetju v državi članici, vključno z delavci, ki postanejo presežni pri dobaviteljih ali proizvajalcih v poproizvodni fazi; ali

(b) vsaj 1 000 presežnih delavcev v obdobju 9 mesecev, zlasti v malih in srednje velikih podjetjih, v sektorju NACE 2 v eni regiji ali dveh sosednjih regijah po ravni NUTS II.

(c) na majhnih trgih dela ali v izrednih okoliščinah, ki jih mora (jo) zadevna(e) država(e) članica(e) ustrezno utemeljiti, je lahko vloga za prispevke iz ESPG sprejemljiva, kadar odpuščanje delavcev resno vpliva na zaposlenost in lokalno gospodarstvo, tudi če pogoji iz pododstavkov (a) in(b) niso v celoti izpolnjeni. Skupna višina prispevkov, dodeljenih iz naslova izrednih okoliščin, na leto ne sme presegati 15 % odhodkov ESPG.


In kako gre postopek pridobivanje sredstev iz Sklada?

Ko država članica ugotovi povečanje množičnih odpuščanj zaradi učinkov globalizacije, svojim zavodom za zaposlovanje nemudoma naroči pripravo načrta za pomoč prizadetim delavcem. Ko je načrt pripravljen, država Evropski komisiji predloži vlogo za delno financiranje iz Sklada. Evropska komisija načrt oceni in ga predloži proračunskemu organu Unije (Svetu in Evropskemu parlamentu) v odobritev. Če Svet in Parlament predlog odobrita, lahko država članica prejme sredstva v višini do 50 % njenega akcijskega programa (do 65 %, če je vloga predložena med 1. majem 2009 in 31. decembrom 2011).

Več o Evropskem skladu za prilagoditev globalizaciji si lahko preberete na naslednji povezavi:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=326&langId=sl&furtherNews=yes

V nadaljevanju: Slovenija in Evropski sklad za prilagoditev globalizaciji

Ni komentarjev:

Objavite komentar