ponedeljek, 21. september 2009

O KRIZNIH PROFITERJIH

V času vojne smo poznali vojne profiterje. V času krize vse bolj spoznavamo krizne profiterje. Pa poglejmo dva primera – enega iz tujih in enega iz domačih logov.

Prvi primer prihaja iz Nemčije.

Od februarja dalje pa vse do pred kratkim je nemška vlada plačala 2.500 € vsakemu državljanu ki bo peljal svoj več kot devet let star avto na odpad in kupil novega, ki je dokazano bolj ekološko sprejemljivejši.

Po uradnih podatkih je k temu programu do sedaj pristopilo več kot pol milijona Nemcev.

Vendar pa je po trditvah predstavnikov sindikata kriminalističnih preiskovalcev (BDK) skoraj 50.000 starih avtomobilov bilo le fiktivno uničenih, in v realnosti poslanih dalje v vzhodno Evropo ali Afriko. Prav tako naj bi se prodajali deli domnevno uničenih avtomobilov.

Da bi dobili 2.500 € sredstev za uničenje avtomobila, lahko lastniki avtomobilov oddajo elektronsko prijavnico. Vendar pa denar dobijo, le če obstaja dokaz, da je bil star avto uničen in kupljen nov, ekološko sprejemljivejši avtomobil, ki je star do enega leta. Od marca dalje morajo lastniki avtomobilov oddati originalne papirje starega avtomobila, in ne kopije, kot je bilo pred tem.

Vir: http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,640572,00.html

Drugi primer prihaja iz domačih logov in sicer se imenuje »Vabilo na predstavitev delovnega mesta administrator«. Povzeto iz spletne strani ZRSZ:

16. junija 2009 je Zavod RS za zaposlovanje (Zavod) v sredstvih javnega obveščanja ter na internetu objavil prosto delovno mesto administratorja podjetja Infostudio, studia za oblikovanje vsebin in informacij, d.o.o. iz Ljubljane. Na objavljeno prosto delovno mesto so se zainteresirani kandidati lahko prijavljali do vključno 26. junija 2009. V teh dneh pa je Zavod RS za zaposlovanje po elektronski pošti prejel številna opozorila kandidatov, da omenjeno podjetje za udeležbo na predstavitvi podjetja zaračunava na posameznika 25 evrov, saj tako želi racionalizirati čas, potreben za zaposlitvene razgovore z velikim številom kandidatov, ki so se prijavili na objavljeno prosto delovno mesto. Kot je zapisano v dopisu, ki ga je direktor podjetja posredoval kandidatom, so se za tak način dela odločili, »saj bi sicer razgovori trajali predolgo časa, ker nismo veliko podjetje in nimamo dovolj velikega števila zaposlenih, da bi razgovore opravili v nekaj dneh.« Po mnenju Zavoda sama predstavitev ni sporna, sporno pa je dejstvo, da bodo na razgovor kasneje povabili le tiste kandidate, ki se bodo udeležili predstavitve, to pa jo podjetje zaračuna.

Zavod RS za zaposlovanje obvešča vse zainteresirane kandidate, da takšna praksa delovanja podjetja ni običajna in lahko pomeni tudi diskriminatoren odnos do kandidatov, ki so oddali prošnjo. Po izkušnjah Zavoda RS za zaposlovanje kandidat že v svoji prošnji opiše svoje kvalifikacije, na podlagi tega pa se delodajalec odloči, koga bo povabil na razgovor. To pomeni, da mu pri velikem številu prijaviteljev nikakor ni treba povabiti na razgovor vseh, ki so napisali prošnjo. Izbor ustreznih kandidatov za prosto delovno mesto med prejetimi prijavami opravi delodajalec po lastnih kriterijih, kar pa ne sme finančno bremeniti prijavljenih kandidatov. Delodajalec je sicer po 2. odstavku 28. člena Zakona o delovnih razmerjih neizbrane kandidate dolžan obvestiti o tem, da niso bili izbrani, ne glede na to, ali so bili povabljeni na razgovor ali ne.

Na koncu poudarjamo, da Zavod RS za zaposlovanje ne podpira takšnega načina izbora kandidatov, kot ga predlaga podjetje Infostudio d. o. o.

http://www.ess.gov.si/slo/Dejavnost/NovinarskoSredisce/ObvestilaZaJavnost/2009/11-08-09.htm

Ob tem novička iz VB: brezposelne osebe stane klic na vroče linije ministrstva za delo in pokojnine 40 penijev, s tem denarjem se plačuje pogodbo z britanskim telekomom, ki jo je britanska vlada sklenila leta 2005, stane jo pa dobro milijardo evrov.

Ni komentarjev:

Objavite komentar